Pomeriaan

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 27 oktober 2023 door Kimberly

De Pomeriaan is misschien klein, maar het zijn echte extraverte mensen en ze hebben een zeer vriendelijke en aanhankelijke aard. Ze zijn de kleinste van de Spits type hond en hebben een zeer vosachtige uitstraling, allemaal verpakt in een bundel pluisjes.

Ze hebben een interessante afkomst, waarbij de Duitse Spitz een van de honden is die werd gebruikt om het ras te creëren, waarbij koningin Victoria deze kleine honden populair maakte tijdens haar bewind in de jaren 1900.

Tegenwoordig is de Pomeriaan net zo populair in het Verenigd Koninkrijk en elders in de wereld, allemaal dankzij hun zoete temperament in combinatie met het feit dat deze kleine honden super intelligent zijn en van niets liever houden dan behagen.

Ze vormen extreem sterke banden met één persoon in een huishouden, maar zijn altijd vriendelijk tegen andere leden en mensen die ze ontmoeten, vooral wanneer een Pomeriaan vanaf jonge leeftijd en in een gelukkige omgeving goed gesocialiseerd is.

Geschiedenis

De Pomeriaan is vernoemd naar de regio tussen Polen en Duitsland, Pommeren genaamd, waar ze werden ontwikkeld. Hun voorouders zijn echter grotere Spitz-type honden die van zo ver weg komen als Rusland Siberië en andere Arctische gebieden. Spitz-honden waren in die tijd meestal veel groter dan de moderne Pomeriaan die we vandaag kennen met schilderijen uit de jaren 1700 en 1800 die hun voorlopers als zoveel groter afschilderden.

De exacte oorsprong van de verschillende rassen die een rol hebben gespeeld bij het creëren van de moderne Pomeriaan blijft onbekend. Tegen de tijd dat koningin Victoria op de troon kwam, wonnen ze echter aan populariteit in zowel Engeland als in de rest van Europa. Koningin Victoria richtte een kennel op om te fokken van haar favoriete rassen, waaronder haar geliefde Pomeriaan, die als gevolg daarvan deze kleine honden nog meer in het hele land promootten.

Ze had een bepaalde favoriete hond, namelijk een rode sabel Pom genaamd ‘Windsor’s Marco’. Deze hond was vroeger zelfs naar Pommerse maatstaven klein en haar voorkeur was zo groot dat fokkers meteen kleinere en kleinere honden begonnen te fokken. Er wordt bekend dat tijdens het leven van koningin Victoria de Pomeriaan met bijna de helft in omvang is afgenomen, wat aanleiding gaf tot de honden die we tegenwoordig kennen als een populaire metgezel.

In 1891 werd de eerste Pommerse club opgericht en kort daarna werd een rasstandaard gesteld. Deze kleine honden bleven in populariteit groeien en waren vaste favorieten met goed te doen dames van die tijd. Inderdaad waren twee honden een van de 3 honden die het zinken van de Titanic in 1912 overleefden nadat ze allebei waren gered door hun vrouwelijke eigenaren.

Tegenwoordig zijn Pomeriaan nog steeds een van de meest populaire keuzes als gezelschapshonden dankzij hun kleine gestalte, hun schattige uiterlijk en hun loyale aanhankelijke aard.

pomeriaan hond

Uiterlijk

Pomeriaan zijn kleine honden met een dikke pluche vacht. Ze hebben een zeer vossenachtige blik om hun hoofd en ze lijken vaak te glimlachen. Hun hoofden zijn groot ten opzichte van hun snuit die fijn gebeiteld is. Hun neuskleur komt overeen met hun vacht en hetzelfde geldt voor de kleur van de ogen van een Pomeriaan die ovaal van vorm zijn en mooi uit elkaar staan op het hoofd van een hond. Oogvelgen zijn echter zwart.

Hun oren zijn klein en niet te ver uit elkaar of te laag op het hoofd van een hond dat ze rechtop dragen. Deze honden hebben sterke kaken met een perfecte beet waarbij hun boven tanden hun ondertanden netjes overlappen.

Hun nek is kort maar goed in de schouders gezet die schoon en mooi relaxed zijn. Voorpoten zijn fijn en recht en matig lang ten opzichte van de rest van het lichaam van een Pomeriaan.

Lees ook: Top 10 keer de beste hondenstretcher

Product advies

Ze hebben korte ruggen en compacte mooi geribbelde lichamen die deze kleine honden hun “vat” look geven. Borst is diep maar niet te breed en achterhand is fijn uitgebeend met honden met kleine compacte en zeer katachtige voeten. Staarten zijn hoog geplaatst en rijkelijk bedekt met hard lang haar dat zich erover verspreidt en dat de rug van een hond omdraaien een kenmerk waar deze kleine honden om bekend staan.

Als het op hun vacht aankomt, heeft de Pomeriaan een dubbele vacht waarbij de buitenvacht lang plat en hard aanvoelt, terwijl hun ondervacht zacht en donzig is. Hun vacht is overvloediger rond de nek van een hond en op de voorkant van hun schouders en borst, wat hun unieke “grill” vormt.

Gang en beweging

De Pomeriaan heeft een veerkrachtige werking, ze bewegen zich vrij op een stevige manier die bijdraagt aan het uiterlijk van eigendunk van een hond.

Mogelijke fokfouten

De Kennel Club fronst zijn wenkbrauwen op elke vorm van overdrijving of afwijking van de rasstandaard. De ernst van een fout zou worden beoordeeld op hoeveel het de gezondheid en het welzijn van een hond beïnvloedt.

Mannelijke Pomeriaan moeten beide testikels volledig in hun scrotums hebben afgedaald. Het is ook vermeldenswaard dat de grootte en het gewicht van een Pomeriaan zoals uiteengezet in de Kennel Club rasstandaard alleen als richtlijn mogen worden gebruikt. Daarom kan een Pomeriaan iets groter of kleiner zijn, ze kunnen iets meer of minder wegen dan vermeld in hun rasstandaard zonder enige overdrijving te tonen.

Temperament

De Pomeriaan vormen een zeer sterke band met één persoon en daarom zijn ze niet de beste keuze voor beginnende eigenaren en meer in het bijzonder gezinnen. Ze zijn echter de ideale hond voor iemand die bekend is met het ras of dit type extreem loyale kleine hond.

Zoals eerder vermeld, zijn deze honden misschien klein van gestalte, maar ze hebben enorm veel persoonlijkheid en staan bekend als totaal extravert. Omdat hij zeer intelligent is, weet de Pomeriaan hoe hij zijn eigen zin kan krijgen, daarom moeten ze vanaf jonge leeftijd goed getraind zijn en niet de beste keuze voor beginnende eigenaren die hun huisdieren misschien de overhand zien krijgen.

Deze honden leren heel snel nieuwe dingen, waaronder het goede en het slechte. Als ze hun zin mogen krijgen, hebben ze de neiging om een dominantere kant aan hun karakter te laten zien, wat er vaak toe leidt dat de hond opzettelijk en weerbarstig wordt en daarom moeilijker te hanteren is.

Het is essentieel dat puppy’s vanaf jonge leeftijd goed gesocialiseerd zijn om op te groeien tot goed afgeronde gelukkige personages. Ze hebben geen idee van hun grootte, wat een probleem kan zijn als ze andere honden ontmoeten die ze graag zullen nemen, omdat het in hun pittige aard is om dit te doen, ongeacht of grote andere honden dat toevallig zijn.

Ze houden er niet van om voor korte of lange tijd alleen gelaten te worden en het is bekend dat ze last hebben van verlatingsangst, wat betekent dat ze geen goede keuze zijn voor mensen die veel van hun tijd buitenshuis doorbrengen. Ze zijn een zeer goede keuze voor mensen die het grootste deel van hun tijd in huis doorbrengen, zelfs als alle anderen weg zijn.

Zijn deze honden geschikt voor nieuwe baasjes?

Een Pomeriaan is een goede keuze voor beginnende eigenaren, op voorwaarde dat ze veel tijd hebben om zich aan hun hondengenoten te wijden, rekening houdend met het feit dat deze kleine honden een zeer sterke band vormen met één lid van een gezin, wat meestal de persoon is die het meest voor hen zorgt en die de meeste tijd met hen doorbrengt.

Hoe zit het met prooidrift?

Hoewel kleine Pomeriaan pittig zijn en ze een hoge prooidrift hebben. Ze zullen de wereld meer op zich nemen, vooral als ze van jong genoeg jaar goed gesocialiseerd zijn. Een Pomeriaan zou een onbekende kat wegjagen als ze zich zonder aarzelen op hun territorium waagden.

Zijn deze honden speels?

Ze hebben een echt gevoel voor humor en omdat ze graag in het middelpunt van de belangstelling staan, vermaken ze hun baasjes graag met alle capriolen die ze aankunnen. Ze blijven tot ver in hun laatste jaren erg puppy-achtig, wat een van de redenen is waarom ze zo’n genot zijn om een huis mee te delen.

Blaffen ze veel?

Als ze vanaf jonge leeftijd niet worden gecorrigeerd, kunnen sommige Pomeriaan opgroeien tot echte “blaffers” en zelfs als ze goed zijn opgeleid, houden ze vaak nog steeds van het geluid van hun eigen stemmen. Met dit gezegd hebbende, omdat ze zo intelligent zijn, kan een Pomeriaan worden geleerd om het commando “stil” te geven, maar kan blaffen als hun eigenaren weg zijn.

Houden ze van water?

Als u zulke kleine honden hebt, moet u altijd zorgen als een Pomeriaan ergens in de buurt van water is. Dit gezegd hebbende, sommige Pomeriaan houden van water en kunnen vrij goed zwemmen, maar ze mogen nooit in zwembaden springen vanwege alle chemicaliën die erin worden gebruikt.

Zijn het goede waakhonden?

Een Pomeriaan is altijd snel van het doel om een eigenaar te laten weten wanneer hij vreemden is of wanneer hij iets dat in de omgeving gebeurt niet leuk vindt. Omdat het zulke kleine honden zijn, zijn ze echter niet de beste keuze als het gaat om een effectieve waakhond zijn.

pomeriaan karakter

Training en intelligentie

Bekend als zeer intelligente kleine honden en zijn bereid en enthousiast om nieuwe dingen te leren, wat betekent dat ze vrij gemakkelijk te trainen zijn. Het is echter bekend dat ze soms onvoorspelbaar zijn, wat het een beetje uitdagend kan maken om te weten hoe een hond op iets of iemand kan reageren.

Hun training en opleiding moeten consistent en altijd eerlijk zijn, maar deze kleine honden moeten met een stevige hand worden behandeld om te begrijpen wie de baas is en hun plaats in de roedel.

Dat gezegd hebbende, kan het een hele uitdaging zijn om ze te huistrainen, waarbij doorzettingsvermogen de sleutel tot succes is. Het is ook belangrijk om overmatig blaffen in de kiem te smoren, omdat Pomeriaan dol zijn op het geluid van hun eigen stemmen, wat minder een “schors” en meer een schrille “gil” is.

Puppy’s moeten zo vroeg mogelijk de basiscommando’s leren, zodat ze de basisregels en grenzen begrijpen. Het zou een vergissing zijn om het te lang te laten staan, alleen omdat deze honden zo schattig zijn omdat het ertoe kan leiden dat een hond het “kleine hondensyndroom” ontwikkelt, waardoor ze moeilijker kunnen leven en hanteren.

Kinderen en andere huisdieren

Een Pomeriaan is extravert en waarschuwen kleine honden en ze vormen sterke banden met hun familie. Ze kunnen echter iets te overbeschermend zijn, wat een probleem kan worden, vooral als ze in de buurt van de kinderen en tijdens de maaltijd zijn.

Ze zijn niet de beste keuze voor mensen met jonge kinderen omdat deze honden een beetje pittig kunnen zijn. Met dit gezegd moeten alle interactie tussen kinderen en zo’n kleine hond goed worden begeleid door een volwassene om ervoor te zorgen dat dingen niet te onstuimig worden.

Als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn, zullen ze accepteren dat ze in de buurt van andere honden zijn, hoewel ze de neiging hebben om een beetje “beschermend” om hen heen te zijn, wat tot agressie kan leiden. Ze verdragen geen kleine huisdieren en dieren, wat betekent dat elk contact moet worden vermeden.

Als een hond is opgegroeid met andere huisdieren in een huishouden met katten, kunnen ze het over het algemeen goed met elkaar vinden, maar ze zullen er niets aan denken om de kat van de buurman achterna te jagen, vooral als de kat zich op hun territorium waagt.

Verzorging

Hoewel kleine honden een vrij dikke dubbele vacht die bestaat uit een zeer zachte ondervacht en een langere rechte buitenvacht. Als zodanig moeten ze regelmatig worden geborsteld om op de hoogte te blijven en te voorkomen dat hun ondervacht mat wordt.

Net als bij andere rassen hebben ze de neiging om meer af te werpen in de lente en dan weer in de herfst wanneer frequenter borstelen nodig is. Het is belangrijk om puppy’s te leren dat een verzorgingssessie iets is om naar uit te kijken, wat betekent dat de ervaring altijd goed moet zijn.

De ideale verzorgingsroutine voor een Pomeriaan is om ze om de andere dag te borstelen en vervolgens een keer per week om hun vacht een grondige bruidegom te geven die hun nagels en oren controleert. Het is een goed idee om eventuele traanvlekken weg te vegen met een zachte vochtige doek om dit te doen.

Het is ook uiterst belangrijk om de tanden van een hond in de gaten te houden en ze elke dag te poetsen met een speciale hondentandpasta, wat de enige manier is om het risico op het ontwikkelen van gebitsproblemen te verminderen.

Het is ook essentieel voor hen om eraan te wennen dat hun oren, voeten en andere plaatsen worden aangeraakt, wat het gemakkelijker maakt om dingen regelmatig te controleren als honden ouder zijn, waaronder het moeten knippen van de nagels van een Pomeriaan wanneer dat nodig is.

Wat heb je nodig voor een goede verzorging?

Hoewel de Pomeriaan maar een heel kleine hond is, hebben ze een behoorlijk goede hoeveelheid vacht, wat betekent dat ze regelmatig moeten worden geborsteld om ervoor te zorgen dat alles netjes blijft. De hulpmiddelen die nodig zijn voor het verzorgen van een hond als deze zijn als volgt:

Een gladdere borstel
Een dubbelzijdige metalen hondenborstel met brede tanden
Metalen kam met fijne tanden
Honden nagelknipper

Voeding

Zoals eerder vermeld als u een hondje van een fokker krijgt, geven ze u een voedingsschema en is het belangrijk om u aan dezelfde routine te houden met hetzelfde puppyvoer om buikklachten te voorkomen.

Je kunt het dieet van een puppy veranderen, maar dit moet heel geleidelijk gebeuren, er altijd voor zorgen dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen en als ze dat doen, is het het beste om ze weer op hun oorspronkelijke dieet te zetten en dingen met de dierenarts te bespreken voordat je probeert het opnieuw te veranderen.

Van volwassen honden is niet bekend dat ze kieskeurige of kieskeurige eters zijn, op voorwaarde dat ze niet verwend zijn als ze jong zijn. De vuistregel bij Pomeriaan is om beetje bij beetje en vaker het beste kwaliteitsvoedsel te voeren.

De reden hiervoor is dat deze honden graag aan hun eten knabbelen in plaats van twee keer per dag een grotere maaltijd te eten en het vermindert het risico dat hun bloedsuikerspiegel tussen de maaltijden door stijgt en te veel daalt.

Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid beweging krijgen, zodat ze overtollige calorieën verbranden of ze kunnen te veel aankomen, wat tot allerlei gezondheidsproblemen kan leiden.

Obesitas kan het leven van een hond met meerdere jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin zijn taille in de gaten te houden en te voorkomen dat je een hond de hele dag door te veel voedseltraktaties geeft.

Voedingsschema voor een puppy

Puppy’s zijn klein en moeten daarom meerdere keren per dag kleine hoeveelheden voedsel krijgen, zodat hun bloedsuikerspiegel niet te dramatisch stijgt of daalt, wat ertoe kan leiden dat een puppy hypoglykemie ontwikkelt.

Het is ook essentieel om een puppy om dezelfde reden op dezelfde tijdstippen van de dag te voeren. Als ruwe richtlijn zijn de hoeveelheden die een puppy dagelijks kan krijgen als volgt:

2 maanden oud – 29 g tot 71 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
3 maanden oud – 32g tot 80g afhankelijk van de bouw van de puppy
4 maanden oud – 33g tot 84g afhankelijk van de bouw van de puppy
5 maanden oud – 33 g tot 84 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
6 maanden oud – 28 g tot 76 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
7 maanden oud – 24 g tot 68 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
8 maanden oud – 24g tot 60g afhankelijk van de bouw van de puppy

Zodra een puppy 9 maanden oud is, kan hij hondenvoer voor volwassenen krijgen.

Voedingsschema voor een volwassen Pomeriaan

Een volgroeide volwassen Pomeriaan zou idealiter meerdere keren per dag een voedzame maaltijd van goede kwaliteit moeten krijgen. Het is veel beter om kleinere porties gedurende de dag te voeren in plaats van 2 grotere maaltijden per dag te geven, wat ervoor zorgt dat hun bloedsuikerspiegel nooit te dramatisch daalt.

Het is belangrijk om rekening te houden met het aantal hondensnacks en traktaties dat een hond elke dag krijgt om te voorkomen dat hij te veel aankomt. Als ruwe voedingsgids kan een volwassen Pomeriaan elke dag de volgende hoeveelheid krijgen:

Honden met een gewicht van 1 kg kunnen 24 g tot 31 g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit.

Honden met een gewicht van 1,5 kg kunnen 32 g tot 42 g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit.

Honden met een gewicht van 2 kg kunnen 40 g tot 53 g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit.

Honden met een gewicht van 2,5 kg kunnen 47 g tot 62 g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie