Psychische en fysieke voordelen van honden

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Al vele eeuwenlang hebben mensen een hechte band met honden. De Franse schrijver en filosoof Voltaire schreef in zijn boek ‘Dictionnaire philosiphique’ uit 1764 dat de natuur de mens de hond heeft gegeven voor verdediging en voor zijn plezier en dat de hond van alle dieren de meest trouwe en beste vriend is die de mens kan hebben.

Psycholoog Sigmund Freud (1856 – 1939) staat bekend als de toevallige pionier op het gebied van therapie met honden. Tijdens zijn psychotherapie-sessies in de jaren 1930 bleef zijn Chow-chow Jofi bij hem in zijn praktijk. Freud merkte dat zijn patiënten meer ontspannen en open waren als Jofi aanwezig was. De hond hielp Freud een goede verstandhouding met zijn patiënten op te bouwen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd korporaal William Lynne bij het bezoeken van gewonde soldaten vergezeld door zijn Yorkshire Terriër Smoky, haar aanwezigheid deed de gewonde soldaten opbloeien. Ondanks dit alles werd pas in de jaren ’60 de eerste gedocumenteerde casestudy gemaakt over een hond die als co-therapeut dienst doet. Volgens psychotherapeut Boris M. Levinson gaf de aanwezigheid van zijn hond Jingles een nieuwe dimensie aan de kinderpsychotherapie.

Ondanks kritieken van zijn generatiegenoten bleef Levinson het gebruik van honden als een therapeutisch hulpmiddel fel verdedigen. Tegenwoordig weten wij dat hij gelijk had. Niet alleen honden, maar ook andere huisdieren, leveren voordelen op voor de geestelijke gezondheid van de mens. Honden, katten en andere dieren kunnen mensen helpen met het omgaan van depressie, angst en stress.

Lees ook: Top 20 keer het beste puppy speelgoed

Product advies

De voordelen op gezondheid van huisdieren

De meeste huisdieren eigenaren zijn zich bewust van het genot dat men heeft van gezelschapsdieren, maar niet iedereen weet dat het knuffelen van dieren grote fysieke en mentale gezondheidsvoordelen heeft. Nog niet zo heel lang geleden is men begonnen om de band tussen mens en dier wetenschappelijk te onderzoeken.

Huisdieren hebben zich tijdens de evolutie aangepast aan de mens, aan onze emoties en ons gedrag. Honden kunnen bijvoorbeeld de betekenis van veel woorden die we gebruiken leren, maar nog beter kunnen ze onze stem, lichaamstaal en gebaren interpreteren.

Honden peilen onze emotionele toestand om te begrijpen wat wij voelen en denken, waarmee zij een inschatting proberen te maken wat wij gaan doen. Dit kunnen honden alleen doordat zij ook emoties en gevoelens hebben.

Huisdieren. vooral honden en katten, kunnen stress, angst en depressie verminderen, eenzaamheid verlichten, beweging en speelsheid aanmoedigen en zelfs problemen met hart en bloedvaten voorkomen of verhelpen. Kinderen voelen zich veiliger als zij een dier verzorgen en worden actiever, maar ook voor volwassen zijn huisdieren een waardevol gezelschap.

Onderzoeken hebben aangetoond

Huisdiereigenaren hebben minder kans op een depressie dan mensen zonder huisdieren. In stressvolle situaties hebben mensen met huisdieren een lagere bloeddruk dan mensen zonder dieren. Een studie toonde zelfs aan dat bij mensen die chronisch een hoge bloeddruk hadden, de bloeddruk binnen 5 maanden aanzienlijk daalde nadat zij een hond uit een dierenasiel hadden geadopteerd.

Spelen met een hond of kat verhoogt het serotonine en dopamine gehalte, waardoor men kalmeert en ontspant. Mensen met huisdieren hebben een lagere triglyceriden- en cholesterolwaarde (indicatoren voor hartaandoeningen) dan mensen zonder huisdieren.

Patiënten met een huisdier die een hartaanval hebben gehad leven langer dan degenen zonder huisdier. 65-plussers met huisdieren bezoeken 30% minder vaak een arts dan mensen zonder huisdieren. Huisdiereigenaren ervaren vaak gezondheidsvoordelen, dat huisdier hoeft niet per se een hond of een kat te zijn. Ook het kijken naar vissen in een aquarium kan de spierspanning verminderen en de hartslag verlagen.

Eén van de redenen voor deze gunstige therapeutische gevolgen is aanraking. Aanraking is een fundamentele menselijke (en dierlijke) behoefte. Zelfs geharde criminelen die opgesloten zitten in gevangenissen tonen na interactie met huisdieren langdurige veranderen in hun gedrag, velen van hen ervaren voor het eerst in hun leven een wederzijdse genegenheid.

Huisdieren helpen bij het veranderen naar een gezonde levensstijl

Het aannemen en het veranderen in een gezonde levensstijl speelt een belangrijke rol bij het verlichten van symptomen van depressie, angst, stress, bipolaire stoornis en PTSS. Het zorgen voor een huisdier zorgt dat je levensstijl op verschillende manieren positief veranderd:

Meer beweging

Een hond uitlaten zorgt er automatisch voor dat men zich dagelijkse extra beweegt. Daarnaast maken veel hondenbezitters regelmatig lange wandelingen, gaan zelfs hardlopen of nemen de hond mee naast de fiets.

Gezelschap

Gezelschap kan helpen om ziektes te voorkomen en kan zelfs jaren aan je leven toevoegen, terwijl isolatie en eenzaamheid symptomen van depressie kunnen veroorzaken. Door voor een dier te zorgen, voelen mensen zich nuttig en denken ze minder aan problemen. De meeste honden en kattenbezitters praten met hun dieren. Wanneer men bij thuiskomst begroet wordt door een kwispelende hond of een spinnende kat geeft dat een goed gevoel.

Nieuwe mensen ontmoeten

Huisdieren, vooral honden, zijn een geweldig sociaal hulpmiddel voor hun eigenaren. Ze helpen nieuwe vriendschappen aan te gaan en te onderhouden. Tijdens wandelingen ontmoeten hondenbezitters regelmatig andere hondenliefhebbers waar ze een gesprek mee beginnen.

Angst verminderen

Het gezelschap van dieren biedt troost, helpt angst verlichten en zelfvertrouwen op te bouwen voor mensen die graag de wereld in gaan.

Structuur en routine

Veel huisdieren, vooral honden, hebben een regelmatig voedings- en uitlaatschema nodig. Ongeacht je gemoedstoestand (depressief, angstig of gestrest), je moet dagelijks je bed uitkomen om je huisdier te voeden, uit te laten en om voor ze te zorgen. Dit zorgt voor een dagelijkse routine.

Stress verminderen

Aanraking en bewegen zijn gezonde manieren om met stress om te gaan. Het aaien van een hond of kat verlaagt de bloeddruk en helpt je om je snel rustiger en minder gestrest te voelen.

Voordelen voor ouderen

Als je ouder wordt verlies je dingen die voorheen je tijd in beslag namen en je leven een doel gaven. Het zorgen voor een dier brengt plezier en stimuleert je moreel, optimisme en gevoel van eigenwaarde. Het adopteren van een huisdier uit een dierenasiel, vooral een ouder dier, vergroot vaak die voldoening nog meer, omdat vermoedelijk het dier anders de rest van zijn of haar leven in het asiel moest slijten of misschien wel geëuthanaseerd zou worden.

Wanneer je ouder wordt is het onderhouden van een sociaal netwerk niet altijd even makkelijk. Wanneer je met pensioen gaat verlies je je contacten met collega’s. Door ziekte, overlijden of verhuizingen verlies je goede vrienden. Nieuwe vrienden maken is niet altijd makkelijk als je ouder bent. Huisdieren, vooral honden, zijn geweldige hulpmiddelen voor ouderen om gesprekken op gang te brengen en nieuwe mensen te ontmoeten. Huisdieren zorgen er ook voor dat ouderen langer in beweging blijven.

Voordelen van huisdieren voor kinderen

Kinderen die opgroeien met huisdieren hebben minder risico op allergieën en astma. Kinderen leren ook verantwoordelijkheid te nemen, mededogen en empathie voor een hond of kat te hebben. Huisdieren zijn nooit kritisch en geven geen bevelen, dat in tegenstelling tot ouders en leraren. Dieren geven altijd liefde en alleen al hun aanwezigheid kan het kind een gevoel van veiligheid geven. Wanneer het kind even alleen in huis is kan een huisdier helpen om verlatingsangst te verminderen.

Een kind voelt zich belangrijker en ontwikkelt een positief zelfbeeld door de liefde en het gezelschap van een huisdier. Kinderen die emotioneel aan hun huisdier gehecht zijn bouwen ook makkelijker relaties op met andere mensen. Onderzoeken hebben aangetoond dat huisdieren hyperactieve of agressieve kinderen helpen te kalmeren. Het is wel belangrijk dat deze kinderen en de dieren worden geleerd om op de juiste manier met elkaar om te gaan.|

Zowel volwassenen als kinderen kunnen profiteren van het spelen met huisdieren. Het kalmeert en ontspant, stimuleert de hersenen en het lichaam. Het stimuleert de verbeeldingskracht en nieuwsgierigheid van kinderen.

Nadelen van het hebben van een huisdier

Het hebben van een huisdier heeft voor zowel kinderen en volwassen dus vele voordelen. Maar bedenk dat het houden van huisdieren ook verschillende nadelen heeft, het geeft ook grote verplichtingen.

Huisdieren zijn geen wondermiddelen voor psychische aandoeningen. Het heeft alleen voordelen voor diegenen die van dieren houden en deze respecteren en ook de tijd en het geld hebben om een huisdier gelukkig en gezond te houden. Als je geen dierenliefhebber bent, dan zal een huisdier je ook geen enkel voordeel opleveren.

Zelfs als je een groot dierenliefhebber bent, dan moet je je er bewust van zijn wat de zorg van een huisdier met zich meebrengt. Bij de aanschaf van een huisdier ga je een verbintenis aan voor gedurende het hele leven van het dier. Bij honden kan dat wel 10 tot 15 jaar duren, en soms zelfs nog langer.

Huisdieren kosten veel geld, niet alleen dierenvoeding, maar ook (onverwachte) dierenartskosten, speelgoed enz. De kosten kunnen aardig oplopen. Naast geld kosten huisdieren ook veel tijd, elke dag, je kunt niet een dag je verplichtingen richting je huisdier overslaan. Elke dag hebben dieren verzorging nodig. Met een hond moet je meerdere keren per dag wandelen. Vrijwel de meeste honden hebben problemen met het alleen zijn.

Wanneer je ergens heen wilt of op vakantie wilt, kan een hond niet altijd mee. Huisdieren worden niet overal toegelaten. Het beperkt je in je activiteiten. Honden of andere huisdieren kunnen ook voor andere ongemakken zorgen. Zo kunnen zij binnenhuis of buiten dingen vernielen, of overlast veroorzaken.

Honden hebben verantwoordelijkheid nodig

Alle honden, ongeacht hun grootte of ras, kunnen mensen of andere dieren letsel toebrengen als ze niet op verantwoordelijke manier behandeld of opgevoed worden. Eigenaren moeten altijd alert zijn op gevaar, vooral bij kinderen, omdat kinderen zelf niet altijd even handig met dieren omgaan.

Huisdieren kunnen dus voordelen en nadelen hebben

Een dier aaien, knuffelen of anderszins aanraken kan je snel kalmeren als je gestrest of angstig bent. Het gezelschap van een huisdier kan ook eenzaamheid verminderen en de meeste honden zijn een geweldige stimulans voor gezonde lichaamsbeweging, die je humeur aanzienlijk kan verbeteren en depressie kan verlichten.

Maar dit geldt dus alleen voor mensen die echt van dieren houden en op een verantwoorde manier met hun dier omgaan. Voor mensen die niet zo veel van dieren houden heeft het hebben van een huisdier geen enkel voordeel, maar alleen maar grote nadelen. Liefde moet van twee kanten komen.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie