Puppy kopen? Lees eerst deze tips!

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 20 oktober 2023 door Kimberly

Laten we eerlijk zijn, kleine hondjes zien er natuurlijk ongelooflijk lief en schattig uit. Het is zeer moeilijk om te weerstaan aan hun schattige ogen, hun leuke snoetje en onhandige manier van lopen.

Een puppy kopen is dan ook vaak een emotionele kwestie. Toch is het belangrijk om goed uit je ogen te kijken als je een puppy koopt. We geven hieronder een aantal aanbevelingen mee. Zo ben je zeker dat je de goeie keuze maakt.

Waar kan je best je puppy kopen?

Hobbyfokkers
Er zijn in de regel drie plaatsen waar je terecht kan om een puppy te kopen. Eerst en vooral zijn er de hobbyfokkers. Dit zijn mensen met veel liefde voor dieren die af en toe een nestje jonge hondjes hebben. Ze doen dit misschien wel om er een centje mee bij te verdienen, maar het welzijn van de honden is toch het allerbelangrijkste.

Deze mensen zullen soms zelfs weigeren om iemand een pup te verkopen. Ze doen dit als ze denken dat het karakter van de hond niet bij het potentiële baasje past. Ook wanneer er twijfels zijn of de koper de hond wel goed zal verzorgen zal een gepassioneerde hobbyfokker het hondje niet verkopen.

Een puppy kopen via het asiel
Een tweede mogelijkheid is om een hond te halen uit een dierenasiel. Het is natuurlijk evident dat er in verhouding minder puppy’s in een asiel worden binnengebracht. Het gaat vaak om iets oudere honden. Op zich hoeft ook dat geen nadeel te zijn. Het betekent vaak dat de hond al zindelijk is en al goed is gesocialiseerd. Net zoals mensen gaan honden door hun pubertijd. Meer info over de verschillende fase in de ontwikkeling van een puppy tot volwassen hond vind je hier.

Er gaat nog altijd een misverstand dat de honden in een asiel onhandelbaar of karakter gestoord zouden zijn. De eigenaar doet het dier weg omdat hij of zijn er geen weg mee weet. Dit is helemaal niet het geval. Heel wat honden komen in een asiel terecht door omstandigheden. Ziekte van het baasje, echtscheiding, verhuis naar het buitenland of een kleinere woning, allergieën enzoverder. Allemaal redenen zijn waarom mensen een hond niet langer kunnen behouden.

Lees ook: Top 15 keer de beste honden draagtas

Product advies

Ze bieden dan de hond aan het asiel in de hoop dat er een nieuw baasje wordt gevonden. Een hond of een puppy kopen via een asiel heeft zelfs een bijkomend voordeel. De vrijwilligers van het asiel kennen het dier in kwestie en kunnen met hun ervaring behoorlijk goed inschatten of hond en baasje wel bij elkaar passen. Wil je een hondje adopteren uit een asiel? Je vindt zeker een hondenasiel bij jou in de buurt.

tips puppy kopen

Pas op voor broodfokkers
Lang geleden kon je voor de aanschaf van een puppy ook terecht in een dierenwinkel. Uiteraard zijn er winkels met een goede reputatie. Toch is het uitkijken. Het is onderhand goed geweten dat hier de meeste problemen met jonge honden zijn. In veel gevallen krijg je te maken met zogenaamde broodfokkers.

Dit zijn mensen die er enkel en alleen op uit zijn om aan de verkoop van honden geld te verdienen. Dit betekent dat ze weinig of niet bekommerd zijn om het welzijn van de honden. Iedereen kan er een puppy kopen. De verkoper vraagt zich niet af of de hond wel geschikt is voor een bepaald type klant.

De jonge puppy’s en het moederdier leven dikwijls onder slechte omstandigheden. Heel wat van deze dieren worden bovendien ingevoerd vanuit Oost-Europese landen. Het is duidelijk dat er dan weinig of geen controle mogelijk is op de leefomstandigheden van de dieren.

Kijk goed uit wanneer je een pup gaat bekijken

Wanneer je niet langs een asiel passeert en toch een nieuwe hond wenst aan te schaffen wil je natuurlijk geen hond kopen van een harteloze beroepsfokker. Doe je dat wel dan houd je er het systeem van broodfok verder in stand. Bovendien loop je een hoger dan gemiddeld risico dat je hond niet gezond is. Voor een beginner is het niet altijd duidelijk waar je moet op letten bij de aanschaf van je een nieuwe huisgenoot. Er zijn een aantal tips die je best kan opvolgen wanneer je de aanschaf van een nieuwe hond overweegt.

Tips voor de aanschaf van een puppy

Wanneer u een hondje in huis wilt halen, moet u goed nagaan welk ras het beste bij u past. Indien u voor een rashond kiest, heeft u het voordeel dat u weet hoe hij als volwassen hond zal uitzien, hoe groot hij wordt en welke karaktereigenschappen hij heeft.

Een hond koopt men niet impulsief. Best bekijkt u eerst uw gezinssituatie. Heeft u kinderen? Bent u alleenstaand? Heeft u al een hond of en kat? Probeer tevens ook rekening te houden met hoe uw gezin er binnen een aantal jaren kan uitzien. U zult trouwens ongeveer 10 ą 15 jaar voor uw hond gaan zorgen. Elk gezin heeft zijn behoeften, persoonlijkheden, ruimtebeperkingen en activiteiten.

Als u hier eerlijk rekening mee houdt, zal u vast en zeker een hond kunnen kiezen die bij uw gezin past. Om de juiste keuze te kunnen maken kunt best het gedrag en karakter van de verschillende rassen vergelijken, rekening houdend met zowel hun goede als slechte eigenschappen.

Een hond kiezen omwille van zijn uiterlijk mag niet primeren. Indien het uw eerste hond is, kunt u misschien best voor een gemakkelijk op te voeden ras kiezen.

pup kopen tips

Als u een ras uitgekozen heeft rest er nog maar één vraag: reu of teef? Vooraleer u dus een roze of blauw kussen voor de mand van de hond haalt, vergelijkt u best de voor- en nadelen van de reu als de teef. Bij grote honden is er dikwijls een duidelijk verschil in gewicht. Reuen zijn over het algemeen heel wat zwaarder dan teven.

Bij kleine rassen is dit verschil te verwaarlozen. De karaktereigenschappen van een reu en een teef kunnen ook verschillen. Teven zijn gemakkelijker op te voeden dan reuen die meer eigenwijs zijn. Reuen zijn aanhankelijker. Ieder heeft zijn goede en minder goede kanten. Aan u om uit te maken wat het best bij u past.

Tips waar je op moet letten!

  • Probeer altijd om de puppy te zien samen met de rest van het nestje en het moederdier. Zo kan je zien of de hond sociaal reageert en of het dier niet angstig is.
  • Je hoeft ook niet bang te zijn om de nodige vragen te stellen. Een puppy kopen doe je niet alleen met je ogen en je hart. Je laat ook best je gezond verstand spreken. Je mag daarbij best kritisch zijn.
  • Vraag onder meer naar de leeftijd van de moederhond. Een ideale moederhond is jonger dan acht jaar. Bovendien verhoogt het risico op ongezonde puppy’s als de hond al te veel nestjes heeft gehad. Meer dan drie nesten is zeker niet aan te raden. Vraag ook na of de hond ontwormd is en of deze door een dierenarts is nagekeken.
  • We merken nog op dat het altijd best is om na aankoop met je nieuwe hondje toch ook eens te passeren aan je eigen dierenarts. Zo kan deze laatste nog eens te gronde nagaan of alles in orde is.
  • De wetgeving in Nederland is behoorlijk streng. Puppy’s die verkocht worden dienen te beschikken over een dierenpaspoort. In dit dierenpaspoort dient een erkende dierenarts een gezondheidsverklaring op te nemen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de puppy correct is ingeënt en dat hij bovendien gechipt is is.

Wat als de pup ziek is?

Je hebt dan eerst en vooral de vaststelling nodig van een dierenarts. Deze kan een verklaring voor je opmaken. Aan de hand van deze verklaring en eventuele bewijsstukken zoals bijvoorbeeld röntgenfoto’s, kan je de verkoper aangetekend in gebreke stellen. Dit dient te gebeuren binnen de twee maanden na de vaststelling door uw dierenarts.

Om voldoende bewijskracht te hebben is het belangrijk dat je aangetekende brief zoveel mogelijk informatie bevat. Aankoopdatum, datum waarop de gezondheidsproblemen voor het eerst werden vastgesteld, data van bezoeken aan de dierenarts, gebruikte medicatie en dergelijke meer.

Het is belangrijk dat je de verkoper van de puppy een constructief voorstel doet. Je kan bijvoorbeeld voorstellen dat de verkoper de betaalde medische kosten op zich neemt.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust in de reacties hier onderaan de pagina!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie