Pyreneese berghond

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Pyreneese Berghond is een zeer oud ras dat reeds vele eeuwen voor Christus bestond. Waarschijnlijk komen ze oorspronkelijk uit Azië en zijn ze vandaaruit naar Europa gekomen. In Frankrijk hebben ze zich verder ontwikkeld en hebben in dit land een lange geschiedenis.

De precieze voorvaderen zijn niet gekend maar men neemt aan dat het de Kuvazs en de Berghonden van Maremmen en Abruzzen zijn. Over de vele jaren heen is dit ras nog redelijk constant gebleven. Door zijn uithoudingsvermogen en veelzijdigheid heeft hij vele taken op zich genomen zoals het hoeden en beschermen van de kuddes tegen roofdieren zoals wolven en beren, maar ook als sledehond.

Later werd hij meer en meer geliefd aan de Franse hoven en deed hij dienst als bewaker van de kastelen. Al deze taken kon de Pyreneese Berghond zelfstandig op zich nemen.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstFrankrijk
GroepMolossers, Pinschers en Schnauzers
HoogteReuen: 72-80 cm; teven: 65-72 cm
GewichtReuen: 55 kg; teven: 45 kg
KleurVolledig wit of wit met lichtgele,wolfsgrijze of daskleurige aftekeningen op het hoofd, oren en staart

Karakter van de Pyreneese berghond

Al bij al is de Pyreneese Berghond een indrukwekkende verschijning. Lief en knuffelig van uitzich, angstaanjagend door zijn gestalte. Deze berghond heeft beide eigenschappen. Als hij goed is opgevoed is hij een aangename gezinshond die van nature erg betrouwbaar, toegewijd en vriendelijk is.

Hij houdt van het menselijke contact dat hij bij zijn gezin vindt. Over het algemeen is deze hond ook rustig in huis want hij blijft meestal op dezelfde plaats liggen zodat hij alles goed kan overzien. De Pyreneese Berghond beschikt over alerte zintuigen. Hiermee waakt hij over het eigendom want hij heeft een sterk territoriumgevoel.

Lees ook: Top 15 keer de beste leren hondenriem

Product advies

Als er gevaar dreigt weet hij zich dan ook te verdedigen. Tegenover onbekenden staat hij wantrouwig maar mag hierbij geen schuwheid, nervositeit of agressie vertonen. Het is beslist geen hond voor iedereen. De eigenaar moet ervaren genoeg zijn om de hond met een evenwichtig karakter op te leiden.

De hond moet weten wie de baas is. Hoewel deze hond zelfstandig en soms koppig van aard is, kan hij na een goede socialisatie een fijne familiehond worden.

Verzorging van de Pyreneese berghond

De Pyreneese Berghond heeft een overvloedige vacht. Deze is zacht met een dichte ondervacht. De hond verhaart het hele jaar door, daarom borstelt en kamt men hem best elke dag om de losse haren te verwijderen.

Tijdens de ruiperiode moet men er nog meer aandacht aan schenken. De nagels moeten tijdig worden bijgeknipt met een speciale honden nagelknipper, ook de wolfsklauwen hierbij niet vergeten.

Pyreneese hond

kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie