Rangorde bij de hond

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Rangorde is voor honden enorm belangrijk. Van nature leven honden in roedels en daarin is rangorde belangrijk om te overleven. Zoals jij het baasje bent, oftewel de leider van de roedel, heeft je hond ook een bepaalde plek.

Net als de andere gezinsleden, de andere honden en overige huisdieren. Het is belangrijk om hiernaar te handelen en elke roedelgenoot op de juiste wijze te behandelen.

Wanneer je een pup erbij neemt dan gaat deze op een gegeven moment op zoek naar zijn plek in de roedel. Meestal gaat dit vanzelf goed maar soms is de rangorde onduidelijk of wil de pup een hogere rang dan bijvoorbeeld de oudere hond, die dat niet toestaat.

Het gevaar lonkt dat er om de positie gevochten zal gaan worden. Op zich is dit niet erg, maar het kan uit de hand lopen. Wanneer blijkt dat een bepaalde hond de hogere in rang is, gedraag je er dan ook naar. Geef deze hond als eerste te eten, haal deze als eerste aan.

Waarom is rangorde belangrijk?

Wanneer je echt een probleem hebt in de rangorde van je roedel, dan is het raadzaam om een gedragstherapeut in te schakelen. Deze mensen hebben veel verstand van hondengedrag en kunnen je helpen om stabiliteit te brengen in de roedel.

Dat is voor jou als baas fijn, maar ook voor de honden. Dit voorkomt stress en dierenartsbezoekjes. Zo ga je weer plezier krijgen in je roedel en ga je ontspannen met hen om. Dit laatste is erg belangrijk, want ook jouw spanning werkt op de dieren en geeft hen stress. 

Ingrijpen bij de rangorde

Vaak is het lastig om de rangorde bij de honden van te voren in te schatten, er wordt wel eens gedacht dat grote honden de baas zijn. Maar dit hoeft niet. Er zijn ook genoeg kleine honden die in de roedel de baas zijn, bijvoorbeeld een teckel die de baas is over een Duitse herder.

Het klinkt misschien te gek om waar te zijn, maar het komt echt voor. Het ligt echt aan het karakter van de honden. Wanneer de honden de strijd om de rangorde niet opgeven kan het soms nodig zijn dat je ingrijpt.

Wanneer je bijvoorbeeld wil dat je eerste hond de baas blijft in de roedel kun je deze als eerste eten geven, als eerste de hondenriem omdoen, ook dan merkt deze hond zelf dat zijn “rang hoger” is, maar dat wil niet zeggen dat het altijd uitgesloten is dat het verandert.

Zorg dat je je niet teveel bemoeit met de rangorde van de honden en probeer het hen zelf op te laten lossen. 


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie