Rottweiler

Rottweiler

De Rottweiler is waarschijnlijk een afstammeling van de Romeinse drijfhond en inheemse herdershonden. Hij dankt zijn naam aan het Duitse stadje Rottweil.

Vroeger werd deze hond gebruikt voor het trekken van karren, ingezet voor de jacht en bewaakte hij het vee. Rond 1800 was dit ras bijna uitgestorven, maar werd gelukkig terug hersteld door fokkers in Stuttgart.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstDuitsland
GroepMolossers, Pinschers en Schnauzers
HoogteReuen: 61-68 cm; Teven: 56-63 cm
Gewicht45-60 kg voor de reuen, voor de teven is dat iets minder
KleurZwart met roodbruine aftekeningen

Karakter van de Rottweiler

De Rottweiler is een hond met een sterk karakter. Hij is trouw aan zijn baas en gehecht aan zijn leefomgeving. Hij is ook zeer aangenaam gezelschap, niet een vechtmachine zoals hij vaak wordt voorgesteld. Wel is het zeer belangrijk dat hij een goede opvoeding krijgt, en dit vanaf jonge leeftijd.

Er wordt goed aan gedaan met hem naar een hondenschool te gaan en hem met een sterke hand de baas te kunnen. Want hoewel de Rottweiler van nature relatief kalm en zelfverzekerd is, heeft hij nog steeds een echt vechtersinstinct in zich en zal hij tijdens een panieksituatie zijn verdedigingssysteem in gang zetten en op zo´n moment kan hij agressief worden.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondenriem

Product advies

Wat er wel positief is aan zijn sterke eigenschappen, is dat hij zeer geschikt is als waakhond en dat hij ook ingezet kan worden als politiehond. Wat nog belangrijk kan zijn, is het onderscheid te maken tussen reuen en teefjes bij het kopen. De teefjes zijn toleranter en veel meer geschikt om in de buurt van kinderen te houden, reuen daarentegen zijn veel wilder en overheersender in het gezinsleven.

Verzorging van de Rottweiler

De Rottweiler heeft een kort harde vacht die een wekelijkse borstelbeurt verdient. Veel verzorging heeft deze hond gelukkig niet nodig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige artikel
Pyreneese berghond

Pyreneese berghond

Volgende artikel
Schnauzer

Schnauzer