Rustige hondenrassen: Top 15 bijzondere honden

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 27 oktober 2023 door Kimberly

Op zoek naar rustige hondenrassen? Een hond staat er om bekend dat ze trouw en lief zijn, er zijn ook hondenrassen die van naturen alert en beschermend zijn. De vraag is welke hond is van nature rustig en kalm?

In dit artikel hebben we 15 rustige hondenrassen opgesomd die een rustig karakter hebben en weinig blaffen. Want heb jij wel behoefte aan gezelschap van een hond, maar wil je niet gek worden van geblaf?

Dan weet ik zeker dat je blij wordt van een rustige hond! Maar welke hond blaft niet de hele dag? Het is fijn om een hond in huis te hebben, altijd iemand die opgewacht zodra je thuiskomt van een drukke dag werken, altijd iemand die zin heeft om te knuffelen en ontspannen mee te wandelen.

Er zijn veel verschillende rustige hondenrassen. Sommige voorbeelden zijn de Golden Retriever, de Border Collie, de Cavalier King Charles Spaniël, de Newfoundlander, de Bulldog, de Beagle, de Bichon Frise en de Pug. Deze rassen zijn vaak rustig, vriendelijk en makkelijk te trainen. Ze zijn ook liefdevol en met de juiste opvoeding kunnen ze geweldige metgezellen zijn.

Maar een hond vergt ook werk en sommige honden zijn nou eenmaal drukker dan andere honden. Onder rustige hondenrassen verstaan we niet het zelfde als een luie of in actieve hond. Rustige hond kan zelfs ontzettend veel energie hebben.

Dit zijn de meest rustige hondenrassen

Hieronder vind je een lijst met enkele van de beste rustige hondenrassen die je zou kunnen overwegen als je op zoek bent naar een rustige, liefdevolle en aanhankelijke, maar vooral rustige hond. Laten we de 15 rustig hondenrassen snel bekijken!

1 Cavalier King Charles Spaniël

cavalier king charles spaniel

Op de eerste plaats in onze top 15 rustige hondenrassen staat de Cavalier King Charles Spaniël. Deze hond geeft van naturen een rustig en vriendelijke karakter en past zich gemakkelijk aan bij het gezinsleven. De Cavalier King Charles Spaniël is een klein hondenras dat oorspronkelijk uit Groot-Brittannië komt. Dit ras staat bekend om zijn lieve, zachtaardige en aanhankelijke karakter en wordt vaak gekozen als gezelschapshond.

Hun vacht is meestal zijdezacht en kan verschillende kleuren hebben, waaronder blenheim (wit met kastanjebruine vlekken), tricolor (zwart met wit en kastanjebruin), ruby (effen kastanjebruin) en black and tan.

Cavaliers zijn heel sociaal en houden ervan om tijd door te brengen met hun eigenaar en andere mensen. Ze hebben de neiging om iedereen die ze ontmoeten te begroeten met een kwispelende staart en zijn daarom ook vaak heel geschikt als therapiehonden. Dit ras is erg aanpasbaar en past zich goed aan verschillende levensstijlen aan. Ze zijn net zo blij om op de bank te liggen als om mee te gaan op een wandeling of om te spelen in de tuin.

Hoewel Cavalier King Charles Spaniëls over het algemeen rustig en kalm zijn, hebben ze wel voldoende beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Een dagelijkse wandeling en wat tijd om te spelen zal voldoende zijn voor deze honden, maar ze zullen ook genieten van wat actievere activiteiten zoals gehoorzaamheidstraining of agility.

2 Berner Sennenhond

berner sennen

De Berner Sennenhond komt oorspronkelijk uit Zwitserland en werd gefokt om mee te helpen op de Zwitserse boerderijen. Deze grote hondenrassen zijn eigenlijk vriendelijke reuzen. De Berner Sennenhond, ook wel bekend als de Bernese Mountain Dog, is een groot en imposant hondenras dat afkomstig is uit Zwitserland.

Dit ras staat bekend om zijn vriendelijke, rustige en loyale karakter en wordt vaak gekozen als gezinshond of werkhond. Hun vacht is meestal lang, dik en glanzend en heeft de kenmerkende driekleurige aftekening van zwart, wit en bruin.

Berner Sennenhonden zijn heel sociaal en hebben de neiging om zeer gehecht te raken aan hun familie. Ze zijn erg loyaal en beschermend tegenover degenen die ze als hun roedel beschouwen. Dit ras is heel geduldig en tolerant ten opzichte van kinderen en andere huisdieren, wat hen tot ideale gezinshonden maakt. Berner Sennenhonden zijn meestal rustig en kalm binnenshuis, maar hebben wel voldoende beweging nodig om gezond te blijven. Dit kan bestaan uit wandelingen, spelen in de tuin of het doen van enkele gehoorzaamheidsoefeningen.

Vanwege hun grootte en kracht hebben Berner Sennenhonden wel een consequente opvoeding nodig. Een gehoorzaamheidscursus kan bijvoorbeeld helpen om dit ras te trainen en hen te leren om goed om te gaan met andere mensen en dieren. Het is belangrijk om deze honden te socialiseren op jonge leeftijd en hen bloot te stellen aan verschillende situaties en omgevingen om ervoor te zorgen dat ze zich op hun gemak voelen in verschillende situaties.

3 Franse Bulldog

franse bulldog

De Franse Bulldog is een klein, compact rustig hondenras dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Dit ras staat bekend om zijn kalme, liefdevolle en aanhankelijke karakter en wordt vaak gekozen als gezelschapshond. Hun vacht is kort en glad en kan verschillende kleuren hebben, waaronder brindle, fawn, wit en zwart.

Franse Bulldogs zijn heel sociaal en hebben de neiging om zich heel goed aan te passen aan verschillende levensstijlen. Ze zijn meestal rustig en kalm binnenshuis en vinden het leuk om tijd door te brengen met hun eigenaar. Dit ras is heel geschikt voor mensen die in een appartement wonen, omdat ze niet veel ruimte nodig hebben om gelukkig te zijn. Ze hebben wel regelmatige beweging nodig, zoals dagelijkse wandelingen, om gezond te blijven.

Franse Bulldogs hebben de neiging om erg loyaal te zijn aan hun eigenaar en hebben graag veel aandacht. Ze kunnen soms wat eigenwijs zijn, dus het is belangrijk om een consistente en geduldige opvoeding te geven. Een gehoorzaamheidscursus kan helpen om dit ras te trainen en hen te leren omgaan met andere mensen en dieren.

4 Bulldog

bulldog

De Bulldog, ook wel bekend als de Engelse Bulldog, is een hondenras dat zijn oorsprong heeft in Engeland. Dit ras staat bekend om zijn gedrongen uiterlijk en zijn vriendelijke, rustige en trouwe karakter. Hun vacht is kort en glad en kan verschillende kleuren hebben, waaronder wit, fawn, brindle en gestroomd.

Bulldogs hebben de reputatie van luie honden, maar dat is niet helemaal waar. Ze houden er wel van om te slapen en te ontspannen, maar ze hebben nog steeds voldoende beweging nodig om gezond te blijven. Een dagelijkse wandeling of korte speelsessie kan helpen om de Bulldog in goede conditie te houden. Dit ras past goed in verschillende leefomgevingen, of het nu gaat om een ​​appartement of een huis met een grote tuin.

Bulldogs zijn heel sociaal en hebben de neiging om erg gehecht te raken aan hun eigenaar en gezin. Ze zijn erg loyaal en beschermend en zullen hun eigenaar altijd verdedigen als dat nodig is. Dit ras staat bekend om zijn goede omgang met kinderen en andere huisdieren, waardoor ze ideale gezinshonden zijn.

5 Basenji

basenji

De Basenji is een uniek hondenras dat oorspronkelijk uit Afrika komt. Ook deze hond staat bekend als rustig hondenras. Het ras staat bekend om zijn korte, gladde vacht en zijn eigenzinnige, onafhankelijke persoonlijkheid. Basenji’s zijn vrij klein van formaat en hebben een elegant uiterlijk.

Een van de meest opvallende eigenschappen van de Basenji is dat ze niet veel blaffen. In plaats daarvan maken ze een uniek jankend geluid, dat soms wordt vergeleken met het huilen van een wolf. Dit maakt hen geschikt voor mensen die in appartementen wonen en niet gestoord willen worden door een blaffende hond.

Basenji’s zijn heel intelligent en hebben de neiging om onafhankelijk te zijn. Ze hebben een goede opvoeding en training nodig om te leren gehoorzamen en zich goed te gedragen in huis. Ze kunnen soms wat koppig zijn en hebben de neiging om hun eigen weg te gaan, dus het is belangrijk om consistent te zijn in de training.

Dit ras heeft veel energie en heeft regelmatige beweging nodig om te voorkomen dat ze ongewenst gedrag in huis vertonen. Denk hierbij aan het knagen op meubels of het stukmaken van jouw geliefde schoenen. Basenji’s vinden het leuk om te rennen en te spelen, dus het is belangrijk om ze voldoende beweging te geven om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen.

6 Barzoi

barzoi

De Barzoi, ook wel bekend als de Russische windhond, is een prachtig hondenras dat afkomstig is uit Rusland. Dit ras staat bekend om zijn gracieuze verschijning en zijn rustige en vriendelijke persoonlijkheid. Barzois hebben een lange, zijdeachtige vacht die verschillende kleuren kan hebben, waaronder wit, zwart, grijs en bruin.

Barzois zijn relatief rustige honden die bekend staan ​​om hun kalmte en waardigheid. Ze zijn goed geschikt voor een rustig huishouden waar ze zich kunnen ontspannen en zich op hun gemak kunnen voelen. Ondanks hun rustige aard hebben Barzois wel behoefte aan regelmatige beweging om hun spieren te versterken en fit te blijven.

Hoewel ze over het algemeen vriendelijk en sociaal zijn, kunnen Barzois soms terughoudend zijn tegenover vreemden. Het is belangrijk om ze goed te socialiseren vanaf een jonge leeftijd om ervoor te zorgen dat ze zich op hun gemak voelen bij mensen en andere dieren. Barzois hebben ook de neiging om onafhankelijk te zijn en kunnen soms koppig zijn, dus een consequente opvoeding en training is belangrijk.

7 Schotse Deerhound

schotse deerhound

De Schotse Deerhound, ook wel bekend als de Deerhound, is een prachtig hondenras dat afkomstig is uit Schotland. Dit rustige hondenras staat bekend om zijn elegante en gracieuze verschijning, evenals zijn rustige en vriendelijke persoonlijkheid. Schotse Deerhounds hebben een ruwe vacht die verschillende tinten grijs kan hebben.

De Schotse Deerhound is een rustige en vredige hond die van nature vriendelijk is en goed overweg kan met kinderen en andere dieren. Ze zijn echter ook uitstekende waakhonden en kunnen waaks en beschermend zijn wanneer dat nodig is. Omdat ze van nature een jachthond zijn, hebben ze wel behoefte aan regelmatige beweging en een veilige omheinde tuin waar ze vrij kunnen rondrennen.

Hoewel ze vriendelijk zijn tegen mensen en andere dieren, hebben Schotse Deerhounds de neiging om wat verlegen en terughoudend te zijn tegenover vreemden. Het is belangrijk om ze goed te socialiseren vanaf een jonge leeftijd, zodat ze zich op hun gemak voelen bij mensen en andere dieren.

8 Soft Coated Wheaten Terriër

soft coated wheaten terrier

De Soft Coated Wheaten Terriër is een middelgrote hond dat afkomstig is uit Ierland. Dit ras staat bekend om zijn zachte, zijdeachtige vacht die variëert van licht beige tot warme tarwekleur. De Soft Coated Wheaten Terriër is een vriendelijke en aanhankelijke hond die goed overweg kan met kinderen en andere dieren.

De Soft Coated Wheaten Terriër is over het algemeen een rustige hond, maar ze hebben wel behoefte aan voldoende lichaamsbeweging en stimulatie om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen. Dit ras is vrij intelligent en heeft een goede opvoeding en training nodig om te leren gehoorzamen en zich goed te gedragen in huis. Ze hebben de neiging om eigenzinnig en koppig te zijn, dus het is belangrijk om consequent te zijn in de training.

De vacht van de Soft Coated Wheaten Terriër is zijdezacht en moet regelmatig worden geborsteld om klitten en klontjes te voorkomen. Ze verharen niet veel, wat betekent dat ze geschikt kunnen zijn voor mensen met allergieën. Dit ras heeft ook de neiging om te kwijlen en te snurken, dus het is belangrijk om daarop voorbereid te zijn.

9 Shiba Inu

shiba inu

De Shiba Inu is een rustig hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Japan. Dit ras staat bekend om zijn compacte formaat, mooie vacht en koppige persoonlijkheid. Shiba Inu’s zijn van nature rustig en zelfstandig, maar hebben wel behoefte aan voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen.

Hoewel ze van nature rustig zijn, kan de Shiba Inu wel een koppige en eigenzinnige hond zijn. Ze zijn intelligent en hebben een goede opvoeding en training nodig om gehoorzaam te zijn en zich goed te gedragen in huis. Shiba Inu’s hebben de neiging om territoriaal en waaks te zijn, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn.

10 Australische herder

australische herder rustig

De Australische herder, ook wel bekend als de Aussie, is een middelgroot hondenras dat afkomstig is uit de Verenigde Staten en niet, zoals de naam doet vermoeden, uit Australië. Dit ras staat bekend om zijn energieke en actieve persoonlijkheid en is zeer geschikt voor eigenaren die graag buitenactiviteiten ondernemen.

Australische herders hebben een prachtige vacht die kan variëren van zwart, blauw, rood en merle, met witte en koperkleurige aftekeningen. Hun vacht is dik en pluizig en het is verstandig om zijn vacht regelmatig te borstelen met een hondenborstel om klitten en knopen te voorkomen.

Dit ras is intelligent en leergierig en heeft een goede opvoeding en training nodig. Ze zijn gevoelig voor de stem van hun baasje en zijn van nature zeer gehoorzaam en loyaal. Australische herders hebben een grote hoeveelheid energie en hebben behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen.

11 Ierse Setter

ierse setter

De Ierse Setter is een elegant en rustig hondenras met een prachtige rode vacht. Ze worden vaak beschouwd als actieve en energieke honden, maar hebben ook een rustige kant en kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan een rustig leven thuis. Ze staan bekend om hun aanhankelijke persoonlijkheid en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

De Ierse Setter is een hond die behoefte heeft aan veel lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Ze zijn intelligent en hebben een goede opvoeding en training nodig om te leren gehoorzamen en zich goed te gedragen in huis. Dit ras is zeer sociaal en houdt ervan om tijd door te brengen met hun gezin. Ze zijn niet geschikt om lange periodes alleen thuis te blijven.

De vacht van de Ierse Setter is prachtig maar het is wel verstandig om deze regelmatig te borstelen om klitten en knopen te voorkomen. Dit ras verhaart matig, wat betekent dat regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en te voorkomen dat ze zich door het huis verspreiden.

12 Shih Tzu

shih tzu

De Shih Tzu is een klein en elegant hondenras dat afkomstig is uit China. Ze staan bekend om hun lange, zijdeachtige vacht en hun aanhankelijke persoonlijkheid. Shih Tzu’s zijn van nature rustig en hebben een aanpasbare persoonlijkheid, waardoor ze zeer geschikt zijn als huisdier voor gezinnen, ouderen en singles.

Dit ras heeft een goed temperament en is intelligent, maar kan soms koppig zijn. Het is belangrijk om de Shih Tzu te trainen en te socialiseren om ervoor te zorgen dat ze goed gedragen in huis en tijdens interactie met andere honden en mensen. Hoewel Shih Tzu’s van nature rustig zijn, hebben ze nog steeds dagelijkse beweging nodig om hun gezondheid en welzijn te bevorderen.

13 Glen of Imaal Terriër

glen of imaal terriër

De Glen of Imaal Terriër is een klein hondenras dat afkomstig is uit Ierland. Dit ras staat bekend om zijn krachtige en compacte lichaamsbouw, en hun ruwe, draadvormige vacht. Glen of Imaal Terriërs zijn van nature rustige honden, maar hebben een sterke persoonlijkheid en hebben regelmatig lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Dit ras is intelligent en leergierig, maar kan soms eigenzinnig zijn. Het is belangrijk om de Glen of Imaal Terriër op jonge leeftijd te trainen en te socialiseren om ervoor te zorgen dat ze goed gedragen in huis en tijdens interactie met andere honden en mensen. Hoewel ze van nature rustig zijn, hebben ze nog steeds dagelijkse beweging nodig om hun gezondheid en welzijn te bevorderen.

14 Saluki

saluki

De Saluki is een hondenras dat afkomstig is uit het Midden-Oosten en bekend staat om zijn gracieuze en elegante verschijning. Dit ras is van nature rustig en kalm, en heeft een vriendelijke en aanhankelijke persoonlijkheid. Saluki’s zijn zeer toegewijd aan hun familie en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Hoewel ze rustig zijn, hebben Saluki’s wel behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging en bewegingsvrijheid. Dit ras is van nature jagers en heeft de neiging om snel te bewegen, waardoor een omheinde tuin of het gebruik van een lijn wordt aanbevolen. Saluki’s hebben ook een goede opvoeding en training nodig om ervoor te zorgen dat ze zich goed gedragen in huis en met andere honden en mensen.

De vacht van de Saluki is kort en zijdeachtig en vereist weinig verzorging. Ze verharen matig, wat betekent dat regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en te voorkomen dat ze zich door het huis verspreiden.

15 Rhodesian Ridgeback

rhodesian ridgeback

We sluiten onze lijst met rustige hondenrassen af met de Rhodesian Ridgeback. Deze rustige hond is afkomstig is uit Zuid-Afrika en staat bekend staat om zijn krachtige bouw en unieke “ridge” op de rug, veroorzaakt door de haargroei in de tegenovergestelde richting. Dit ras is van nature rustig en aanhankelijk en staat bekend om zijn beschermende en loyale persoonlijkheid.

Rhodesian Ridgebacks hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig en houden van lange wandelingen en actieve spelsessies. Het ras is ook zeer intelligent en leergierig, waardoor het belangrijk is om ze te trainen en te socialiseren op jonge leeftijd. Omdat ze van nature beschermend zijn, is het belangrijk om hen te leren hoe ze zich moeten gedragen in interactie met andere honden en mensen.

De vacht van de Rhodesian Ridgeback is kort en dicht en vereist weinig verzorging. Het ras verhaart matig en door regelmatig te borstelen helpt dit om losse vacht te verwijderen. De Ridgeback is over het algemeen een gezonde en stevige hond en heeft een levensverwachting van ongeveer 10 tot 12 jaar.

Veelgestelde vragen

Heeft een rustig hondenras minder beweging nodig?

Het korte antwoord op deze vraag is nee, rustige hondenrassen hebben niet perse minder beweging nodig. In tegenstelling zelfs. Een rustige hond betekent niet automatisch dat hij of zij geen behoefte heeft aan voldoende beweging. Voldoende beweging is essentieel voor iedere hond, ook rustige honden!

Waarom zijn dit rustige hondenrassen?

Iedere hond is uniek, en niet alle honden in deze lijst zijn altijd rustig. Van nature hebben de bovenstaande honden wel een rustiger karakter dan hele drukke honden.

Wat is de makkelijkste hond?

De makkelijkste hond om mee te leven is afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren van de eigenaar. Sommige mensen hebben liever een kleine hond met weinig energie en geen specifieke trainingsbehoeften, zoals een Chihuahua.

Anderen hebben liever een grotere hond die veel energie heeft en die regelmatig moet worden getraind, zoals een Duitse Herder. Kortom, er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Het beste is om te kijken naar de persoonlijke behoeften en voorkeuren van de eigenaar om de beste hond te kiezen.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel over rustige hondenrassen, hopelijk weet je nu iets meer over rustige hondenrassen! Mocht je nog vragen hebben dan kun je deze hieronder kwijt!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie