Samojeed

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

We weten zeker dat de Samojeed een zeer oud ras is dat uit de Poolstreken afkomstig is. Zijn naam heeft hij te danken aan het nomadenvolk de Samojeden. Jagers en vissers van dit volk gebruikten deze mooie witte hond vooral als sledehond.

De Samojeed heeft ook dienst gedaan als bewaker van kuddes, verdedigingshond en lastdrager, maar hij was ook geliefd als gezelschapshond. In 1889 bracht een ontdekkingsreiziger enkele exemplaren naar Engeland waar ze verder gefokt en geselecteerd werden. Vanaf die periode won de Samojeed aan populariteit.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstSiberië
GroepSpitsen en Oertype
HoogteReuen: 51-58 cm; teven: 46-53 cm
GewichtReuen:20-30 kg; teven: 19-27 kg
KleurZuiver wit, maar wit met geel of wit met zwart zijn ook toegestaan.

Karakter van de Samojeed

Het karakter van de Samojeed kan soms gecompliceerd en uiteenlopend zijn. Hij kan gehoorzaam en vriendelijk zijn, maar anderzijds koppig en dominant. Toch staat deze mooie witte hond bekend voor zijn waardigheid, vriendelijkheid en trouw aan zijn baasje. Hij is erg lief voor kinderen en heeft graag mensen om zich heen.

Het is een geliefde gezelschapshond die door zijn speelsheid en knuffelig voorkomen heel wat harten verovert. De opvoeding van de Samojeed mag niet gemakkelijk genoemd worden. Hij kan erg koppig zijn en houdt niet van herhaalde bevelen. Het baasje voedt hem dus best met veel liefde en geduld op, dan krijgt hij eeuwige trouw en vriendschap van de hond in ruil.

De Samojeed lijkt groter en zwaarder dan hij in werkelijkheid is, dat komt vooral door zijn mooie witte vacht. Onder deze jas verschuilt zich een vriend van allemaal, maar het is niet de bedoeling dat je teleurstelt. Hij is behoorlijk eigenwijs, maar loyaal en kan goed overweg met kinderen. Er valt natuurlijk veel te zeggen over het karakter van de Samojeed.

Lees ook: Top 10 keer het beste Anny x tuig

Product advies

Het is een betrekkelijk goede waakhond, hij wordt niet agressief maar kan veel lawaai maken door luid te blaffen of te huilen. De Samojeed kan een leeftijd van 14 jaar bereiken.

Eigenlijk zijn er twee soorten Samojeden. Toen de Sovjet-Unie in 1918 de deuren sloot en de grenzen, konden geen honden meer uit het land importeren. Daardoor werden mensen elders gedwongen buitenlands bloed binnen te halen. In Engeland werd dit gedaan met Keeshond en Chow chow. Hierdoor ziet de Engelse Samojeed er wat minder wolfachtig uit, staat lager op zijn poten, heeft lichtere poten en heeft een langere vacht dan de originele Samojeed, die nog onder andere in Rusland voorkomt.

In het noordpoolgebied zal deze vacht storend zijn. De oren van Samojeed zijn iets korter en zijn ogen zijn ronder. Het geslachtsverschil in de Engelse variant is ook minder duidelijk, omdat de vrouwtjes ook gewoon een kenmerkende mannelijke vacht hebben.

Verzorging van de Samojeed

De Samojeed is een erg zuivere hond. Hij heeft een lange, ruwe boven vacht en een dikke onder vacht waar vuil weinig vat op heeft. Zonder veel wassen blijft zijn vacht mooi wit.

Deze hond verhaart wel sterk en heeft een dagelijkse borstelbeurt nodig om dode haren en vuil te verwijderen en om klitten te voorkomen. Vooral tijdens de ruiperiode moet hier extra aandacht aan worden gegeven.

samojeed hond

Beweging

Deze hond is van oorsprong een herdershond die helpt bij het bewaken van de rendierkudde. Hij is een harde werker en heeft veel beweging nodig. Het mooiste is dat hij de hele dag in een grote tuin kan spelen. Een wieg of sit-in is niet voor deze rendiervriend. Elke dag zou volgens het schema moeten gaan wandelen en spelletjes spelen.

Hondensledesport is een geweldig idee. Ze zijn zeker niet de snelste soort, die eer gaat naar de Siberische Husky. Hij is meer een duursporter dan een sprinter. Ze zijn gemakkelijker te leiden dan andere poolhonden en om deze reden worden ze vaak aanbevolen voor degenen die nieuw zijn in de sport van sledehonden.

Kan deze hond met kinderen?

De Samojeed is erg rustig en tolerant met kinderen. Dit is iets wat een goede Samojeed-fokker altijd in overweging neemt bij het kiezen van een ouderhond en dit al generaties lang doet.

In het verleden werden Samojeed niet alleen grootgebracht om rendieren te hoeden, maar ook om het gezin ’s nachts warm te houden. De kinderen maakten vervolgens gebruik van de lichaamswarmte van Samojeed. En dat werkt natuurlijk alleen als het een kindervriendje is.

Hij is dan ook erg rustig en verdraagzaam met kinderen, maar toch is het belangrijk om alles goed in de gaten te houden. Hoewel deze hond er erg stoer uitziet, is het vrij gemakkelijk om door kinderen geplaagd te worden. Daarnaast kan Samojeed goed overweg met andere dieren, ook met kleine dieren. De Engelse versie is hier soms wat minder makkelijk mee.

Veelgestelde vragen

Wat kost een Samojeed?

Iedere Samojeed fokker kiest zijn eigen verhoudingen. Over het algemeen is een Samojeed puppy duurder dan een puppy van een ander ras. Houd rekening met een prijs van Samojeed tussen de 1.300 tot 2.000 euro.

Hoe groot wordt een Samojeed?

Reutjes worden ongeveer 50 tot 60 cm groot. Een teefje meestal tussen de 48 en 55 centimeter.

Hoe oud kan een Samojeed worden?

Gemiddeld worden Samojeden tussen de 12 en 14 jaar oud. Het is dan ook een vrij sterk en gezond ras.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie