Schipperke

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Het Schipperke hondenras vindt zijn oorsprong in Vlaanderen waar hij reeds verschillende eeuwen bekend was. Toch werd hij pas rond 1880 erkend en tentoongesteld. Het precieze ontstaan is niet zo duidelijk. Het kan zijn dat het Schipperke ontstaan is uit een kruising van de Keeshond met een Terriër of hij kan een afstammeling zijn van herdershonden.

Wel is geweten dat dit hondje zeer populair was bij de schippers en de schoenmakers. Hij trad op als waakhond en rattenvanger. Toch heeft zijn naam niets te maken met het leven op de binnenschepen, maar is Schipperke een verbastering van ´Scheperke´. Dat betekende kleine herdershond.

Ras informatie

AfkomstBelgië
GroepHerdershonden
HoogteReuen: 27-30 cm; teven: 25-28 cm
Gewicht3-7 kg
KleurPuur zwart zonder witte aftekeningen.

Karakter van de Schipperke

Het Schipperke is een aangename huisgenoot. Hij is erg vriendelijk voor kinderen en stelt gezelschap erg op prijs. Hij is trouw en gehoorzaam aan zijn baas. Nieuwsgierig speurt hij in het rond, elk plekje van het huis als het moet. Het Schipperke is erg op zijn hoede voor vreemden, hij ontvangt ze slechts wantrouwend. Hij is dan ook een goede waakhond die elk geluidje heeft gehoord.

schipperke hond

Bij onraad zal hij al blaffend waarschuwen en zal huis en haard dapper verdedigen. Bijten doet hij enkel bij uiterste noodzaak. Het is een goed af te richten hondje die je zelfs kunstjes kan leren. Schipperkes zijn erg gezonde honden die een hoge leeftijd kunnen bereiken.

Verzorging

De vacht van het Schipperke is kort, dicht en hard. Hij verhaar niet erg dus is niet moeilijk om te onderhouden. Een enkele keer per week borstelen met een goede hondenborstel is voldoende.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie