Schotse Terriër

schotse terrier

Deze kortbenige Terriër met zijn lange snuit en stevige snor vindt zijn ontstaan in de Schotse Hooglanden. Oorspronkelijk werd hij nog Aberdeen Terriër genoemd naar de stad waar hij veel gefokt werd. Later, rond 1880, is zijn naam veranderd en stond hij bekend als Schotse Terriër.

Lange tijd werden deze honden gebruikt voor de jacht onder de grond, op vossen en dassen bijvoorbeeld. In het begin van 1900 wonnen ze veel aan populariteit en werden ze door liefhebbers ook Scottie genoemd. Later, maar ook nu nog, stonden ze bekend als de Whiskey hondjes.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstGroot-Brittannië
GroepTerriërs
Hoogte25-28 cm
Gewicht8-10 kg
KleurZwart, grijs met zwart haarpunten en tarwekleurig zijn veel voorkomend maar ook andere kleuren zijn toegestaan. Volledig wit is echter uit den boze.

Karakter van de Schotse Terriër

Een voorbeeld van een dappere en onbevreesde hond is de Schotse Terriër. Deze eigenschappen heeft hij nog behouden van de jacht onder de grond. Nu is hij erg geliefd als gezinshond omdat hij een goede waker is en graag met kinderen speelt. We mogen echter niet vergeten dat hij niet als speelgoed mag gezien worden.

Een vroege socialisatie met kinderen en andere huisdieren blijft noodzakelijk vanaf jonge leeftijd. Dit geldt trouwens voor elke ras. De Schotse Terriër is erg gehecht aan zijn gezin en toont zijn aanhankelijkheid binnenshuis. Maar ten opzichte van vreemden is hij afstandelijk en komt hij hooghartig over. Het is een gevoelige hond die met wederzijds respect en liefde moet worden opgevoed.

Lees ook: Top 15 keer het beste anti trektuig

Product advies

Hij houdt helemaal niet van gedwongen te worden en kan al even eigenzinnig als hardnekkig zijn. Toch is deze hond een heerlijke vriend om in huis te hebben.

Verzorging van de Schotse Terriër

De Schotse Terriër heeft een dichte, draadharige vacht met een zachte onder vacht. Deze stugge vacht moet men dagelijks borstelen. De hond wordt een tweetal keer per jaar getrimd. Zijn borst, poten en kop knipt men bij. Let er op dat zijn kenmerkende baard zuiver blijft want er kleven gemakkelijk etensresten aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige artikel
fox terrier hond

Fox Terriër

Volgende artikel
sealyham terrier

Sealyham Terriër