Schrokken bij mijn hond voorkomen

hond schrokt

Wil je weten hoe je schrokken bij honden kunt voorkomen? Allereerst beleeft een hond niet dezelfde eetsensaties als de mens. Zoals wij echt lekker van een etentje kunnen genieten, gaat het er in de hondenwereld niet zo aan toe gaan.

Hier komt overigens ook de enorme misvatting vandaan dat honden ook graag elke dag iets anders eten. Niets is minder waar. Jouw hond doe je, en zijn maagdarmstelsel, het meeste plezier als je hem elke dag dezelfde hondenbrokken geeft.

Hoe meer je de hond bijvoert, des te meer zal zijn spijsvertering in de war raken. Met resultaten als diarree, poep eten, gras eten, onregelmatige ontlasting, etc. Een voerbal, ook wel snackbal genoemd doet in dit geval wonderen. Hier bereik je twee dingen mee:

De hond doet er veel langer over om zijn brokken op te eten
Je biedt uw hond een geestelijke uitdaging, omdat hij voor zijn brokken moet werken

Deze bal heeft een holle ruimte, waarin u het eten van de hond kunt verstoppen. Als de hond met de bal gaat spelen, valt er steeds een brokje uit. In ons artikel over de beste snackbal kan je alles lezen over dit product, en welke je het beste kunt kopen!

Zo heeft de snackbal een verstelbare opening, zodat u er niet alleen zijn gewone brokken, maar ook af en toe een hondenkoekje in kunt verstoppen. Er bestaan ook hondenpuzzels, die hetzelfde doel hebben.

Zoals het woord al zegt, een puzzel, waar uw hond het lekkers uit moet ‘puzzelen’. Alle varianten hebben echter hetzelfde effect: de hond moet nu eens wat moeite doen om zijn eten te verzamelen.

Welke gevolgen heeft schrokken?

Schrokken heeft een aantal nadelige gevolgen voor de hond. Hieronder heb ik er een aantal voor je opgesomd:

De spijsvertering
Als de hond te snel eet, zal hij niet voldoende op het voedsel kauwen. Hierdoor komen de grote stukken massaal in de maag terecht. Dit is een belasting voor het spijsverteringsstelsel. Honden van grote rassen lopen een verhoogd risico op maagtorsie. Tijdens dit proces draait de maag om zijn as in de buikholte, waardoor het in- en uitstappen wordt geblokkeerd terwijl de spijsvertering doorgaat. Dit kan ernstige gevolgen hebben!

Het gebit
Doordat de hond nauwelijks op de brokje kauwt worden de tanden niet gereinigd. Dit zorgt ervoor dat tandplak zich kan ophopen.

Winderigheid
Bij schrokken wordt er teveel lucht ingeslikt. Luchtophoping in de maag maakt honden winderig en het kan leiden tot een opgeblazen gevoel.

Overgewicht bij honden
Omdat de hond zo snel eet, heeft hij geen tijd om zich vol te voelen. Dit vergroot de kans dat hij meer eet dan hij echt nodig heeft. Dit kan leiden tot obesitas.

Conclusie

De brokjes vallen er in kleine beetjes uit, zodat de hond niet ineens een hele grote hoeveelheid brokjes naar binnen slobbert. Help de hond in het begin een beetje door de opening wat groter te maken. Dan gaat het wat gemakkelijker en zal hij gemotiveerd raken om de andere brokjes er ook uit te halen.

Daarna maak je het geleidelijk aan moeilijker door de opening te verkleinen. Je zult merken hoeveel plezier u en uw hond gaan beleven wanneer het etenstijd is! Je kan natuurlijk ook een snackbal in combinatie met een anti schrokbak kopen, dan weet je zeker dat je een groot deel van het probleem oplost!

Total
1
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige artikel
hond trekt aan de riem

Mijn hond trekt aan de riem

Volgende artikel
baknijd hond

Baknijd bij honden voorkomen en afleren

Gerelateerde artikelen