Shetland Sheepdog

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Shetland Sheepdog, die door de liefhebbers ook wel Sheltie wordt genoemd, vindt zijn ontstaan op de Engelse Shetland eilanden ten Noorden van Schotland. Het lijkt wel de verkleinde versie van de Schotse Herdershond.

Hij is ontwikkeld uit hondenrassen die kolonisten naar Engeland hebben gebracht. Zo werden Schotse Herdershonden met Scandinavische herdershonden en IJslandse Keeshonden gekruist. Later kwam daar de Collie bij vanwie we nog goed het verwantschap terugvinden.

Oorspronkelijk deed hij dienst als hoeder van de schapen en het bewaken van de boerderij. De Shetland Sheepdog werd pas in 1909 officieel als ras erkend maar reeds en veel langere geschiedenis.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstGroot-Brittanniė
GroepHerdershonden
HoogteReuen: 37 cm; teven: 35,5 cm
Gewicht7-8 kg
KleurBleu merle, sable en wit, driekleurig als zwart met witte en tankleurige aftekeningen

Karakter van de Shetland Sheepdog

Nu is de Shetland Sheepdog een heel aangename gezelschapshond geworden. Hij is rustig in huis en trouw aan zijn familie. Hij moet bij “zijn“ mensen kunnen zijn, het contact met hen heeft hij echt nodig en nog liefst is hij dicht bij zijn baas.

Alleen zitten vindt hij niet aangenaam en hij wordt daar na een tijdje neerslachtig van. Dit vrolijke en nieuwsgierige hondje neemt wel een afstandelijke houding aan ten opzichte van vreemden maar, mag nooit angstig zijn. De opvoeding geeft meestal geen problemen.

Lees ook: Top 15 keer het beste loopsheidbroekje

Product advies

De Sheltie is gevoelig en wil met liefde behandeld worden en verwacht rechtvaardigheid van zijn baas. Hij moet vooral worden aangemoedigd tijdens de training en niet steeds gestraft worden. Ook kan hij dienst doen als waakhond. Hij is niet groot maar is wel luidruchtig genoeg om zijn omgeving te alarmeren.

Verzorging van de Shetland Sheepdog

De verzorging van de vacht van een Sheltie valt nogal mee hoewel zijn voorkomen anders doet vermoeden. De lange en rechte vacht moet een drietal keer per week geborsteld en gekamd worden. Let daarbij vooral op de plaatsen waar klitten voorkomen. Tijdens de rui heeft de vacht extra aandacht nodig. Vaker borstelen is de boodschap.

Als u het verharen van deze hond als een ramp beschouwd kijkt u beter uit naar een ander, kortharig ras. Stop de Sheltie twee maal per jaar in bad, niet veel meer. Het haar zal anders zijn structuur en zijn mooie glans verliezen. Let erop dat de nagels niet te lang worden, dat is hinderlijk bij het lopen.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie