Shih Tzu

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Shih Tzu betekent leeuw. Met deze hond was het de bedoeling om het beeld van de leeuw, het zinnebeeld van het Boeddhistische geloof te scheppen. Deze leeuwhond is afkomstig uit Tibet.

Waarschijnlijk is het een kruising tussen de Tibetaanse Terriër en een Pekinees. Andere verhalen doen dan weer de ronde dat hij zou ontstaan zijn door kruisingen tussen de Lhasa Apso en de Pekinees. In elk geval, het werd één van de lievelingsdieren van het Chinese hof, en aan het begin van de 20ste eeuw is dit ras naar Engeland gebracht.

Deze vriendelijke en extraverte hond behoort tot een gezelschapshondengroep. Deze groep omvat ook Yorkshires en andere kleine honden. De Shih Tzu was ooit de hond van de Chinese keizer. Deze kleine hondjes vinden het heerlijk om verwend te worden! Het zijn kleine gezelschapshonden en erg populair.

Een Shih Tzu is niet de juiste hond als u op zoek bent naar een hond die kan graven, jagen en uw huis kan bewaken. Deze rustige en vertrouwende honden zijn geweldige schoothondjes. De enige manier waarop hij je huis kan beschermen, is door te blaffen als er iemand voor de deur staat.

Wist je dat deze honden een grappige en toepasselijke bijnaam heeft? Ze staan namelijk ook bekend als honden met een gezicht dat op een chrysanthemum lijkt. Dit omdat hun vacht in verschillende richtingen rond de neus en gezicht groeit. Is een Shih Tzu een goede keuze voor jou? Lees meer over deze schattige kleine puppy!

shih tzu hondje

Uiterlijke kenmerken

AfkomstChina
GroepGezelschapshonden
HoogteSchofthoogte tot 27 cm
GewichtGemiddeld 4-8 kg
KleurAlle kleuren zijn mogelijk, maar een witte bles op het voorhoofd en een witte staartpunt zijn gewenst.

Geschiedenis van de Shih Tzu

De Shih Tzu zou in Tibet door heilige Tibetanen zijn gefokt om een kleine versie van een leeuw te maken. Deze hondjes zijn nauw verbonden met de boeddhistische mythologie. Het waren voornamelijk waakhonden en metgezellen van monniken. De lama schonk deze honden aan de Chinese heerser, vandaar de beroemde naam.

Tegenwoordig gaan er allerlei geruchten en mythen rond over de aanhankelijke Shih Tzu. Zo zijn er mensen die er heilig van overtuigd zijn dat deze honden eigenlijk baldadige goden zijn. Een andere opmerkelijke legende zegt dat het de zielen van de monniken zijn.

Bijna alle shih tzu verdwenen met het einde van de Chinese keizerlijke heerschappij door de communistische revolutie. De dood van keizerin Zixi in 1908 droeg ook bij aan de achteruitgang van het ras. Ze was verantwoordelijk voor een wereldberoemd fokprogramma met onder meer Mopsen, Pekinees en Shih Tzu.

Sommige Shih Tzus overleefden deze periode dankzij mevrouw Brownrigg en generaal Douglas die veel honden naar Groot-Brittannië brachten. Aangenomen wordt dat het huidige ras afstamt van slechts 14 honden. Het hondenras werd voor de eerst keer geïntroduceerd in de Verenigde Staten in de jaren 1940 en de beginjaren ’50 door Amerikaanse soldaten die deze Shih Tzu’s uit Europa meenamen.

De American Kennel Club erkende het ras in 1969. Sindsdien is de Shih Tzu een populaire gezinshond geworden. Ook in Nederland. Tegenwoordig worden ze vaak gezien in klassen met gezelschapshonden op hondenshows. Ze zijn het geliefde huisdieren en gezelschapshondjes.

Deze hond is vriendelijk, heeft een relaxed karakter, en is aanhankelijk, wat het een goede keuze maakt voor nieuwe potentiële hondenbezitters. Vanwege hun persoonlijkheid worden ze vaak met andere honden gekruist.

Ze slapen het liefst bij jou op schoot, maar er zijn mensen die met succes met deze honden hebben geconcurreerd in behendigheid. Ze blinken ook uit in gehoorzaamheidswedstrijden.

Het zijn geweldige therapiehonden vanwege hun vriendelijke en gemakkelijke persoonlijkheid. Daarom worden ze ook vaak vergeleken met andere honden zoals de Lhasa Apso.

shih tzu fokker

Karakter van de Shih Tzu

Dit kleine hondje is onafhankelijk, maar stelt gezelschap toch ten zeerste op prijs. Hij zal zelfs beginnen te blaffen wanneer je hem te lang alleen laat. Het is een vriendelijk hondje dat ook lief is voor kinderen en niet zo blafferig en bijterig zoals vaak vele kleine andere hondenrassen.

Ieder hondenras heeft zijn eigen doel. Het doel van de Shih Tzu is altijd geweest om een ​​gezelschapshond te zijn. hij wil gewoon bij je zijn. Verwacht niet dat ze zullen jagen of apporteren. Als je veel wilt sporten en bewegen, kan je beter naar een ander hondenras kijken.

Deze hond is actief en vrolijk en kan lange wandeltochten aan met zijn sterke pootjes. Deze hondjes zijn meestal in goede gezondheid en kunnen heel oud worden. Ze zijn ook zeer alert en kunnen als prima waakhond dienen, een verdacht geluid hebben ze direct gehoord.

De opvoeding van dit ras valt heel goed mee voor personen die voor het eerst aan een hondje beginnen. Het dominante kenmerk is genegenheid en haar favoriete plek zijn haar knieën. Ze zijn het gelukkigst als ze bij hun gezin zijn en kunnen het middelpunt van de aandacht en aandacht zijn.

Deze honden zijn echter geen hondjes die de hele dag op de bank liggen. Ze zijn alert, energiek en blaffen naar iedereen die bij hen thuis komt. Als gasten je huis binnenkomen, worden ze meteen weer vriendelijk.

Lees ook: Top 15 keer het beste hondenhuisje

Product advies

Uiterlijk & Formaat van de Shih Tzu

Een volwassen Shih Tzu heeft een schofthoogte van 20 tot 27 centimeter, en weegt doorgaans tussen de 4 en 7,5 kilogram als hij volgroeid is. Reutjes zijn meestal groter dan teefjes. Dit kleine gezelschapshondenras past bijna in je zak.

Het koppie van deze hondjes is koepelvormig, lief en schattig. Zijn ogen zijn groot en rond, maar onopvallend. ze liggen vrij ver uit elkaar. Hun oren zijn groot en iets lager dan de bovenkant van hun hoofd. De snuit van de Shih Tzu is vierkant, kort, ongerimpeld en niet lager dan de onderste oogschelp. Ze zijn zelf iets langer dan de staart, die lekker pluizig is.

shih tzu fokker

Kleuren & Vacht van de Shih Tzu

Wanneer de vacht wordt uitgerekt, wordt deze zijdeachtig en lang. Deze honden hebben een dubbele vacht, dus ze verharen regelmatig. Als de vacht te lang is, zal deze gemakkelijk in de vacht blijven haken en niet gemakkelijk op meubels of de vloer vallen. Deze honden zijn er in vele kleuren, waaronder:

Zwart
Wit
Rood (lijkt op donkeroranje)
Zilver (ziet er wit uit maar heeft een diepe zilverachtige glans)
Goud (bruin van licht goud tot donker goud)
Blauw (antracietgrijs)

Deze kleuren worden vaak gecombineerd, bijvoorbeeld de combinatie van geel en zwart.

Beweging van de Shih Tzu

Brutaal en ondeugend, de Shih Tzu heeft meer energie dan op het eerste gezicht lijkt. Shih Tzus zijn meestal lui en hebben niet zoveel beweging nodig als andere rassen. Ze maken graag dagelijkse wandelingen en slepen niet, dus een comfortabel tuigje is voldoende. Deze honden wandelen graag, spelen in de tuin en uitstapjes maken naar het park.

Deze honden horen niet buiten te leven. De Shih Tzu is namelijk erg gehecht aan zijn familie, daarnaast zijn ze te klein en te gevoelig voor hitte om buiten te leven. Ze hebben gewoon een liefdevol huis nodig.

Training van de Shih Tzu

De Shih Tzu is een intelligent en gemakkelijk te trainen hondenras. Deze honden kunnen koppig zijn en het kan geduld vergen om ze volledig thuis te trainen. Shih Tzu kan deelnemen aan kleine behendigheidsevenementen, trucs leren en worden getraind om commando’s te gehoorzamen.

Shih tzu-puppy’s kunnen een beetje te onafhankelijk worden door schoenen te pakken en op dingen te kauwen. Shih Tzu’s kunnen bazig en prikkelbaar zijn en zijn erg beschermend voor speelgoed en voedsel. Training en vroege socialisatie zijn belangrijk voor dit koppige ras. Deze puppy’s kunnen ook erg actief zijn, dus zorg ervoor dat ze genoeg speelgoed ter grootte van Shih Tzu hebben.

Gezondheid van de Shih Tzu

De Shih Tzu heeft een gemiddelde levensduur van 10 tot 18 jaar. Ze heeft, net als alle kleine honden, enkele gezondheidsproblemen om op te letten.

Patella luxatie

Patellaire luxatie is een genetische aandoening die ervoor zorgt dat de knieschijf van een hond op zijn plaats glijdt. Indien onbehandeld, kan patellaluxatie leiden tot artrose van het kniegewricht. Deze aandoening kan worden behandeld met een operatie. Vraag de fokker van uw puppy om bewijs dat een dierenarts zowel ouders als grootouders heeft beoordeeld op patellaluxatie.

Gebitsproblemen

De kleine tandjes van deze honden kunnen problemen veroorzaken, zoals slecht uitgelijnde tanden, overgroei en zelfs tandverlies. Het Shih Tzu-ras is vatbaar voor tandvleesproblemen (parodontitis).

Door droog hondenvoer te voeren in plaats van natvoer blijft het gebit van uw hond gezond. Je moet ook dagelijks de tanden van je Shih Tzu poetsen met een speciale tandenborstel en tandpasta die verkrijgbaar zijn bij je dierenarts.

Proptosis

De ogen van de shih tzu zijn naar buiten gericht. Proptosis stelt het oog bloot aan krassen en andere verwondingen. Een uitpuilend oog kan ernstig oogletsel veroorzaken en voorkomt dat er bloed in het oog stroomt. Dit kan leiden tot blindheid.

Cataract

Shih Tzu is vatbaar voor staar. Staar bij honden is hetzelfde als bij mensen. Een cataract is een defect in de ooglens. Net als de lens van een camera, focust de lens van het oog het licht. De lens moet helder zijn, maar naarmate de cataract vordert, wordt het zicht troebel.

Nier dysplasie

Nierdysplasie is een andere genetische aandoening waarbij de nieren van een hond niet goed functioneren. Deze aandoening kan voorkomen dat puppy’s goed groeien, te veel drinken of ongezond zijn. De fokker moet documentatie overleggen waaruit blijkt dat de nieren van beide ouders van de pup normaal functioneren.

shih tzu

Voeding voor de Shih Tzu

De hoeveelheid voer die jouw hondje nodig heeft, hangt af van zijn energieniveau, de grootte, het metabolisme en andere factoren van de hond. Een Shih Tzu moet dagelijks twee keer gevoerd worden.

Droogvoer is belangrijk omdat het helpt bij het verwijderen van tandplak van de tanden van uw hond, wat kan leiden tot gingivitis en tandvleesaandoeningen. Kies brokjes die speciaal voor kleine honden zijn gemaakt, zodat uw hond de brokjes gemakkelijk kan opeten.

Een puppy heeft meer voer nodig dan een volwassen hond. Vraag de dierenarts hoeveel dit voor jouw hond moet zijn. Dit is meestal meer dan je een volwassen Shih Tzu zou geven. Puppy’s hebben meer voer nodig dan volwassen honden. Omdat ze meer energie hebben, en vanwege de groei en ontwikkeling.

Shih Tzus komen gemakkelijk aan, dus let op hoeveel en hoe vaak uw hond eet. Shih Tzu moet de eerste 6 maanden 4 maaltijden per dag krijgen. Twee maaltijden per dag zijn ideaal voor een Shih Tzu.

Een goede verzorging

Met zijn lange dichte vacht moet de Shih Tzu dagelijks grondig gekamd worden met een goede hondenborstel, en een regelmatige wasbeurt hoort er natuurlijk ook bij. Zijn oogjes moeten schoon gehouden worden, want zijn vacht dat vaak voor zijn ogen valt kan voor mogelijke ontsteking zorgen.

Ze hebben een mooie lange, golvende vacht, maar deze vereist aardig wat verzorging om het in goede conditie te houden. De vacht kan in de knoop raken als hij niet dagelijks wordt geborsteld, wat kan leiden tot huidproblemen.

Een staalborstel met fijne en grove tanden is nodig om de vacht schoon te houden. Veel eigenaren brengen hun hondje naar een professionele trimmer om hem te laten trimmen.

De snorharen van deze hond moeten dagelijks worden gekamd. Vaak zie je dat mensen een klein staartje maken om de ogen van de hond niet te irriteren. Gebruik hiervoor altijd latex bandjes, omdat gewone elastiekjes de vacht kunnen beschadigen, net zoals bij mensen.

shih tzu kopen

Prijs & Fokkers van de Shih Tzu

Bezoek de Shih Tzu Club voor een overzicht van goede hondenfokkers. Dierenartsen kunnen ook fokkers adviseren. Wanneer je een puppy van een erkende fokker koopt, moet je controleren op certificaten en documenten die aantonen dat de ouders van de puppy zijn getest op genetische problemen.

De prijs van een Shih Tzu hangt af van waar je woont, het geslacht van de puppy en of de ouders van de puppy hondenshowtitels hebben. Betaal overal van € 950,- tot € 2000,- voor een Shih Tzu-puppy van hoge kwaliteit waarvan de ouders alle gezondheidsreferenties hebben die u wilt.

Vermijd het kopen van deze hondjes tegen lage prijzen. De kans dat deze honden bij een broodfokker wegkomen zijn namelijk vrij groot. Een broodfokker heeft als doel zoveel mogelijk pups zo snel en goedkoop mogelijk te fokken.

De honden zijn in erbarmelijke toestand ter wereld gekomen, en zullen nooit het daglicht zien. Deze puppy’s worden vaak verkocht met dodelijke genetische ziekten of gezondheidsproblemen.

Conclusie

Deze leuke hond is perfect voor mensen die in kleinere appartementen zonder tuin wonen. De Shih Tzu is een geweldige metgezel voor iedereen die thuis werkt. Ook kruipt hij vrolijk op jouw schoot terwijl je TV kijkt. Ook zijn deze hondjes ideaal voor ouderen en kinderen.

Veelgestelde vragen

Kan de Shih Tzu goed alleen zijn?

De Shih Tzu is een klein gezelschapshondje dat niet graag lang alleen gelaten wordt, en niet voor een langere tijd alleen thuis kan blijven, maar je kunt de hond er wel aan laten wennen.

Wat zijn de kosten van een Shih Tzu?

Een Shih Tzu met een stamboom van een verantwoorde fokker kost vaak meer dan € 800,-. Hoewel de Shih Tzu een erkend ras is, wordt hij ook regelmatig gebruikt om hybriden zoals de Boomer te fokken. Een goede en verantwoordelijke fokker zal veel zorg dragen voor het welzijn van uw Shih Tzu.

Hoeveel beweging moet een Shih Tzu hebben?

Deze honden hoeven niet iedere dag veel te lopen of te rennen, maar ze houden wel van korte wandelingen door de wijk, en moeten in vorm blijven. De Shih Tzu presteert redelijk goed in gehoorzaamheids- en behendigheidswedstrijden.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie