Shihpoo

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Wil je alles weten over de Shihpoo? Deze leuke hond is een kruising tussen de geliefde Shih Tzu en de kleine Poedel. Deze hypoallergene hond heeft een lief en vrolijk karakter en is altijd bereid om uitgebreid te knuffelen!

De Shihpoo wordt ook weleens een Shoodle of Pooshi genoemd. Met beide benamingen wordt dezelfde kruising bedoeld. Als we kijken op de website van de Raad van Beheer dan wordt deze kruising op dit moment niet erkend als hondenras. Het is dan ook niet mogelijk een Shihpoo te kopen inclusief stamboom.

Een Shihpoo is dankzij z’n karakter een ideale gezelschapshond. Doorgaans kunnen deze honden goed overweg met kinderen en andere huisdieren. De leukste bezigheid voor de Shihpoo is uitgebreid knuffelen, het is dus een echte schoothond.

Ze zijn veelzijdig en zijn geschikt voor kleinere huizen en appartementen. Maar het is natuurlijk geen probleem als je ruimte genoeg hebt in een ruime achtertuin. De Shihpoo heeft genoeg aan een dagelijkse wandeling en ze vinden het heerlijk om te spelen.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstAmerika
GroepKruisingen
HoogteReuen: 39 centimeter
Teven: 34 centimeter
Gewichtgemiddeld 7 kg
Levensverwachting13 tot 16 jaar
KleurAlle kleuren en variaties zijn mogelijk

Karakter van de Shihpoo

Het is vooraf lastig in te schatten welk karakter de Shihpoo heeft. Dit hangt namelijk grotendeels af van de ouders van deze hond. Het kan zijn dat er bij de ene hond iets meer van de Shih Tzu zichtbaar is, de andere hond kan meer weg hebben van de Poedel.

Doorgaans zijn deze kruisingen koppig, lief en vriendelijk voor iedereen die ze onderweg tegenkomen. De meeste honden krijgen een combinatie mee van beide ouders. Daarbij is de Poedel intelligent, energiek en kan je ze gemakkelijk trainen. Het koppige hebben ze van de Shih Tzu geërfd.

Lees ook: Top 15 keer de beste kleine hondenmand

Product advies

Daardoor is het lastig om vooraf te bepalen welk karakter de hond op latere leeftijd zal hebben. Ze kunnen het karakter van beide ouders erven, maar in de meeste gevallen hebben ze een combinatie van beide hondenrassen.

Een Shiphoo is dol op knuffelen en zijn ze het ideale gezelschapshondje en kunnen ze urenlang op schoot zitten. Ook vinden ze het heerlijk om af en toe te spelen, en een wandeling te maken. Net zoals bij vrijwel alle honden is een vroege socialisatie belangrijk. Op jonge leeftijd meedoen aan een puppycursus is zeker geen overbodige luxe!

shihpoo kruising

Geschiedenis van de Shihpoo

De eerste Shihpoo kruisingen werden in Noord-Amerika gefokt. De Poedel komt oorspronkelijk uit Duitsland, en de Shih Tzu is een geliefd hondenras bij de vroegere royalty’s. Helaas is er verder vrij weinig bekend over de exacte geschiedenis van deze kruising.

In tegenstelling tot andere kruisingen zoals de Schnoodle of de Bernedoodle is er bij deze honden geen enkele fokker naar voren gekomen die er vooruit komt dat hij of zij de eerste is geweest die deze kruising heeft gefokt.

De kans is dan ook groot dat deze kruising onbedoeld was, maar dat er later meer van deze kruisingen ter wereld zijn gekomen vanwege het leuke en speelse karakter. Ik had het hierboven al even benoemd, dat deze honden niet op de lijst met erkende hondenrassen staan. Het is dan ook niet mogelijk een stamboom te krijgen bij een Shihpoo hondje.

Formaat & Gewicht

Net zoals het karakter en temperament van de Shihpoo is ook het formaat en gewicht per hond verschillend. Dit hangt voor een groot deel af van hoe groot de Poedel is geweest die voor het fokken is gebruikt. De meeste Shiphoo’s zijn echter kleine honden die tussen de 6 en 8 kilogram wegen. De schofthoogte ligt tussen de 21 en 33 centimeter.

Gezondheid van de Shihpoo

Over het algemeen zijn kruisingen gezondere honden dan rashonden. Dit gezegd hebben kunnen ook deze honden gezondheidsklachten krijgen. Meestal is dit een combinatie van beide ouder rassen. De gemiddelde levensverwachting ligt tussen de 12 en 16 jaar.

De Shihpoo heeft de relatief korte snuit geerfd van de Shih Tzu, daarom kan het zijn dat hij of zij op latere leeftijd ademhalingsproblemen krijgt. Bij honden met een korte snuit geldt dat ze in veel gevallen eerder vermoeid zijn dan honden die een langere snuit hebben. Ook moet je er goed op letten dat ze voldoende verkoeling krijgen tijdens tropisch warme dagen.

Voeding voor de Shihpoo

De beste voeding die je deze schattige honden kunt geven moet afgestemd zijn op de behoeftes van de hond. Over het algemeen zouden ze het goed moeten doen op voeding dat geschikt is voor kleine tot middelgrote hondenrassen met veel energie.

Als je ze teveel voeding geeft, of te veel hondensnacks dan kan de Shihpoo redelijk snel aankomen. Het is dus belangrijk een regelmatig voedingsschema te hanteren. Laat gedurende de dag geen hondenvoer staan en beperk het aantal hondensnacks.

Net zoals bij alle honden is het belangrijk om ze in het begin puppybrokken te geven totdat ze ongeveer 12 maanden oud zijn. Daarna kan je overstappen op reguliere hondenvoeding, mits ze geen allergische reactie krijgen op deze normale voeding. In het laatste geval kan je dit het beste in overleg met de dierenarts aanpassen.

Omdat de Shihpoo een kruising is verschilt het per hond. De ene heeft bijvoorbeeld veel meer energie dan de andere. Let er in ieder geval op dat je voeding geeft dat van hoge kwaliteit is.

shihpoo hond

Verzorging van de Shihpoo

Verzorging is een belangrijk onderdeel bij het hebben van een hond. Er komt altijd veel verantwoordelijkheid bij kijken. De Shihpoo heeft meestal een korte gekrulde vacht, maar het kan ook zijn dat hij of zij een gladde vacht heeft. Net zoals veel andere punten is dit afhankelijk van de ouder rassen van de hond.

Qua kleuren kan de Shihpoo allerlei grappige variaties krijgen. Denk hierbij aan zwartwit, wit met bruin, gestroomd of een combinatie van diverse kleuren. Het is belangrijk om de vacht voldoende verzorging te geven. Regelmatig een goede wasbeurt zorgt ervoor dat zijn vacht in optimale conditie blijft.

Net zoals bij alle andere honden moet je regelmatig naar de dierenarts, heeft de Shihpoo z’n entingen nodig en moet je de nagels van de hond regelmatig knippen of vijlen.

Kinderen & andere huisdieren

Hierboven heb ik het al even benoemd, maar de Shihpoo is een ideale kleine gezinshond die over het algemeen goed kunnen opschieten met kinderen en andere huisdieren.

Vooropgesteld is het wel belangrijk jonge kinderen te leren omgaan met een hond. Zo moeten ze voorzichtig spelen, en ze bijvoorbeeld met rust laten als de hond aan het eten is, of rustig ligt te slapen in de hondenmand.

Als de hond in een bench zit moet je kinderen leren dat ze dan niet in de buurt mogen komen van de bench. Dit is namelijk het enige plekje waar de hond zich helemaal veilig en vertrouwd moet voelen. Het is een plekje waar de Shihpoo ongestoord moet kunnen slapen.

Voor wat betreft andere huisdieren kan je de Shihpoo introduceren aan andere dieren. Denk hierbij aan konijnen en cavia’s. Doorgaans zijn de meeste Shihpoo’s vriendelijk en hebben ze een zacht karakter tegenover andere dieren. Tot slot moet je kinderen nooit alleen laten met huisdieren, dat klinkt redelijk vanzelfsprekend maar dat wil ik toch even benoemen.

Training van de Shihpoo

Deze leuke honden zijn heel slim. Hij pikt commando’s heel snel op en leert heel snel. Je moet hem altijd bezig houden tijdens zijn oefening. Train hem ook verbaal als hij zich goed gedraagt. Positieve bekrachtigingstraining is een wetenschappelijk bewezen methode die het beste werkt voor alle honden.

De Shihpoo is nieuwsgierig en kan zich snel vervelen tijdens oefeningen die je té lang achter elkaar doet. Je kunt hem helpen gefocust te blijven door korte, leuke oefeningen te doen tijdens de training. Je kunt zijn aandacht ook trekken met beloningssnoepjes.

Shihpoo fokkers

De Shihpoo is een populaire kruising in Nederland. Veel fokkers verschijnen op de eerste pagina van zoekmachines. Fokkers van deze honden staan vaak hoog in de zoekmachines. Neem contact op met een fokker van deze honden voordat je een belangrijke beslissingen neemt. Het is ook belangrijk om de ouders van Shihpoo te zienvoordat je een puppy mee naar huis neemt.

Ook op Social media vind je veel Shihpoo fokkers die met veel passie en liefde deze honden fokken. Het is een goede manier om aanbevelingen te krijgen van mensen die weten wie te vertrouwen is en wie niet.

kruising poedel shih tzu

Conclusie

De Shihpoo is een schattige leuke hond die gedijt in alle drukte van het runnen van een familievol huis of een druk gezin. Ze zijn vriendelijk, betrouwbaar en geduldig met kinderen van alle leeftijden. Het zijn zeer loyale wezens en vormen snel een sterke band met hun baasjes, waardoor ze een goede metgezel zijn als ze met mensen samenleven.

Ze hebben de neiging om last te krijgen van verlatingsangst als je ze te lang alleen thuis laat. Het zijn ook gevoelige hondjes en kunnen last hebben van stress en frustratie, wat kan leiden tot verlies van zelfvertrouwen waardoor ze terughoudend worden.

Met een zachte en vriendelijke persoonlijkheid, voelen Shihpoo’s zich op hun gemak bij degenen die hen benaderen, en hun vriendelijke en extraverte karakter maakt ze vriendelijk voor veel verschillende doelgroepen zoals ouderen, of gezinnen met kinderen.

Veelgestelde vragen

Wat kost een Shihpoo?

De kosten van een Shihpoo puppy liggen meestal rond de € 1.250 en € 3.500,00. Dit is uiteraard per hondenfokker verschillend, en duurder wil niet altijd zeggen dat de fokker beter is.

Hoe groot wordt een Shihpoo?

De grootte van deze kruising tussen een Poedel en Shih Tzu liggen tussen de 34 en 39 centimeter. Maar dit is afhankelijk van de beide ouderrassen.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel, mocht je nog vragen hebben kun je deze stellen in de reacties hier onder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie