Siberische Husky

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Siberische Husky is een zeer oud ras dat oorspronkelijk gefokt werd door het nomadenvolk van de Chuchi’s. Hij werd daar als slede- en gezelschapshond gehouden omwille van zijn mooie eigenschappen zoals kracht en uithoudingsvermogen.

In het begin van de 20ste eeuw werd de Husky naar Alaska gehaald om mee te doen aan sledehondenraces. Vanaf toen steeg zijn populariteit snel en hij is nu nog steeds één van de meest geliefde sledehond.

Siberische Husky’s zijn erg populair bij mensen die op zoek zijn naar een middelgrote hond vanwege hun mooie uiterlijk en felblauwe ogen. De Siberische Husky is een prachtige hond met een bijzondere en herkenbare wolfachtige vacht. Het is ook één van de snelste sledehonden en zal veel gelach en plezier in het leven van baasjes brengen.

Husky’s zijn niet geschikt voor ieder gezin. Sommige families hebben gewoon niet de energie of het geduld om voor deze prachtige honden te zorgen. Siberische Husky’s zijn minder onafhankelijk in vergelijking met andere rassen en zijn soms moeilijk te trainen.

Als je erachter wilt komen of dit ras een geschikte hond voor jou is, blijf dan vooral lezen. In dit uitgebreide artikel vertel ik je alles over zijn verleden, persoonlijkheid, beweging en verzorgingsbehoeften. Maar ook wat deze honden kosten, en nog veel meer!

siberische husky karakter

Uiterlijke kenmerken

AfkomstNoordoost Siberië
GroepSpitsen en Oertype
HoogteReuen: 60 centimeter
Teven: 50 centimeter
GewichtTussen de 20 – 27 kg
Levensverwachting12 tot 14 jaar
KleurAlle kleuren van zwart tot wit

Geschiedenis van de Siberische Husky

De geschiedenis van deze hond is niet zo bekend als die van andere hondenrassen. Volgens verschillende DNA onderzoeken wordt aangenomen dat het één van de oudste hondenrassen zijn. Ze werden gefokt in Noordoost Siberië door de Chukchi bevolking.

Ze waren behendig en krachtig en konden snel op bewegen. Ze bleken trouw te zijn en dus werden ze gehouden als gezelschapshonden. Ook om de kleinere kinderen ’s nachts lekker warm te houden.

Ze werden in 1908 naar Nome, Alaska gebracht om te helpen tijdens de Gold Rush. Ze namen ook deel aan hondenslederaces en werden beroemd in 1925 Serum Run to the Nome, of Great Race of Mercy. De race legde 1085 kilometer af in een recordtijd van 5,5 dagen en ze leverde levensreddende medicijnen.

Het verhaal is over de hele wereld gerapporteerd en er zijn veel Hollywood-films gemaakt. Dit is het hart van het Siberische Husky-verhaal. Siberische Husky’s worden nog steeds gebruikt als sledehonden, maar worden vaker gezien als huisdieren. Hij is erg populair en dit ras staat in de top 15 van meest populaire hondenrassen in Nederland.

siberische husky

Karakter van de Siberische Husky

De Siberische Husky is een lieve en zachtmoedige hond die het heel leuk vindt om veel mensen of andere honden rond zich te hebben. Het is immers een echt roedeldier. Op volwassen leeftijd gedraagt hij zich erg waardig en terughoudend, doch hij is niet wantrouwig of agressief tegenover andere mensen of honden.

De Husky is niet geschikt als waakhond. Daar is hij veel te vriendelijk voor. Maar wordt hij echt aangevallen, dan kan deze sterke hond zijn mannetje wel staan. De Husky is een krachtige werkhond en niet geschikt voor iedereen. Hij heeft een ervaren en zelfzekere baas nodig die hij als leider kan beschouwen. De hond stelt immers zware eisen en kan eigenzinnig zijn.

Husky’s zijn honden die niet langer dan een uur stil kunnen zitten. Daarom moet je genieten van zijn rustige tijd met jou. Siberische Husky’s kunnen goed overweg met iedereen om hen heen.

Helaas zijn husky’s niet de perfecte hond als ze niet aan hun behoeften kunnen voldoen. Siberische Husky’s zijn brutaal en klaar om diep te duiken. Hij graaft je gazon op of slaat je bank stuk. Van husky’s is zelfs bekend dat ze op muren kauwen. Siberische Husky’s blaffen niet veel. Maar ze houden ervan om te huilen, zelfs bij zonsopgang.

Uiterlijk & Formaat van de Siberische Husky

De Siberische Husky is een middelgrote hond en moet niet worden verward met de grotere Alaskan Malamute. Siberische Husky’s wegen 20-27 kg voor mannen en 16-23 kg voor vrouwen. Onder de mollige en dikke vacht is hij sterk en robuust.

Als hij volwassen is, is hij 50-60 cm lang van voet tot schouder. De Siberische Husky ziet eruit als een wolf en veel mensen verwarren dit type husky met een wolf. Hij heeft een lange snuit, een hartvormige neus en is speels dankzij zijn grote ogen en driehoekige oren.

Hun lange, borstelige staarten zijn een duidelijke indicatie van hun noordelijke afkomst. Zijn grootte en vorm zijn zeer goed uitgebalanceerd en kunnen urenlang draaien zonder te stoppen. Siberische Husky’s zijn gebouwd voor snelheid en uithoudingsvermogen.

Lees ook: Top 10 keer de beste snackbal

Product advies

Kleuren & Vacht van de Siberische Husky

De dubbele vacht is dik en lijkt op een Siberische Husky. In de onderste laag is het haar dicht bij elkaar en zeer zacht, terwijl de buitenste laag lang, steil haar bevat.

Als resultaat werd een weerbestendige jas geboren die hem beschermt tegen de koude Siberische weersomstandigheden. Het is een van de weinige hondenrassen die koude temperaturen kan verdragen. Siberische Husky’s zijn gewend aan koude klimaten, maar kunnen zich indien nodig aanpassen aan warmere klimaten.

Zijn vacht kan iedere kleur hebben, inclusief zwart, grijs (wolf), wit en bruin. De meeste Siberische Husky’s erven een gekleurd gezichtsmasker dat prachtige panda-markeringen bij hun ogen maakt. Sommige husky’s kunnen zelfs gewoon zijn.

De Siberische Husky is ook een van de weinige hondenrassen die verschillende gekleurde ogen kunnen erven, ook wel heterochromie genoemd.

husky

Beweging van de Siberische Husky

De Siberische Husky is een van de meest energieke honden die je thuis kunt hebben. Activiteiten zijn beter met deze honden! Hij heeft elke dag 60-90 minuten beweging nodig. Dit is niet alleen om door de buurt te wandelen. Hij heeft intensieve inspannende activiteit nodig om een ​​werkhond energie te laten verbranden. Hij hoeft niet elke dag te sleeën, maar hij heeft wel veel beweging nodig!

Denk hierbij aan lange wandelingen in het weekend of tijd doorbrengen met het verkennen van de bossen of zwemmen in het water. Neem een ​​Siberische Husky een uur mee naar een plaatselijk hondenpark, zodat je met je trouwe viervoeter kunt spelen. Dit geeft je de kans om te ontspannen met een paar activiteiten per week en het zal je ook helpen om te socializen. Iedereen wint!

Siberische Husky’s moeten in ruime huizen met veel ruimte wonen. Het leven in een appartement is voor hen ongeschikt omdat ze vatbaar zijn voor cabinekoorts. Siberische Husky’s groeiden op in de uitgestrekte Arctische wildernis. We hebben ook een doos met speelgoed nodig. We raden aan om je Siberische Husky duurzaam speelgoed en puzzels te geven, alleen voor de tijd dat hij speelt.

Hij heeft ook een grote tuin nodig. De tuin moet goed worden beschermd en versterkt, aangezien Siberische Husky’s kunnen proberen te ontsnappen. Hij doet het goed in huizen met meerdere huisdieren, zolang hij voldoende beweging krijgt en gesocialiseerd is.

Training van de Siberische Husky

Siberische Husky’s zijn moeilijk te trainen, niet omdat ze zichzelf zo goed kennen, maar omdat ze het altijd beter moeten doen. Siberische Husky’s zijn onafhankelijke en koppige honden en kunnen moeilijk te trainen zijn voor nieuwe eigenaren.

Hij is een echte herdershond en heeft een sterke leider nodig om hem gelukkig te houden. Hij zal het gevoel hebben dat zijn leven structuur en richting mist. Zodra je je Siberische Husky thuis hebt gebracht, begin je met gehoorzaamheidstraining. Leer hem werken voor lekkernijen zoals snoep. Dit zal hem leren je te respecteren.

Siberische Husky’s houden ervan om voor hondensleeën te lopen. Ze houden van rennen, dus aan de lijn lopen is aan te raden. Het is belangrijk om uw husky te leren lopen aan de lijn als een puppy. Dit maakt het voor hem gemakkelijker om later aan de lijn te blijven.

Het verpakken van uw Siberische Husky vanaf de puppytijd is ook een factor om te overwegen. Husky’s zijn ondeugend en komen vaak in de problemen, zelfs als ze goed getraind zijn. Zijn bench training geeft hem niet alleen gemoedsrust als hij hem een ​​paar uur alleen moet laten.

Maar het geeft hem ook een plek om een ​​paar uur te ontspannen. Voordat de Siberische Husky in de bench wordt gezet, moet goed worden getraind. Anders zal hij zijn best doen om te ontsnappen.

husky uiterlijk

Gezondheid van de Siberische Husky

De Siberische Husky is een gezonde hond die gemiddelde tussen de 12 en 14 jaar oud kan worden. Zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Om symptomen te herkennen, moet u de volgende aandoeningen kennen en kennen.

Oogaandoeningen

Problemen met de ogen kunnen bij alle Husky’s ontstaan. Een veelvoorkomende aandoening van de ogen is cataract en progressieve netvliesbeschadiging. In sommige gevallen kan je die goed behandelen. Als je er niets mee doet is de kans groot dat de hond zijn gezichtsvermogen deels, of geheel verliest.

Heupdysplasie

Ongelijkmatige groei kan voorkomen dat de kom en heup zich goed vormen. Dit kan leiden tot verlamming, kreupelheid en andere botproblemen. Hij en zijn ouders hadden hun heupen moeten laten onderzoeken om de kans op een slechte heup te verkleinen.

Voeding voor de Siberische Husky

Siberische Husky’s zijn energieke honden en moeten goed eten om ze in beweging te houden. Geef jouw husky altijd het best mogelijke hondenvoer. Siberische Husky’s moeten droogvoer van hoge kwaliteit krijgen dat speciaal is samengesteld om aan hun hoge energiebehoeften te voldoen.

Siberische Husky’s hebben een speciaal dieet nodig. Geef puppy voer vanaf de puppy tijd tot de leeftijd van 12 maanden. Deze bevatten meer energie, eiwitten en vet om hun ontwikkeling te stimuleren. Ze kunnen dan worden omgezet in volwassen brokken. Zodra hij ouder is, kun je overschakelen naar een rijkere, caloriearme brok.

Deze honden zijn gefokt om een hele dag te werken zonder daarbij te eten. Hij eet veel minder dan de meeste mensen denken. Een gemiddelde Husky hond heeft 860 tot 1290 calorieën per dag nodig.

Dit komt overeen met 3 porties brokjes per dag. Siberische Husky’s worden zelden zwaarder, in tegenstelling tot andere rassen. Lees voor uw veiligheid altijd de aanwijzingen op voedselverpakkingen.

Een goede verzorging

Hun dikke, donzige jassen komen vaak voor en vereisen veel verzorging om hun haar van meubels te houden. Ze verliezen het hele jaar door matig. Volledige uitbarsting vindt plaats tijdens het rui seizoen in de lente en de herfst. De beste oplossing om zijn haaruitval onder controle te houden, is het hele jaar door meerdere keren per week te borstelen, en tijdens de ruiperiode dagelijks.

Een gladde hondenborstel is het beste voor Siberische Husky’s. Het borstelen van een husky duurt ongeveer 15-20 minuten, maar creëert tegelijkertijd een band tussen jullie twee. De rui fase stelt je in staat om een ​​nieuwe Siberische Husky uit je haar te creëren. Als je het haar van je hond niet leuk vindt, overweeg dan een ander ras.

Voor de halflang, dubbele vacht van een Siberische Husky bestaat een dagelijkse verzorging uit een flinke borstelbeurt. Twee keer per jaar heeft deze hond een ruiperiode en dan verliest hij erg veel haar. De haren tussen de tenen die te veel zijn, mogen weggeknipt worden.

Om alle pluisjes die hij verspreidt goed te maken, gaat hij er prat op schoon te zijn. Na elke training ruimt hij snel zijn modderige avonturen op. Gedraagt ​​zich overdag als een kat. Er is niet veel hondengeur en er is niet veel kwijl. Hij is harig, maar hij is mooi.

Siberische Husky’s hoeven niet zo vaak gewassen te worden dan andere rassen. Minstens eens in de 2-3 maanden is voldoende. Het wordt aanbevolen om natuurlijke shampoos te gebruiken om zijn huid niet te irriteren. Geconcentreerde shampoos kunnen de buitenste laag van de weerbestendige vacht binnendringen voor een grondigere reiniging.

husky pup

Prijs en fokkers van de Siberische Husky

Siberische Husky puppy’s kosten ongeveer € 1000,- van gerenommeerde fokkers. Een Siberische Husky met “perfecte” markeringen en kleur, of ogen van een andere kleur, kan tot wel € 5500,- kosten.

Doe altijd je onderzoek en zoek naar fokkers met betrouwbare beoordelingen. Husky’s zijn een populair ras met een lange geschiedenis. Daarom is het belangrijk om een ​​fokker te vinden die al vele jaren ervaring heeft. Onze gediplomeerde fokkers kijken ernaar uit u te ontmoeten om ervoor te zorgen dat uw husky klaar is voor een waanzinnig nieuw leven.

Vermijd altijd broodfokkers die zoveel mogelijk Husky’s produceren zonder zich zorgen te maken over de gezondheid van de puppy’s. Met zo’n fokker kunt u er zeker van zijn dat uw puppy niet zo gelukkiger en gezonder zal zijn dan een puppy die bij een gerenommeerde fokker is gekocht. Lage prijzen zijn het niet waard.

U moet ook rekening houden met andere kosten in verband met puppy’s, zoals: B. Kratten en manden, speelgoed, eten, verzekering, enz. Omdat ze een energieke puppy zijn, zullen ze snel door speelgoed en manden kauwen. Als je dit niet vergeet, moet je steeds nieuwe kopen.

Conclusie

De Siberische Husky is een prachtig ras vol vreugde en vitaliteit. Hij is een geweldige gezinshond en heeft veel beweging, aandacht en stimulatie nodig. Deze puppy is de perfecte hond voor actieve mensen die op zoek zijn naar een lieve en leuke hond. Hij zal graag elke activiteit op zich nemen die u hem geeft, hoe moeilijk het ook lijkt.

Eigenaars van Siberische Husky’s moeten ervoor zorgen dat ze compatibel zijn met hun honden. Als je hem alleen op basis van uiterlijk kiest, zoals veel gezinnen doen, zal je snel beseffen dat hij hinderlijk kan zijn. Je kunt beslissen of hij geschikt voor je is en als je kiest, zal hij echt de perfecte hond zijn.

siberische husky kopen

Veelgestelde vragen

Kan een Siberische Husky goed alleen blijven?

Husky’s zijn, net zoals bijvoorbeeld de Beagles, van nature gewend om in roedels te leven. Het zit in hun aard om in roedels te blijven. Gelukkig kan je ze tot op zekere hoogte leren om een tijdje alleen te zijn.

Waarom huilt een Husky?

Siberische Husky’s kunnen huilen omdat ze honger hebben, zich vervelen, gebrek aan aandacht of eenzaamheid. Meestal huilen Husky’s wanneer ze verdrietig zijn.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie