Socialisatie van een pup

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Een pup socialiseren is een serieuze zaak. Maar wat is socialiseren en hoe doe je dat? Kun je ook een volwassen hond socialiseren? Allemaal vragen die regelmatig gesteld worden als het gaat om de socialisatie van een hond.

Socialisatie van een hond is het bekend worden met en daardoor gewend raken aan andere dieren. Op de foto boven dit artikel zie je een Dalmatische hond die snuffelt met een schaap. Dit is een volwassen hond die gewend is aan andere dieren.

Socialisatie wordt nog wel eens verward met habituatie. Habituatie is het kennismaken met en daardoor gewend raken aan omgevingsprikkels. Denk aan verkeer, onweer, vuilnisbakken en de stofzuiger. In de volksmond wordt habituatie vaak socialisatie genoemd.

Een pup socialiseren en habitueren begint al bij de fokker. Alle indrukken die de pup opdoet vanaf het moment dat hij geboren wordt (hij kan dan nog niets zien maar wel ruiken) zijn van belang voor de rest van zijn leven. Daarom is het zo belangrijk dat het nest in een huiselijke omgeving ligt en de pups door mensen aangeraakt worden.

Lees ook: Top 15 keer de beste puppy snacks

Product advies

Een pup socialiseren, hoe doe je dat?

Tenzij je in een hutje op de hei woont, is een pup socialiseren in Nederland helemaal niet moeilijk. Er zijn boeken vol geschreven over wat je allemaal met je pup moet ondernemen. Om moe van te worden. En ook vaak overbodig. Wanneer een pup te veel prikkels krijgt, sluit hij zich af. Dan socialiseert hij dus niet meer.

Als je in een woonwijk woont ben je al aan het socialiseren zodra je de deur uitloopt. Er lopen immers mensen op straat. Met hoeden, paraplu’s, op een scooter, rokend en ga zo maar door. Er zijn wellicht nog wat katten en hij komt vermoedelijk andere honden tegen. In een drukke woonwijk is een pup na 5 minuten al doodop.

Woon je wat meer buitenaf hoef je vaak ook niet lang te zoeken naar prikkels. Wellicht staan er koeien, paarden en geiten in de buurt. Een boerderij is een prima omgeving voor socialisatie. Met hier en daar kippen en muizen. Ook op het platteland kan een hond goed habitueren. Denk aan landbouwvoertuigen en -machines.

Kun je een volwassen hond socialiseren?

Dat hangt van heel veel factoren af. In de eerste plaats het ras. Sommige rassen passen zich makkelijker aan zoals de retrievers en spaniels. Herders en berghonden hebben in de regel wat meer moeite om op latere leeftijd te socialiseren.

Waar het op neer komt is dat hoe meer prikkels een pup krijgt in het nest, hoe beter hij om kan gaan met zijn leven in onze maatschappij. Het type prikkel maakt niet zoveel uit. Je hoeft echt niet in de puppytijd met jouw Labrador de trein in. Dat kan hij best op latere leeftijd nog aanleren. Een Duitse herder op latere leeftijd om leren gaan met schapen, is een heel ander verhaal.

Er zijn natuurlijk extreme gevallen van honden die in een schuur zonder daglicht en mensen contact opgroeien. Of in een laboratorium waarbij ze onderworpen worden aan testen. Deze honden kunnen lijden aan het zogenaamde kennelsyndroom. Eigenlijk zullen deze honden ooit vrij van angsten kunnen leven. De straat op is een hel voor ze.

pup opvoeden tips

Het opvoeden van een pup

Van veel mensen heeft u het waarschijnlijk al een gehoord, een nieuwe pup, voor het eerst in huis is nog een zeer moeilijke opgave. Vroeger was het altijd de oplossing om het diertje zo ver mogelijk van het bed af te leggen zodat iedereen normaal door het gepiep van de puppy heen kon slapen. Tegenwoordig probeert iedereen het heel anders.

Zodra u een puppy in huis wilt gaan nemen veranderd er een hele hoop voor dit kleine hondje. Weg van het vertrouwde nest, totaal geen warmte meer van mamma en de broertjes en zusjes. Natuurlijk zal de puppy aan u wennen en uiteindelijk met alle liefde van u houden. Hier moet het diertje wel goed voor verzorgt worden natuurlijk.

Bij het opvoeden van de hond moet er natuurlijk op vele dingen gelet worden. als het nog een puppy is zal hij nog helemaal niks weten over wat hij wel en niet zou mogen doen. Als de puppy bijvoorbeeld op de bank springt om bij u te zitten, mag dit dan wel of niet. Er moet hier zeker wel een keuze over gemaakt worden. als de hond het de ene keer wel mag en de andere keer niet, zal hij altijd blijven twijfelen of hij er nou bij mag liggen of niet.

Ook is het handig om op het voer van een hond te letten, er zijn zo veel soorten puppy voer dat het bijna niet bij te houden is. Wij proberen overal een zo duidelijk mogelijk beeld van te schetsen. Elke hond kan anders reageren op het hondenvoer, zo kan het voer bij de ene hond heel erg uit de bek gaan stinken, terwijl de andere gewoon normaal ruikt.

De hond zal in dit geval dan een ander soort voer moeten krijgen. Zorg er ook voor dat de hond genoeg beweging krijgt en niet te dik wordt. Doe dit door regelmatig te gaan lopen en spelen met de hond.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie