Spaanse hondenrassen: Top 25 meest populaire

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 27 oktober 2023 door Kimberly

Wil jij weten welke Spaanse hondenrassen er allemaal bestaan? Honden komen in allerlei soorten en maten, en ze komen uit plaatsen over de hele wereld. Er zijn Duitse honden, Aziatische honden, Amerikaanse honden en meer. Spaanse hondenrassen zijn populair onder boeren en veehouders, jagers, homesteaders en families.

De Spaanse hondenrassen zijn allemaal sterk, intelligent en energiek. Ze zijn ideaal als gezelschapsdieren, maar ook als jachthonden. Door hun grote verscheidenheid aan kleuren en maten, zijn er veel opties voor iedereen.

Als je op zoek bent naar een krachtige, intelligente en energieke hond, dan is een van de Spaanse hondenrassen de perfecte keuze voor jou. Tip: Lees na het lezen van dit artikel ook onze blog met de leukste Spaanse hondennamen!

De 25 Spaanse hondenrassen

Misschien is dat omdat er tientallen Spaanse hondenrassen, groot en klein, om uit te kiezen zijn! We hebben een lijst samengesteld van 25 interessante en populaire Spaanse hondenrassen om over te leren. Geniet van deze honden uit Spanje!

1 Spaanse Mastiff

De Spaanse Mastiff is een zeer intelligente, mooie hond die al eeuwenlang wordt ingezet om vee te beschermen op de boerderij. Ze hebben enorme blokkige koppen en sterke, spierbundels van lichamen die veel andere Spaanse hondenrassen verdoezelen. Hun moedige houding betekent dat ze niet terugdeinzen als roofdieren hun gezicht laten zien.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondenriem

Product advies

2 Andalusische Hond

De Andalusische Hond is efficiënt in het jagen en trouw aan de leider van het roedel. Hun zicht is uitstekend, hun gehoor is fantastisch en hun reukvermogen is verbazingwekkend. Hoewel deze ruige hondenras niet erkend wordt door vele kennelclubs over de hele wereld, wordt hij wel erkend door de Spaanse Koninklijke Kynologische Vereniging.

3 Podenco Canario

Deze grote Spaanse hondenras heeft intense ogen en een onafhankelijke geest, wat ze op het eerste gezicht dreigend doet lijken. Maar al snel vinden mensen dat deze honden die afkomstig zijn van de Canarische Eilanden vriendelijk en gezellig zijn. Traditioneel gebruikt om konijnen te jagen, wordt de Podenco Canario nu ook geëerd als een beschermende huishoudhond.

4 Basque Herder

Zoals de naam al aangeeft, komt de Basque Herder uit het Baskische gebied van Spanje. Het is een redelijk zeldzaam werkras dat effectief schapen op de boerderij kan verzorgen of een gelukkig leven met een familie kan leiden. Ze genieten vooral van het gezelschap van kinderen en hun intelligentie maakt hen gemakkelijk te trainen.

5 Spaanse Windhond

De Spaanse windhonden hebben indrukwekkende jachtvaardigheden dat ze vroeger favoriet waren bij Spaanse koningen. Hoewel ze lenig en actief zijn, hebben ze geen probleem om zich tegen hun gezinsleden aan te nestelen terwijl ze het leven om zich heen leven. Ze zijn slim en oplettend, waardoor ze goede waakhonden zijn voor het huishouden.

6 Ibizan Hound

Net als de meeste Spaanse hondenrassen is de Ibizan Hound een ijverige jager die ongeveer 3.000 jaar geleden door handelaren naar eilanden voor de Spaanse kust is gebracht. Hun lange, overeindstaande oren maken ze een beetje vreemd, maar hun elegante lichamen vertellen een verhaal van zelfvertrouwen, onafhankelijkheid en intelligentie. Ze zijn beschermend en trouw, maar ze zijn bereid om vreemden te verwelkomen als ze niet als een bedreiging worden gezien.

7 Valenciaanse Podenco

Ook bekend als de Xarnego, is de Valenciaanse Podenco een ander Spaans hondenras dat meestal gebruikt werd voor het jagen op konijnen. Deze actieve honden zijn niet blij om de hele tijd binnen te zijn. Ze willen buiten werken tijdens de daguren. Ze hebben meestal semi-golvende bruine vachten met witte aftekeningen op de borst, benen en/of hoofd.

8 Burgos Pointer

Dit is één van de grotere Spaanse hondenrassen die bestaat, wat hun verlegen en rustige aard wat verrassend maakt voor de meeste mensen. De Burgos Pointer komt uit het luxueuze Castilla y Leon, wat het grootste gebied in Spanje is. Deze robuuste hond is een betrouwbare jachtmaat die graag wil behagen maar soms een stijve kant toont, vooral als ze te hard gewerkt hebben.

9 Spanish Hound

In tegenstelling tot veel van de jacht Spaanse hondenrassen van vandaag, werd de Spanish Hound gebruikt om zowel kleine als grote dieren te jagen, wat verrassend is gezien hun gemiddelde lichaamsgrootte. Ze hebben feroce blaf en sterke kaken, wat beide helpen bij het communiceren met hun jachtteam terwijl ze hun prooi aanvallen.

10 Pachón Navarro

Deze grote jacht honden stammen uit het noorden van Spanje en werd gedacht om een uitgestorven ras te zijn in het midden van de jaren 60. Gelukkig begonnen herstelinitiatieven ongeveer een decennium later en deze honden hebben sindsdien erkenning gekregen als een standaardras door de Spaanse overheid. Deze honden hebben meestal kort, glad haar dat wit en bruin of oranje is.

11 Alano Español

Deze honden lijken veel op de Boxer in lichaams- en hoofdstructuur, maar hun jassen zijn meestal donker met kleine lichtere markeringen. Ze zijn uitstekende waakhonden en werken meestal om de eigendommen van hun eigenaars dag en nacht te beschermen. Hoewel groot en dapper, is de Alano Español meestal vriendelijk voor vreemde mensen en honden, tenzij ze een reden hebben om dat niet te zijn.

12 Ratonero Bodeguero Andaluz

Sommige mensen vergelijken de Ratonero Bodeguero Andaluz met de Jack Russell Terrier wat betreft uiterlijk en karakter. Afkomstig uit het zuiden van Spanje en een lange lijn rattenvangers, heeft deze Spaanse hondenras een hoge energie-attitude en een gekke persoonlijkheid die hen de ster van de show maken in sociale omgevingen.

13 Majorca Ratter

Deze Spaanse hondenras is klein van formaat en heeft kort, glad haar dat zwart is met bruine markeringen. Ze komen van het Spaanse eiland genaamd Majorca en zijn het resultaat van ingekruiste honden die ergens in de jaren 1900 naar het eiland werden gebracht. Dit zijn echte werkhonden met Terriertemperamenten en ze hebben veel oefening en aandacht nodig.

14 Majorca Herdershond

Met een helemaal zwarte jas en een vriendelijk gezicht, wordt de Majorca Herdershond gezien als een goede allround boerderijhond. Ze zijn gedomesticeerd om in een gezinsomgeving te leven terwijl ze werken om vee te beschermen en te hoeden. Ze zijn geweldige huisdieren en kunnen goed overweg met kinderen. Hun hoge energieniveaus vereisen dagelijks oefening in de vorm van wandelen, wandelen en spelen van halen.

15 Pyreneese Mastiff

Deze reuzen zijn vriendelijk voor bijna alle mensen en honden die ze tegenkomen. Ze zijn geduldig en begripvol en houden ervan om hun familieleden te plezieren. De Pyrenean Mastiff blaft niet veel, maar zal hun eigenaars nog steeds laten weten wanneer vreemden het terrein betreden. Hun prooidrive is laag, dus ze kunnen gemakkelijk worden geïntegreerd in gezinnen met meerdere huisdieren, waaronder kleinere dieren zoals katten en fretjes.

16 Gos Rater Valencianos

Deze kleine Spaanse hondenras is gefokt om ratten te jagen, is slim, energiek en meestal vriendelijk tegen mensen en andere dieren. Hun vacht is minder dan een inch lang en is meestal tricolor van aard. Ze kunnen onstuimig zijn als ze zich vervelen, maar door tijd door te brengen in een druk gezinsomgeving lijken ze tevreden te zijn.

17 Majorero

Majorero

De Majorero is vergelijkbaar met een Golden Retriever, hebben deze Spaanse honden een medium lange golvende vacht die meestal blond of zwart is. Ze worden beschouwd als uitstekende waakhonden, zowel voor vee als voor de mensen die ze delen. Wordt niet verward met de kaas van dezelfde naam, deze honden zijn actief, nieuwsgierig en zoeken altijd naar een plek om te graven, te rollen of te spelen.

18 Presa Canario

Presa Canario

De Presa Canario is een oud Spaanse hondenras dat wordt geprezen om zijn liefdevolle maar beschermende aard. Helaas zijn er niet veel van hen in omloop, wat leidde tot fokkers en kennelclubs die speculeren dat ze in gevaar zijn voor uitsterven. Genoemd Presa voor kort, deze honden werden gefokt om te werken met vee, zoals vele Spaanse hondenrassen.

19 Catalaanse herder

Hoewel deze Spaanse honden oorspronkelijk afkomstig uit Azië, wordt de Catalaanse herder beschouwd als inheemse van Catalonia. Ze worden populair gefokt in Spanje, maar ook gefokt in Zweden, Duitsland en Finland. Ze zijn liefdevol en genieten van knuffelen met hun gezinsleden. Wanneer ze in actieve modus zijn, willen ze hun herderinstincten en graafmentaliteit gebruiken.

20 Ca De Bou

Deze sociale kleine honden hebben een krachtige bouw en vertellende ogen die ze snelle vrienden van vreemden maken. Dit is een Spaanse hondenras dat belangrijke verschillen vertoont in het hoofd, afhankelijk van het geslacht, want mannetjes hebben veel grotere koppen dan vrouwtjes. Dit zijn stille maar moedige wezens die hun familie thuis zullen beschermen tegen vreemden.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondendeken

Product advies

21 Can De Palleiro

De Can De Palleiro komt oorspronkelijk uit Galicië in het noordwesten van Spanje en is vernoemd naar de hooiberg waar deze bekend staat om in de buurt te slapen. Ze hebben jacht-, herder- en wachtaanleg, wat ze tot een geweldig alround gezelschap maakt voor de boer of boerderijeigenaar. Ze kunnen gelukkig zijn in een gezinsomgeving als ze toegang hebben tot voldoende beweging en avontuur.

22 Villano De Las Encartaciones

De Villano De Las Encartaciones wordt gedacht dat hij oorspronkelijk uit de Spaanse provincie Biskaje afkomstig is. Uiteindelijk werden ze gebruikt om wilde runderen en everzwijnen te jagen en te vangen in heel Spanje, maar vandaag de dag zijn ze niet populair gefokt. Dit is waarschijnlijk omdat ze niet goed zijn met kinderen en andere dieren vanwege hun intense jachtinstincten.

23 Carea Leones

Dit is een herdershondenras uit Spanje dat alert, actief en vol energie is. Ze houden ervan om te rennen en te spelen, maar ze vinden het nog leuker om op de boerderij of in de wildernis te werken. Hun compacte lichamen zijn sterk en lenig, waardoor ze geweldige concurrenten zijn op de agility-baan. Ze kunnen ook goed opschieten met kinderen en zullen vrienden worden met andere honden als ze vanaf jonge leeftijd gesocialiseerd worden.

24 Garafian Shepherd

Garafian Shepherd

Dit Spaanse hondenras staat bekend om zijn beschermende en loyale aard. Ze werken meer rond het huis en de familie dan op de boerderij en in de wildernis. Ze moeten vanaf de tijd dat ze puppies zijn beginnen met trainen om goed te kunnen samenleven in een gezinshuishouden, maar als de band eenmaal is gesmeed, zal deze niet gemakkelijk verbroken worden.

25 Spaanse waterhond

spaanse waterhond

Van middelmatige grootte maar groot van hart, is de Spaanse water hond een levendig ras met een stevige bouw en een talent voor watersporten. Hun haar groeit in lange strakke kordons die bestand zijn tegen water en als ze ongeknipt blijven, bedekken ze hun liefelijke ogen. De meeste mensen beschrijven ze als robuust uitziende honden met grote persoonlijkheden.

Veelgestelde vragen

Welke honden zijn populair in Spanje?

In Spanje zijn verschillende hondenrassen populair. De meest populaire zijn de Podenco Ibicenco, de Galgo Español, de Ca de Bestiar, de Perro de Agua Español en de Mastín Español. Andere populaire Spaanse rassen zijn de Podenco Canario, de Gato, de Braco Español, de Andaluz en de Burgos.

Zijn de meeste Spaanse honden jachthonden?

Hoewel de meeste Spaanse hondenrassen jachthonden zijn, zijn er ook veel die gehouden worden als gezelschapsdieren. Sommige Spaanse hondenrassen, zoals de Podenco Ibicenco, de Galgo Español en de Ca de Bestiar, worden meestal gebruikt voor jacht. Anderen, zoals de Perro de Agua Español en de Mastín Español, worden meestal gebruikt als gezelschapsdieren of bewakers.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie