Staffordshire Bull Terrier

staffordshire bull terrier

De Staffordshire Bull Terriër is een niet al te grote maar wel zeer sterke hond met kort haar die ondanks de stevige spieren heel behendig is. Van origine werd dit ras gefokt om de strijd aan te gaan met stieren en zelfs beren. Honden werden tegenover elkaar gezet om te vechten, de overwinnaar werd doorgefokt met als resultaat de Staffordshire Bull Terriër zoals we die nu kennen.

Dit hondenras wordt regelmatig vergeleken met de Amstaff of de Pitbull, beide uit de Verenigde Staten, toch betreft het compleet andere honden. Deze terriër is de kleinste van deze drie soorten, en wordt op een andere wijze gefokt. In Engeland werd deze hond erkend in 1935, in Amerika pas een stuk later in 1974.

Lees ook: Top 15 keer de beste honden nagelvijl
Product advies

Beschrijving van de Staffordshire Bull Terriër

De schouderhoogte van deze terriër ligt tussen de 35,6 en 40.6 centimeter. Reuen wegen tussen 12,7 kilo en 17,3 kilo, teefjes wegen tussen 10,9 en 15,4 kilo. De kleur van de vacht kan variëren; geel-bruin, zwart-rood, zwart, wit of blauw, eventueel in combinatie met wit. Zwart met rood of leverkleurig zijn geen gewenste kleuren bij raszuivere exemplaren. De vacht is bedekt met korte haren die een hoge dichtheid bezitten, het lichaam is compact met goede proporties en sterke spieren. Ze zijn energiek, snel en wendbaar, wat uitstekend aansluit op de afkomst als vechthond.

staffordshire bull terrier pup

Belangrijk om te weten over een Staffordshire Bull Terriër

In Nederland staat deze hond op een lijst met “risicohonden”. Dit betekent dat je ze mag houden maar op voorwaarde dat de eigenaar eerst een cursus volgt. Wanneer dit hondenras op een gedisciplineerde wijze afgericht wordt zullen ze zich goed gehoorzamen, ze zijn intelligent met een sterke wilskracht. Ze leren graag, zijn erg trouw en komen door hun energieke karakter soms wat wild over. De volwassen exemplaren kunnen niet altijd even goed overweg met soortgenoten omdat ze dominant gedrag kunnen vertonen. Ze houden van beweging en uitdagingen, wanneer ze niet genoeg uitgelaten worden kunnen ze gefrustreerd raken.

Wist je dit?

Na een verbod op gevechten met honden en stieren in 1835 is de Staffordshire Bull Terrier een familiehond geworden.

De eerste Staffordshire Bull Terriërs kwamen in de jaren zestig van de vorige eeuw naar Nederland.

Arie van Herpen en Nicolai Grishkov hebben dit hondenras bekend gemaakt in Nederland.

In maart 2018 mocht de eerste Staffordshire Bull Terriër in de gemeente Staffordshire aan de slag gaan als politiehond.

In Engeland wordt soms gesproken van een Iers hondenras, maar deze omschrijving wordt niet erkend en dient alleen om de wetgeving op risicohonden te omzeilen.

Ken jouw hond!

Deze honden kunnen lijden aan heupdysplasie en staar. De eerste aandoening kan op termijn artritis ten gevolge hebben, door aantasting van de ogen kan het zicht op termijn minder helder worden. Laat de puppy onderzoeken om deze op erfelijke eigenschappen te controleren. Het zijn energieke honden die bij voorkeur enkele uren beweging per dag krijgen. Wanneer ze hinder of pijn lijken te ondervinden tijdens het bewegen is het van belang om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts voor een onderzoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige artikel
hondenfietskar kopen

Hondenfietskar: Top 15 keer de beste

Volgende artikel
rhodesian ridgeback

Rhodesian Ridgeback