Sussex Spaniël

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Sussex Spaniël is tijdens de 18de eeuw ontstaan in het Graafschap Sussex in Engeland. In het ras zou het bloed van de Norfolk en de Field Spaniël vermengd zitten. Het is een kleine spaniël, speciaal gefokt om zich dicht bij de grond voort te bewegen, vb. in het struikgewas.

Men had als doel een opjagende en apporterende vogelhond te creëren. Hoewel hij vroeger vooral voor de jacht gebruikt werd, wordt hij tegenwoordig enkel nog als gezinshond gebruikt.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstGroot-Brittannië
GroepApporteer, water- en opstoothonden
Hoogte38-41 cm
Gewicht18-22 kg
KleurLeverkleurig met een goudglans aan de haarpunten.

Karakter van de Sussex Spaniël

Tijdens de jacht is dit ras enthousiast en strijdlustig. Zijn stemgeluid reikt ver en kent veel afwisseling. In huis is hij dan weer kalm en aangenaam gezelschap. De Sussex Spaniël is vrolijk van aard en is vriendelijk tegen iedereen. Hij is lief voor kinderen en trouw aan zijn familie. Toch is deze hond vastberaden en soms eigenzinnig. Een consequente aanpak is vereist, anders zal dit laatste uitlopen in ongehoorzaamheid.

Lees ook: Top 15 keer het beste hondenzwembad

Product advies

Als zijn baas veel aandacht schenkt aan mensen of bv. andere honden kan hij wel eens jaloers worden. Men houdt ook best rekening met het feit dat hij blafferig kan zijn en indien hij teveel alleen gelaten wordt, kan beginnen huilen.

Verzorging van de Sussex Spaniël

De vacht van de Sussex Spaniël heeft een regelmatige verzorging nodig. De beharing is glad en licht golvend maar niet erg krullend. De hond verhaart matig. Tussen de voetzolen mag overtollig haar geknipt worden.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie