Teek verwijderen bij een hond

teek verwijderen hond

Teek verwijderen bij een hond? In dit artikel leg ik je uit hoe je dat het beste kunt doen! Teken zijn parasieten die tegenwoordig het hele voorkomen en vormen een bedreiging voor huisdieren en mensen. Vooral in bossen, struiken (hoge) grassen en dergelijke is de kans dat een hond teek krijgt erg groot, maar ook in je achtertuin komen teken voor, het is dan ook noodzakelijk om uw dier en jezelf na wandelingen te controleren op teken.

Het is aan te raden uw huisdier iedere dag te controleren op teken. Een teek is een kleine spinachtige parasiet die bloed zuigt van zijn gastheer. Deze parasieten wachten in het gras of struiken tot er een potentiële gastheer voorbij komt, op dat moment gaat hij op de gastheer en zuigt zich vast.

Teken kunnen de ziekte van Lyme (bacteriële infectie) overbrengen op mens en dier. Maar ook andere ziektes zoals Babesiose en Ehrlichia kunnen door teken worden overgedragen. Het risico dat de ziekte overgebracht wordt is de eerste 24 uur nog erg klein, daarom is het ook noodzakelijk om teken zo snel mogelijk te verwijderen, want hoe langer de teek blijft zitten, hoe groter de kans op een infectie.

Teek verwijderen bij een hond

Dit geldt zowel bij mensen en dieren. Men raadt wel eens aan om alcohol te gebruiken om de teek te verdoven of om de teek dood te branden met een hete lucifer of sigaret, doe dit nooit. Wanneer men dit doet zal de vastgezogen teek gaan braken waardoor het (geïnfecteerde) speeksel in de bloedbaan van de gastheer komt.

Gebruik om die reden ook geen jodium of andere middelen. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet, gebruik bij voorkeur een tekentang of nog makkelijker met een tekenhaakje en trek de teek recht uit de huid (niet draaien), dan is de kans het kleinst dat een deel van de teek afbreekt en in de huid blijft zitten.

Lees ook: Top 10 keer de beste tekentang

Product advies

Blijft er toch een deel in de huid zitten, dan kunt je dit proberen te verwijderen zoals je normaal gesproken een splinter verwijdert. Lukt dit niet, dan is het nog geen groot probleem, na verloop van tijd zal dit vanzelf uit de huid komen.

Bij het verwijderen van een teek moet men er wel voor oppassen dat de teek niet fijngeknepen wordt, want dan kan de maaginhoud van de teek er uitgeknepen worden en in de bloedbaan terecht komen. Na het verwijderen van de teek kan de wond ontsmet worden met jodium of met een 70% alcohol oplossing.

Om te onthouden

Noteer voor de zekerheid de datum van de tekenbeet, dit kan van belang zijn wanneer er een besmetting is opgelopen. Ook is het verstandig dat je de teek bewaart in een luchtdicht zakje, zodat later eventueel gecontroleerd kan worden of de teek drager is van een ziekte.

Noteer ook de plaats waar de tekenbeet is opgelopen. De door teken overgedragen ziektes kunnen zich soms al naar een paar dagen manifesteren, maar meestal duurt dit weken of zelfs maanden.

Dan is men vaak al weer vergeten dat men door een teek is gebeten. De door teken overgedragen ziektes hebben een grote verscheidenheid aan symptomen, maar het meest voorkomende symptoom bij alle ziektes is koorts. De koorts kan mild zijn maar ook extreem hoog, dit gaat vaak gepaard met pijn en men voelt zich slapjes. Men verwart dit vaak met griep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige artikel
stress bij honden

Stress bij honden herkennen en behandelen

Volgende artikel
vlooien behandeling hond

Vlooien bij de hond behandeling