Tibetaanse Terriër

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Tibetaanse Terriër is een oud ras, waarvan rassen zoals Shih Tzu, Lhasa Apso, enz. van af stammen. De naam Terriër is eigenlijk misplaatst, want vroeger deed hij bij de Nomaden dienst als herdershond en waakhond in de Tibetaanse bergen.

Vanaf het begin van de 20ste eeuw verscheen dit ras in Europa. De eerste Tibetaanse terriërs werden in de jaren 1920 vanuit Tibet naar Groot-Brittannië gebracht door Dr. Agnes Greig (zij was verantwoordelijk voor het importeren van verschillende rassen van Tibetaanse terriërs). Deze honden, geschonken aan Dr. Greig door een Tibetaans echtpaar, vormen de basis van de beroemde Lamleh-afstamming.

De oorsprong van deze lijn moet gezocht worden bij honden uit kloosters in Tibet en bij honden die in Tibet met roedels werken. Exemplaren van de Lamleh-lijn worden gekenmerkt door een verwarde uitstraling, gebaseerd op een rijke golvende vacht. In de loop der jaren worden er steeds meer honden geïmporteerd naar Engeland en enkele andere Europese landen.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstTibet
GroepGezelschapshonden
Hoogte33-41 cm
Gewicht8-14 kg
KleurBijna alle kleuren zijn toegestaan, van wit, goudblond tot grijs of zwart. Chocoladebruin is echter nog niet erkend.

Karakter van de Tibetaanse Terriër

Deze Tibetaanse Terriër werd oorspronkelijk gebruikt als herdershond, maar nu doet hij dienst als een echte gezinshond. Hij is levendig, intelligent en houdt erg van spelen. Deze honden zijn sociaal aangelegd, lief en gehecht aan mensen. Te vaak alleen zitten vinden ze niet prettig.

Lees ook: Top 20 keer het beste benchkussen

Product advies

Ze zijn terughoudend ten opzichte van vreemden en vervult zijn taak als waakhond zonder daarbij vechtlustig te worden. Tibetaanse Terriërs zijn gezonde honden, ze worden niet vaak ziek en ze kunnen een hoge leeftijd (16 jaar) bereiken.

Gedrag van de Tibetaanse Terriër

De Tibetaanse Terriër is een goed gebouwd ras met een compact, stevig lichaam en een geweldig springvermogen. Dit is duidelijk handig aangezien hij zijn functie als herdershond vervult. Bovendien is hij in zijn gedrag een uitstekende herdershond.

Zijn relatief kleine formaat en verwarde uiterlijk lijkt misschien op een hond of huisdier op zijn schoot, maar niets is minder waar. In zijn eigen perceptie is de Tibetaanse Mastiff een enorme hond en gedraagt ​​​​zich ook zo, ondanks zijn vrij kleine gestalte voor een herdershond. Fysiek en psychisch is het een sterke, duurzame, actieve hond.

Hij heeft niet de stereotype Terriër in zijn gedrag, omdat hij van nature niet agressief of strijdlustig is. Dat verandert niets aan het feit dat hij wijs, dapper en snel van begrip is. Vooral als hij in een van zijn gekke buien is, is niets gek genoeg voor hem.

Verzorging van de Tibetaanse Terriër

Het is belangrijk voor deze hond dat zijn vacht goed verzorgd wordt. Hij moet elke dag gekamd en geborsteld worden, anders zal zijn haar beginnen klitten. De dode haren moeten goede weg geborsteld worden.

Vanaf jonge leeftijd moet hij gewend worden aan het kammen en wassen. De gehoorgang moet mooi zuiver en vrij van haren zijn.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie