Tips om een rusteloze hond ’s nachts te kalmeren

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Het is tijd om naar bed te gaan, maar je hond loopt nog steeds rond in het huis en kan niet kalmeren. Als dit jouw nachtelijke routine beschrijft, heb je waarschijnlijk een rusteloze hond. Rusteloosheid bij honden ’s nachts komt vaak voort uit stress, verveling, angst of het gebrek aan een bedtijdroutine. In sommige gevallen is het het gevolg van veroudering of een medische aandoening die pijn en ongemak veroorzaakt.

Gelukkig zijn er enkele dingen die je kunt proberen die je rusteloze hond kunnen kalmeren en helpen hen in slaap te sukkelen. Lees verder voor enkele handige tips voor het slapengaan van je hond.

Samen ontspannen

Aan het einde van de dag, besteed wat tijd met je hond die hen zal helpen in de bedtijd mindset komen. Of dat nu snuggelen op de bank met elkaar of gewoon wat tijd doorbrengen met aaien, krabben of borstelen van je hond in al hun favoriete plekken, alles wat helpt om je hond te kalmeren terwijl ze kwaliteitstijd met je doorbrengen kan helpen hun bedtijdangsten te sussen.

Voldoende beweging

Als een hond niet genoeg beweegt, is de kans groter dat ze ’s nachts rusteloos worden vanwege opgekropte energie en verveling. Zorg ervoor dat je hond overdag voldoende moe is, zodat ze ’s nachts klaar zijn om te slapen. Je kunt misschien een leuke wandeling maken met je hond na het avondeten voordat je samen ontspant thuis.

Routine

We hebben allemaal een bedtijdroutine, toch? Het is net zo belangrijk voor honden, vooral voor diegenen die gevoelig zijn voor angst en rusteloosheid. Volhouden aan een nachtelijke routine (bijvoorbeeld een avondwandeling maken, samen ontspannen op de bank, elke nacht op hetzelfde tijdstip naar bed gaan, enz.) Kan voor je hond heel rustgevend zijn, omdat ze dingen voorspelbaar willen hebben. Het is ook een goed idee om je hond het commando “bed” te leren en dit elke nacht te gebruiken.

Een veilige plek

Het is een goed idee om je hond elke nacht op dezelfde plek te laten slapen, omdat dit hen helpt om die belangrijke routine aan te leren. Of dat nu je bed is, de hondenmand of de hondenbench, zolang het maar een plek is waar je hond zich comfortabel voelt en veilig is, een plek waar ze graag ontspannen en slapen, is de perfecte plek om te slapen.

Je wilt misschien overwegen om het bed van je hond dicht bij het jouwe te plaatsen – als het niet in dezelfde kamer is, dan in ieder geval niet te ver weg van waar je slaapt. Dit gevoel van nabijheid bij jou en precies weten waar je bent, is vooral belangrijk voor angstige, angstige honden.

Dekens en speelgoed

Sommige honden hebben een favoriete honden knuffel of zachte deken waar ze graag mee slapen. Dit kan hen helpen om zich ’s nachts veilig te voelen, vooral als het speelgoed jouw geur of een vertrouwde geur heeft. Probeer dit speelgoed of de deken alleen ’s nachts te gebruiken, zodat je hond het associeert met bedtijd in plaats van spel of andere activiteiten.

Uitlaten voor het slapen

Honden worden soms ’s nachts onrustig omdat ze ’s nachts moeten plassen. Zorg ervoor dat je hond plast voordat hij naar bed gaat om het risico op dit soort situaties te verminderen. Houd er rekening mee dat puppys, oudere honden of honden met een medische aandoening vaker ’s nachts naar het toilet moeten.

Klassieke muziek

In 2002 heeft Dr. Deborah Wells, een dierengedragstherapeut, ontdekt dat klassieke muziek een kalmerend effect kan hebben op honden – meer dan andere muziekgenres. Om deze reden kun je overwegen om voor het slapengaan een beetje Mozart of een zacht pianostuk te spelen.

Een rustige sfeer

Het is niet de bedoeling om je hond vlak voor het slapengaan op te jutten met spelletjes. Houd dingen ’s avonds zo rustig, kalm en ontspannen mogelijk voor je hond. Op die manier laat je je hond zien dat er niks opwindends of engs is aan het slapengaan.

Beloningen

Geef je hond elke keer als die vooruitgang boekt, bijvoorbeeld als die ’s avonds op bed gaat liggen, een kleine beloning. Op die manier leert je hond dat het slapengaan iets positiefs is. Overdrijf niet met beloningen uit gezondheidsoverwegingen en omdat je hond anders misschien niet meer reageert als die er te veel krijgt.

Massage

Als je hond ’s avonds angstig is, kan een fijne, rustgevende massage voor het slapengaan helpen om die te kalmeren. Massage is ook een goede manier om spier- en gewrichtspijn te verlichten door oefening, leeftijd of bepaalde gezondheidsproblemen.

Probeer eerst eens met simpele massagetechnieken te beginnen, zoals een rugmassage. Strijk rustig over je hond z’n hoofd en nek voordat je langs de wervelkolom naar boven en naar beneden gaat. Vergeet niet om alleen maar rustig druk uit te oefenen en masseer het bot niet.

Conclusie

We hopen dat deze tips je helpen om je rusteloze hond ’s nachts te kalmeren. Bedenk wel: routine en regelmaat zijn belangrijk. Geef niet op als je hond niet meteen reageert op je pogingen, misschien moet die gewoon even wennen aan het nieuwe schema. Als je vermoedt dat een medische aandoening of pijn ervoor zorgt dat je hond ’s nachts wakker blijft, breng die dan even naar de dierenarts.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie