Tips voor je vloer in een huis met honden

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 20 oktober 2023 door Kimberly

Heb je thuis een of meerdere honden, dan weet je als geen ander hoeveel extra werk dit met zich meebrengt. Helemaal wanneer het om wat grotere honden gaat, ben je bijna iedere dag wel genoodzaakt om te gaan stofzuigen en soms zelfs twee keer per dag. Uiteraard neemt dat niet weg dat je onwijs gek bent met je trouwe viervoeters, maar dat het wel belangrijk is om je vloer goed te onderhouden.

Niet alleen voor de hygiëne in huis, maar ook voor de levensduur van je vloer. Helemaal een wat grotere hond kan al snel zorgen voor flinke krassen op de vloer, doordat ze bijvoorbeeld te scherpe nagels hebben of omdat ze simpelweg een steentje onder de pootjes hebben. Om ervoor te zorgen dat je vloer langer mooi blijft, hebben we een aantal tips.

Houd rekening met het type vloer

Honden zijn fantastische beesten, maar brengen wel de nodige schade toe aan met name je vloer. Het is daarom dus ook verstandig om goed na te denken over het type vloer dat je zou willen, op het moment dat je ook voornemens bent om een hond in huis te nemen. Zo is het bijvoorbeeld niet heel verstandig om te kiezen voor een vloer waar je snel de krassen op ziet.

Ook zijn vloeren gemaakt van zachte materialen niet verstandig en is het ons advies om te kiezen voor een gietvloer bijvoorbeeld. De gietvloer prijs ligt ten opzichte van een PVC vloer vaak wel een stukje hoger, maar is kwalitatief dan ook een stuk beter. Vooral wanneer de vloer het nodige te lijden heeft, zoals bijvoorbeeld de scherpe nagels van je hond, dan is dit wel een betere en ook duurzamere keuze.

Maak gebruik van een vloerkleed

Om krassen op je vloer te voorkomen, kun je vloerkleden en matten gebruiken op de ‘drukke’ plekken in huis, zoals bij de ingang of waar je hond vaak ligt. Deze kleden en matten fungeren als een beschermende laag tussen de klauwen van je hond en de vloer. Uiteraard is en blijft het wel belangrijk regelmatig te stofzuigen en ook te dweilen.

Gietvloeren zijn daarom dan ook een goede keuze. Niet alleen omdat ze makkelijk zijn in onderhoud, maar ook vooral omdat ze qua sfeer en comfort een hele hoop bijdragen aan je woning. Daarbij komt ook dat je bij een gietvloer als er eventuele schade is ontstaan, niet direct de hele vloer hoeft te vervangen, maar bijvoorbeeld het gedeelte kunt laten polijsten en voorzien van een nieuwe laag.

Knip de nagels van je hond regelmatig Giet- en ook betonvloeren zijn de perfecte vloeren die echt wel tegen een stootje kunnen! Toch is het ook belangrijk om de nagels van je hond regelmatig bij te (laten) knippen. Dit klinkt misschien heel logisch, maar je zult versteld staan van de hoeveelheid mensen die dit niet of nauwelijks doen. Veel mensen denken dat de nagels vanzelf slijten en dat klopt in zekere zin ook, maar de kans dat er dan scherpe hoekjes aan zitten, waarmee de vloer vervolgens wordt beschadigd, is ook heel groot.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie