Top 10 populaire hondenrassen in Nederland

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Dit zijn de 10 meest populaire hondenrassen in ons land op dit moment. Er zijn uiteraard genoeg hondenrassen die in deze lijst ontbreken. Denk hierbij aan de Labradoodle die je vandaag de dag steeds vaker op straat tegen komt. We kunnen ze helaas niet allemaal in deze top 10 opnemen. Lees snel verder om erachter te komen welke honden het populairste zijn in Nederland!

Er zijn meerdere factoren om te overwegen bij het kiezen van een hond voor je gezin. Niet alle hondenrassen zijn geschikt voor huizen met kinderen, terwijl sommigen misschien beter doen met oudere kinderen alleen. Het is belangrijk om te begrijpen waar je aan begint voordat je een hond naar je gezin brengt.

Dit zal niet alleen je gezin veilig en comfortabel houden, maar ook je hond gelukkig en vrij van stress. Hier zijn enkele van de meest populaire hondenrassen die vaak goed functioneren in familieomstandigheden.

1 Maltezer

maltezer

De Maltezer is een echte gezelschapshond die graag bij zijn familie is. Hij is vriendelijk in de omgang met iedereen. De hond is zeer sociaal en ziet andere mensen en dieren meteen als zijn vriend. Hij is graag bij zijn baasjes. Het is een hond die veel aandacht vraagt en niet graag alleen is. Hij heeft snel last van verlatingsangst.

De Maltezer vat gemakkelijk een verkoudheid. Wandelen in vochtig weer is daarmee niet altijd aan te raden. Dit hondenras heeft ook een gevoelig spijsverteringsstelsel. Hij is daarom vaak een moeilijke eter. De Maltezer is sociaal en wil zijn baasje plezieren.

Het is absoluut een meegaande hond. Toch kan het wel wat tijd en energie vergen om hem zindelijk te maken. Omdat de Maltezer sterk gericht is op mensen luistert hij goed en is hij gemakkelijk te trainen en op te voeden. De hond leert het snelst als er gewerkt wordt met positieve beloningen.

De Maltezer is een zeer speelse hond die zich ook binnenshuis uitstekend kan vermaken. Dit maakt dat hij gemakkelijk fit blijft. De hond heeft daarmee geen nood aan grote wandelingen. Koude, vochtigheid en warmte verdraagt hij niet goed. De Maltezer voelt zich dus uitstekend binnenshuis. Hij is daarmee geschikt voor een appartement of kleine woning. Tegelijkertijd is het een uitstekende waakhond.

Lees ook: Top 20 keer het beste hondentuigje

Product advies

De Maltezer is een zeer sociale hond die ook met kinderen overweg kan. Echter, door zijn geringe formaat is hij minder geschikt om met jonge kinderen om te gaan. Deze weten niet altijd goed hoe ze met de hond moeten omgaan waardoor het risico bestaat dat de Maltezer gekwetst raakt. Het gebeurt wel eens dat kinderen de hond laten vallen, er op trappen of hem te dicht tegen zich aandrukken.

Als de Maltezer op jonge leeftijd wordt blootgesteld aan andere honden en katten wordt hij ook daarmee zeer sociaal. Is de hond alleen opgevoed en stond hij als puppy altijd in het centrum van de aandacht? Dan kan hij wel eens jaloers reageren op kleine kinderen en andere honden. Deze andere personen of dieren worden dan gezien als indringers die de goede relatie met het baasje verstoren.

De Maltezer gaan in verdediging en durft te blaffen of te bijten. Voorzichtigheid blijft ook geboden met alle grote honden. Net zoals de chihuahua is de Maltezer zich niet bewust van zijn kleine formaat. Hij deinst er niet voor terug om grote honden uit te dagen die daarmee niet altijd gediend zijn.

2 Engelse Bulldog

engelse bulldog

De Engelse Bulldog, ook gewoon Bulldog genaamd, is een rustige hond die relatief weinig beweging nodig heeft. Daarnaast is deze hond ook zeer vriendelijk met kinderen. Dit maakt de Engelse Bulldog tot een aangename en familievriendelijke gezelschapshond.

In vergelijking met veel andere rassen is de Engelse Bulldog best wel een beetje lui. Zelfs zijn dagelijkse rondje rond de blok kan hem soms gestolen worden. Toch is het belangrijk om er voor te zorgen dat de hond voldoende beweging krijgt. Dit houdt hem fit en maakt dat zijn gewicht onder controle blijft.

De Engelse Bulldog is duidelijk een aparte hond. Zijn typische kenmerken verschillen nogal van de andere populaire hondenrassen. Hij kan niet goed tegen de warmte, tegen de koude en tegen vochtigheid. Hij snurkt, heeft soms slaapapneu, niest veel en laat veel winden. Hij is bovendien een veelvraat en overeet zich gemakkelijk.

De Engelse Bulldog heeft zeker ook zijn goede kanten. Het is een zachte en sociale hond die met iedereen goed opschiet. Net zoals bij andere rassen is het belangrijk om de jonge hond te laten wennen aan veel verschillende mensen, dieren en omstandigheden. Deze hond is een goede waakhond die enkel blaft wanneer nodig.

Bij de opvoeding van de Engelse Bulldog moet je er rekening mee houden dat deze hond een leerling is die wel wat tijd nodig heeft. Het kan wel even duren vooraleer hij begrijpt wat er van hem wordt verlangd. De beste aanpak is om de zaken regelmatig te herhalen en de hond positief te belonen. Eens hij iets geleerd heeft blijft het wel bij.

De Engelse Bulldog heeft een relaxte levensstijl. Na een kwartiertje spelen wordt het al snel tijd voor en dutje. Het is dus een hond die je ook perfect kan houden op een appartement of woning zonder tuin. Met een korte wandeling rond de blok is hij tevreden.

De Engelse Bulldog heeft een zeer platte snuit en dit brengt wel een aantal problemen met zich mee. De hond kan moeilijker ademhalen en kan daarom niet goed overweg met hitte en koude. Het maakt hem ook gevoelig voor verkoudheden, niezen, snotteren en snurken. De positie van zijn kop maakt hem ook totaal ongeschikt om te zwemmen. Wees dus voorzichtig met de hond in buurt van vijvers en zwembaden.

De Engelse Bulldog is een lieve hond die ook goed met kleinere kinderen kan omgaan. De hond kan heel wat van ze verdragen. Als het hem te veel wordt maakt hij zich op zijn eigen relaxte stijl uit de voeten. Ook de aanwezigheid van andere honden of katten in de familie zijn voor hem geen probleem. Enkel met honden die hij niet kent durft hij zich weinig sociaal gedragen.

3 Mechelse Herder

mechelse herder

De Mechelse Herder is van nature een herdershond. Het is een intelligente en atletische hond die houdt van werken. Tegenwoordig wordt de Mechelse Herder gebruikt als politiehond, waakhond, beschermingshond, speurhond maar ook als familiehond.

De Mechelse Herder is een internationaal geliefde hond. Hij is oorspronkelijk afkomstig van de Belgische stad Mechelen. In het buitenland spreekt men van de ‘Belgian Malinois’ of gewoonweg ‘Malinois’. Dit verwijst naar de Franstalige naam van deze Vlaamse stad.

Op het eerste gezicht lijkt de Mechelse Herder sterk op de Duitse Herder. De Mechelse Herder is echter kleiner en heeft een smallere structuur. Ook op het vlak van karakter zijn er verschillen. De Mechelaar is alerter en reageert sneller dan zijn Duitse tegenhanger. De Mechelse Herder is een goede familiehond. Hij houdt er van om bij zijn familie te zijn en deel te nemen aan de familie activiteiten.

De Mechelse Herder is een zeer intelligente en gevoelige hond die houdt van spelen. Het is daarom belangrijk om hen van jongs af aan goed op te voeden en te trainen. Zoals alle gevoelige hondenrassen krijg je het meeste resultaat met een opvoeding die is gebaseerd op belonen. De Mechelse Herder heeft nood aan baasje dat kennis en ervaring heeft met honden.

Dit hondenras is niet aan te raden voor mensen die weinig of geen ervaring hebben met honden. De hond reageert snel en levendig, is intelligent en heeft een uitgesproken instinct om te hoeden en te beschermen. Een consistente opvoeding met kennis van zaken is daarom absoluut noodzakelijk.

Lees ook: De beste 15 hondenkussens

Product advies

Van alle hondenrassen is de Mechelse Herder wellicht de beste werkhond. Hij heeft veel zelfvertrouwen en is beschermend. Met familieleden heeft hij een sterke band. Tegenover vreemden blijft hij in eerste instantie gereserveerd. Dit maakt van de Mechelse Herder een uitstekende waakhond die zijn familie en bezittingen beschermd. Deze rashond is beschermend maar niet agressief van nature.

Net zoals alle hondenrassen is het belangrijk om de jonge hond bloot te stellen aan veel verschillende situaties, mensen, dieren en omstandigheden. Zo groeit de Mechelse Herder op tot een sociale hond met een evenwichtig karakter. Een rondje rond de blok is niet genoeg voor deze hond. Het zijn dynamische dieren die gemaakt zijn om te bewegen. Een uur fysieke activiteit per dag is zeker vereist.

Een Mechelse Herder kan omgaan met jonge kinderen, zeker als ze samen zijn opgegroeid. Het herdersinstinct van de hond kan er wel voor zorgen dat de Mechelaar de neiging heeft om de kinderen te willen hoeden en ze dus niet met rust laat. Dit is gedrag dat zeker moet worden afgeleerd.

De Mechelse Herder is beter in de omgang met mensen dan met dieren. Tegenover andere honden en katten durft hij wel eens agressief uit de hoek komen. Als het de bedoeling is dat de hond samenleeft met andere dieren is het belangrijk om daar op jonge leeftijd mee te beginnen en positief gedrag te belonen. Met een Mechelse Herder die niet gewoon is aan andere dieren leg je in de omgang (bv op straat) best de nodige voorzichtigheid aan de dag.

4 Cocker Spaniël

cocker spaniel

De Cocker Spaniël is een uitstekende familiehond. Hij geniet er van om de sofa te delen met zijn baasjes maar hij is net zo gelukkig als hij met de kinderen kan spelen in de tuin. Hij is vriendelijk, meegaand en speels. De Cocker Spaniël is van nature een jachthond. Hij durft dus wel eens vogels achterna gaan en durft de achtervolging inzetten op kleine dieren. Deze hond houdt je daarom best aan de leiband.

De Cocker Spaniël heeft een zacht karakter. Het is meer dan andere rassen een gevoelige hond. Dit type van rashond vraagt dan ook een opvoeding en training met zachte hand. Te hard en te streng optreden tegen deze hond zal er vaak toe leiden dat de hond angstig wordt. Een vriendelijke en consistente aanpak is daarom het beste. Een angstige Cocker zal snel grommen of bijten.

Net zoals alle honden heeft dit hondenras zijn dagelijkse portie beweging nodig. Een gebrek aan beweging leidt tot verveling. Daardoor gaat de hond blaffen of bijvoorbeeld putten graven in de tuin. Een wandeling van een half uur is daarom geen overbodige luxe. De Cocker heeft wel minder beweging nodig dan andere populaire familiehonden zoals de Golden Retreiver of Labrador.

Kenmerkend voor de Cocker Spaniël zijn uiteraard zijn lange hangoren. Ze maken deel uit van de charme van de hond maar zijn ook vaak een bron van infecties. Het is daarom belangrijk om de oren wekelijks te inspecteren op infecties.

De Cocker Spaniël is een uitstekende gezelschapshond. Hij houdt er van om zijn baasjes te plezieren en is graag dicht bij zijn familie. Een Cocker die op jonge leeftijd kinderen en huisdieren om zich heen heeft zal uitgroeien tot een sociale hond die zeer vriendelijk is tegenover kinderen, volwassenen, honden, katten en kleine huisdieren.

5 Chihuahua

chihuahua

De Chihuahua is een grote hond in klein formaat. Het is een hond die graag en veel de aandacht van zijn baasje opeist. Hij durft ook grote honden uitdagen. De Chihuahua is het kleinste hondenras. Hij weegt gemiddeld tussen de 1,3 kg en 2,7 kg. Al zijn er ook grotere exemplaren te vinden tot zo’n 5 kg.

De Chihuahua is een levendige hond. Hij staat wel wantrouwig tegenover vreemden. Dat maakt van de Chihuahua een uitstekende waakhond. Hij bouwt ook dikwijls een zeer sterke band op met zijn baasje. Deze hond is graag dicht bij zijn meester. Getuige de vele Chihuahua’s die je ziet in draagtassen, fietsmanden en dergelijke meer.

De Chihuahua is van nature uit dus niet zo sociaal. Het is daarom belangrijk om de hond van kleins af aan te laten wennen aan verschillende mensen en situaties. Zo niet krijg je een eerder timide en gereserveerde hond.

De Chihuahua is een kleine hond met een verbazende hoeveelheid energie. Hij houdt van wandelingen en van ravotten in de tuin. Sterker nog, eens gelanceerd weet deze kleine hond van geen ophouden. Het is dus belangrijk om er voor te zorgen dat de hond zichzelf niet te veel vermoeid, zeker op warme dagen.

De Chihuahua is een intelligente hond die gemakkelijk te trainen en op te voeden is. Bestraffing werkt niet goed als opvoedingsmethode. Je haalt het meeste resultaat als je werkt met beloningen geven als de hond iets goed doet.

Kleine kinderen en een Chihuahua: het is niet zo’n goede combinatie. Deze hond houdt van kinderen maar zijn kleine formaat en geringe gewicht spelen niet in zijn voordeel. Kleine kinderen kunnen de hond gemakkelijk oppakken en laten hem dan wel eens vallen.

De Chihuahua zal ook niet nalaten om zichzelf te verdedigen als hij het gevoel heeft fout behandeld te worden. Deze rashond is daarom vooral aan te raden in het gezelschap van oudere kinderen die weten hoe ze met de hond om moeten gaan.

Chihuahua’s kunnen goed omgaan met andere huisdieren. Dit op voorwaarde dat ze op al op jonge leeftijd met andere dieren in contact komen. Het vreemde aan dit hondenras is dat ze zelf niet altijd goed lijken te beseffen hoe klein ze zijn in vergelijking met andere honden. Dit is een eigenschap die ze delen de Maltezer. De Chihuahua deinst er niet voor terug om andere honden die veel groter zijn tot de orde te roepen. Dit kan natuurlijk wel eens problemen geven. Het is immers tegennatuurlijk dat de kleinste hond er alles aan doet om de bovenhand te nemen.

6 Duitse Herder

duitse herder

De Duitse Herdershond is, zoals de naam het zegt, van nature uit gekweekt om de herder bij te staan in het drijven en bewaken van een kudde schapen. Het is dus een hond die heel veel energie heeft. Deze uitermate veelzijdige en intelligente hond is daarmee niet voor iedereen geschikt. Hij moet zijn energie kwijt kunnen of hij kan probleemgedrag (dingen kapotbijten, blaffen, agressief gedrag,..) vertonen.

De Duitse herder heeft perfecte eigenschappen om op te treden als politiehond, drugshond, herdershond of blindengeleidehond. Het is een uitermate intelligente rashond die getraind kan worden om een waaier aan taken uit te voeren. In vergelijking tot andere populaire hondenrassen zoals een Labrador of Golden Retriever is de Duitse Herder minder sociaal aangelegd. Hij is eerder wantrouwig van aard wat hem tot een uitstekende waakhond maakt. Het is daarmee minder een familiehond dan bovenvermelde rassen.

De Duitse Herder is wantrouwig van nature. Om van een puppy een sociale hond te maken is het belangrijk om hem goed op te voeden. De jonge hond moet daarvoor in contact komen met veel verschillende situaties, mensen en omstandigheden.

Deze rashond maakt niet snel vrienden. Tegenover vreemden is hij in het algemeen genomen niet agressief maar wel gereserveerd. Daar staat tegenover dat hij tegenover zijn familieleden zeer loyaal is. Hij neemt het op voor de gezinsleden en zal ver gaan om ze te beschermen. Het is daarmee een uitstekende waakhond.

De Duitse Herder heeft fysieke en mentale uitdagingen nodig. Het is een ideale hond om mee te joggen of te lopen. Hondentraining is een must om hem mentaal bezig te houden. Het is dus een zeer actieve hond die wil leren, spelen en werken. Het is zeer belangrijk om vooraf te overwegen of deze rashond met zijn typische kenmerken bij je past.

Een Duitse Herder is geen hond om op een appartement te houden. Hij heeft zoals aangegeven veel beweging nodig. Zoals veel herdershonden blaft hij ook gemakkelijk, zeker wanneer hij verveeld is. Een verveelde hond begint ook aan alles te bijten. Met zijn krachtige kaken en stevige tanden kan hij zo veel schade veroorzaken in huis.

De Duitse Herder kan omgaan met kinderen en andere huisdieren. Voorwaarde is wel dat hij als puppy de nodige sociale training heeft gehad. Een volwassen Duitse Herder plots bij andere honden of katten zetten doe je best alleen met de hulp van een ervaren hondentrainer.

7 Franse Bulldog

franse bulldog

De Franse Bulldog behoort tot de meest populaire hondenrassen. Zijn unieke verschijning is daar uiteraard niet vreemd aan. Het is kleine hond met een sterk gespierd lichaam. Met de juiste opvoeding is het een uitstekende gezelschapshond.

Deze hond stamt af van de Engelse Bulldog en werd gekweekt met als doel een miniversie van de Bulldog te maken. Emigranten brachten de hond van Engeland naar Frankrijk waar hij al snel een publiekslieveling werd. De hond werd gekweekt als gezelschapshond en dat vertaalt zich in zijn karakter en eigenschappen. Het is van oorsprong geen werkhond zoals een jachthond of herdershond. Dit maakt dat hij van nature minder energie heeft. Een dagje op de sofa bij het baasje weet hij wel te appreciëren.

Deze hond heeft absoluut een eigen karakter. Absolute gehoorzaamheid aan zijn baasje is niet zijn sterkste punt. De Franse Bulldog heeft van die momenten dat hij gewoon zijn eigen zin doet. Dat betekent niet dat hij niet van zijn baasje houdt. Integendeel zelfs, het is een hond die veel liefde vraagt én veel liefde geeft.

De Franse Bulldog kan koppig en tegendraads zijn. Het is een intelligente hond die graag zijn baasje wil plezieren. Maar hij heeft dus zijn eigen karakter. Het is daarop soms een beetje zoeken wat de beste methode is om de hond op te voeden. Hij houdt van beloningen. Een opvoedingsmethode met veel kleine beloningen werkt dus meestal het beste.

De Franse Bulldog heeft niet zo veel beweging nodig. Toch is het belangrijk dat hij zijn dagelijkse wandeling kan doen. Dit zorgt er voor dat de hond op een gezond gewicht blijft. Houd er rekening mee dat deze rashond niet zo goed tegen de hitte kan. Op warme dagen houden ze zich dus best kalm.

Het is een ideale hond om op een appartement te houden. De hond heeft zoals gezegd niet zo veel beweging nodig en blaft weinig. Hij houdt wel van de aanwezigheid van mensen. Daarom is hij niet graag lang alleen. Het is absoluut geen hond om een onderkomen te geven in een hondenhok in de achtertuin.

De Franse Bulldog houdt van aandacht. Een correct opgevoede hond kan goed omgaan met kinderen en andere honden. Een hond die het echter gewoon is om altijd in het centrum van de belangstelling te staan kan wel eens jaloers uit de hoek komen. Vooral wanneer zijn baasje naar zijn gevoel teveel zijn aandacht richt op andere honden.

8 Labrador

labrador

De Labrador is net als de Golden Retriever een vriendelijke hond die graag werkt voor zijn baasje. Het is een sterke atletische hond met veel energie. Bovendien is het ook een intelligente hond. De Labrador is sociaal ingesteld en heel vriendelijk naar mensen toe. Hij houdt er ook van om ten dienste te staan van zijn familieleden. Het maakt deze rashond uitstekend geschikt om te functioneren als blindengeleidehond of hulphond voor andersvaliden.

De herkomst ligt in de Noordoostelijke Atlantische kust van Canada. De hond werd er niet alleen gekweekt als een hulphond voor de plaatselijke vissers. Hij werd ook gekweekt tot een echte familiehond. Zijn uitstekende talent om personen en dieren op te sporen maken van de Labrador een veelzijdige hond die kan gebruikt worden bij het jagen en het opsporen van slachtoffers bij bijvoorbeeld natuurrampen.

Wie op zoek is naar een uitstekende waakhond kan de Labrador van zijn lijstje schrappen. Deze rashond is met zijn sociale karakter de vriend van iedereen. Ook met een inbreker die midden in de nacht langskomt wordt deze hond al snel beste maatjes.

De Labrador is van nature een werkhond en beschikt dus over veel energie. Dat betekent dat je er als baasje best voor zorgt dat de hond toch zeker een uur per dag zijn broodnodige beweging krijgt. Slaagt de hond er niet in om zijn energie kwijt te geraken dan heeft hij de neiging om op voorwerpen te gaan kauwen en begint hij gemakkelijker te blaffen.

Er is nog een tweede reden om de hond zijn dagelijkse beweging te geven. De Labrador houdt van eten en heeft daarmee de neiging om snel te dik te worden. Het is bij alle honden uiteraard belangrijk om zijn voedingsgewoonten goed in het oog te houden. De hoeveelheid voedsel moet overeenstemmen met het bewegingspatroon en zijn dagelijkse inspanningen.

Bij deze rashond is des te belangrijker om hierop nauwlettend toe te zien. De hond houdt van eten en vindt met zijn speurtalent gemakkelijk voedselresten op straat en in bijvoorbeeld vuilnisbakken.

De Labrador is een sociale hond die graag bij zijn familie is. Het is geen hond die goed gedijt in een hondenhok in de achtertuin. Hij heeft het gevoel dat hij integraal deel uitmaakt van de groep en heeft zijn baasje(s) graag dicht bij zich.

Een Labrador is geen moeilijke hond. Hij leert snel en heeft vlug door wat er van hem verwacht wordt. Veel eigenaars van een Labrador puppy vinden het daarom niet nodig om de jonge hond een professionele training te geven. Toch kan dit zeker aan te raden zijn. De labrador is zoals gezegd een atletische werkhond met heel wat energie.

Als je hond niet leert om zijn energie op de juiste manier kwijt te geraken kan dit leiden tot probleemgedrag. Het is kenmerkend voor het ras dat ze graag op dingen kauwen. Als de hond te veel energie heeft durft hij dus wel eens aan van alles en nog wat beginnen knabbelen en bijten.

Als de Labrador op jonge leeftijd goed word gesocialiseerd is hij vriendelijk ten opzichte van alle huisgenoten, ook de kinderen en andere huisdieren.

9 Golden Retriever

golden retriever

De Golden Retriever staat in onze contreien steevast in de top van de meest populaire hondenrassen. Verwonderlijk is dat allerminst. Deze hond combineert een aantal eigenschappen die hem voor veel mensen onweerstaanbaar maken. Het is een zeer intelligente hond met een zacht karakter, sociaal aangelegd en loyaal, mooi en gracieus.

De Golden Retriever is van nature een jachthond. Het was de taak van de Golden Retriever om het geschoten wild, vooral eenden en ander gevogelte, terug te vinden en naar de jager terug te brengen.

Deze rashond werd dus gekweekt om een job uit te voeren. Ook nu nog voelt de Golden Retriever zich het best als hij mag werken voor zijn baasje. Of het nu gaat om de krant te brengen, de familieleden wakker te maken of om deelname aan hondensporten. Deze hond voelt zich in zijn sas als hij zich nuttig kan maken.

De Golden Retriever is een zeer sociale hond. Hij maakt deel uit van de familie en zo voelt hij het ook. Hij wil bij zijn huisgenoten zijn en heeft het moeilijk om alleen te blijven. Zijn sociale en vriendelijke karakter maakt hem evenwel totaal ongeschikt als waakhond.

Met een verleden als jachthond is het duidelijk dat dit type honden houdt van beweging. Als je gaat lopen of joggen gaat de Retriever graag met je mee. Ook apporteren zit in zijn bloed. Als je een balletje weggooit snelt deze hond er achteraan en brengt hij het terug naar zijn baasje. Hij houdt er ook van om rond te lopen met een balletje of ander voorwerp in zijn bek. Opnieuw een verwijzing naar zijn jachthondeninstinct.

Een Golden Retriever heeft nood aan dagelijkse beweging. Om hem ook mentaal gezond te houden is het nodig dat hij zeker een uur per dag zijn broodnodige beweging krijgt. Zo niet kunnen er gedragsproblemen ontstaan. De Golden Retriever is een sociale hond. Hij houdt van iedereen in zijn omgeving, zowel van mensen als van dieren. Hij geraakt niet gestresseerd door de drukte of het lawaai van kinderen. Als hij goed wordt opgevoed is hij ook zeer verdraagzaam ten opzichte van andere honden en huisdieren zoals katten.

10 Border Collie

border collie

De Border Collie is onmiskenbaar een herdershond. Het is een zeer gevoelige hond, die snel en adequaat reageert op elk commando van zijn baasje. Het lijkt soms alsof hij in staat is om een commando aan te voelen nog voor het is uitgesproken.

Het oorspronkelijke woon- en werkgebied van deze hond waren de ruwe Schotse heuvels. Een dag lang schapen drijven betekende dat de Border Collie zo’n 75 kilometer per dag diende te lopen. Een kudde schapen in bedwang te houden vergt dynamisme, doorzettingsvermogen, energie en alertheid.

Dit zijn allemaal eigenschappen waar de Border Collie in uitblinkt. Dat betekent meteen dat je met deze rashond een een vrolijke en levende hond krijgt. Tegelijkertijd wil dat ook zeggen dat deze hond niet voor iedereen geschikt is.

Zijn instinct om bewegende voorwerpen achterna te gaan en te leiden is nog nog altijd zeer sterk aanwezig. Alles wat beweegt wil hij tot de orde brengen: niet alleen schapen, maar ook katten, kinderen, eekhoorns en rijdende wagens.

De Border Collie beweegt graag en heeft de neiging om gemakkelijk te blaffen. Dit zijn eigenschappen die je er niet uit kan trainen. Het is dus zaak om de energie van de hond goed te sturen. Wie een Border Collie neemt zorgt er best voor dat de hond werk om handen heeft. Voor schapen hoeden of hondensport is dit ras uitermate geschikt.

De Border Collie heeft veel energie en heeft nood aan fysieke en mentale uitdagingen. Wie een hond wil die rust uitstraalt en een beetje ‘zen’ is kan maar beter uitkijken naar een ander ras. Voor deze mensen kan een Border Collie best wel vermoeiend zijn. Het is geen hond die vrede neemt met een korte avondwandeling.

Een Border Collie heeft ademruimte nodig. Dit is geen hond voor een appartement. Een grote afgesloten tuin, een landhuis of boerderij geven hem de nodige ruimte om zijn energie kwijt te geraken. Het is een slimme en nieuwsgierige hond die dus wel eens wil weglopen. Bovendien zet zijn herdersinstinct hem aan om auto’s achter na te gaan. Een goede en stevige omheining rond zijn terrein is zeker geen overbodige luxe.

De Border Collie is een goede familiehond, op voorwaarde dat hij op jonge leeftijd correct wordt opgevoed en getraind. Het is belangrijk dat hij zijn herdersinstinct op nuttige activiteiten kan richten. Zo niet heeft hij de neiging om (kleine) kinderen en andere huisdieren achterna te zitten om ze in toom te houden. Dit gaat dan ook gepaard met het nodige geblaf.

Veelgestelde vragen

Wat is de populairste hondenras in Nederland?

Op dit moment is de Labrador retriever nog altijd één van de populairste honden in ons land. Maar ook de Labradoodle zie je steeds vaker op straat tegenkomen.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad, en als je nog vragen hebt stel ze dan gerust in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie