Top 10 populaire Portugese hondenrassen

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 20 oktober 2023 door Kimberly

In dit artikel lees je alles over populaire Portugese hondenrassen! Portugal is een schitterend land en waar je als hondenliefhebber een aantal aantrekkelijke hondenrassen tegen kunt komen. Zo hebben de mooie imposante Portugese Doggo’s hun afkomst aan Portugal te danken.

Dit hondenras is vaak op boerderijen en het land te zien en hebben de functie om het erf te beschermen tegen indringers. Tevens zijn dit fantastische honden voor gezinnen, zolang ze hun energie maar kwijt kunnen. In dit artikel lees je de top 10 Portugese hondenrassen en hun kenmerken. Veel plezier met het ontdekken van deze Portugese honden!

Portugese honden zijn hardwerkende viervoeters die al eeuwenlang samenwerken met de bewoners van het Iberisch schiereiland. Ze hebben zich in de loop van de tijd aangepast.

Portugese hondenrassen

Tegenwoordig dienen sommige honden trouw als herders- en waakhonden, terwijl andere worden gebruikt als politiehonden en hulphonden. Sommige honden worden ook als gezinshond gebruikt.

In Nederland zijn er gelukkig een aantal fokkers die deze prachtige honden fokken. Het kan ook zijn dat er een aantal van deze hondjes in de opvang zitten, maar daarvoor kan je het beste op het internet kijken.

portugese waterhond

Portugese Waterhond

De Portugese Waterhond staat ter plekke ook wel bekend als “Portie” en waren tot voor kort zeer zeldzaam buiten Portugal. Deze hond is een geboren atleet die gek is op water en het maken van lange wandelingen. Ze hebben een zeer dichte vacht waardoor ze zonder problemen urenlang in het koude water kunnen doorbrengen.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondensnacks

Product advies
portugese pointer

Portugese Pointer

De Portugese Pointer is een mooie hond die eeuwen geleden werden gefokt om mee te helpen met de jacht. De eerste Pointers werden al vroeg in de 12’e eeuw geregistreerd. In Portugal werden ze met name ingezet in de valkerij. Een leuk weetje over dit hondenras is dat ze in Engeland verder werden gefokt, daar komt de Engelse Pointer oorspronkelijk vandaan.

portugese podengo

Portugese Podengo

Deze hond staat ook wel bekend als de Nationale hond van Portugal. De Portugese Podengo en onmiskenbaar door zijn grote oren en prachtige glimlach. Ze werden gefokt om mee te helpen bij de jacht en dan met name het jagen op ongedierte. Deze windhonden zijn ondanks hun prooidrift prima gezinshonden vanwege hun lieve karakter.

Estrela

De Estrela is een van Portugals meest productieve en succesvolle honden die ingezet worden. Deze honden worden gemiddeld 60 kilo en hebben veel kracht waar je rekening mee moet houden mocht je een Estrela pup willen aanschaffen.

Het zijn prima huisdieren vanwege hun volgzame en lieve karakter. Ze moeten echter wel hun energie kwijt kunnen en ze kunnen afstandelijk reageren tegenover mensen die ze niet kennen. Maar dat is ook een goede eigenschap, toch?

portugese herder

Portugese Herdershond

De Portugese herdershond staat in Portugal bekend als een beetje een gekke hond vanwege hun bijzonder speelse karakter. Deze honden zijn bij veel families een favoriet huisdier vanwege hun rustige karakter.

Ze zijn atletisch gebouwd, maar dit zit wel goed verstopt onder hun ruige dikke vacht. Wanneer je een hond wil die graag voor je werkt dan zit je met deze hond helemaal goed.

Alentejo Mastiff

De Mastiff heeft wereldwijd een naam gekregen als een grote gespierde hond. De Alentejo Mastiff is hierop geen uitzondering. Het is de grootste hond van Portugese afkomst en is van nature een kudde beschermer.

Ze hebben een rustig, kalm en loyaal karakter die ze maar al te graag willen beschermen. Deze honden kunnen, mits ze goede training krijgen, geweldige huisdieren zijn.

Saint Miguel

De Saint Miguel is een hond met een ruig uiterlijk. Hij heeft een gestroomde vacht en vaak een geel gekleurde kop. In Portugal worden deze honden ook wel “koeien honden” genoemd. En dat is niet voor niets, ze vinden het namelijk geweldig om het vee te bewaken!

Het zijn bijzonder intelligente honden met een gehoorzaam karakter. Als ze genoeg stimulans krijgen en ergens hun energie in kunnen steken zijn het goede huisdieren. Wanneer je een verveelde Saint Miguel hebt dan kan hij uit frustratie op allerlei dingen gaan kauwen.

terceira mastiff

Terceira Mastiff

Deze honden zijn niet geschikt voor mensen die kijken naar hun eerste hond. Ze hebben namelijk veel training en opvoeding nodig. De Terceira Mastiff kan namelijk best wel ongehoorzaam zijn. Wanneer je deze hond voldoende training geeft zijn het aanhankelijke en lieve honden die prima binnen een gezin passen.

Barbado da Terceira

De Barbado da Terceira staat in Portugal bekend om zijn uitgesproken karakter. Deze honden zijn zeer intelligent, speels en zijn altijd in voor een spelletje met z’n eigenaren.

Cão de Gado Transmontano

Lokaal ook wel bekend als de Transmontano Mastiff. Een werkhond pur sang die het vee op het land graag bewaakt in de prachtige bergachtige gebieden. Ze hebben zich in de afgelopen eeuwen goed aangepast aan het soms moeilijk begaanbare landschap.

Daar worden ze door boeren achtergelaten om over een kudde te waken op de momenten dat de boer het zelf niet kan doen. Leuk weetje, dit hondenras was tot 1995 niet buiten Portugal te vinden!

Conclusie

Dit was de top tien van bekende en minder bekende Portugese hondenrassen. Natuurlijk zijn er nog meer hondenrassen te vinden in Portugal, maar dit zijn de honden die je ook buiten het land aan kunt treffen. De conclusie is dat Portugal vooral honden heeft gefokt met als doel om kuddes te beschermen tegen dieven en roofdieren.

Iedere hond uit dit land blinkt namelijk uit als het gaat om het beschermen van een kudde. Dit maakt hen tevens een goede keuze voor gezinnen, maar dan moet de hond wel voldoende beweging en training krijgen.

Veelgestelde vragen

Hoe groot wordt een Portugese Waterhond?

Deze honden zijn populair in Nederland, een teef wordt tussen de 43 en 52 centimeter hoog, reutjes worden 50 tot 57 centimeter hoog.

Is Portugal een vriendelijke land voor honden?

Portugal is in veel opzichten een paradijs op aarde. Er is namelijk veel natuur om te wandelen en rond te rennen. Verder weg van het kustgebied is het ook niet zo dichtbevolkt, dus er is ruimte genoeg voor honden!

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel, ik hoop dat je er iets aan hebt gehad! Als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie