Top 20 belangrijkste honden commando’s

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Een hond kan een leider of een volger zijn. Een hond als huisdier moet een volger zijn, anders kom je onvermijdelijk in de problemen, zowel in huis als in de samenleving. Met deze 20 commando’s kun je iedere hond onder controle houden.

De meeste honden kunnen sommige commando’s en trucjes heel gemakkelijk leren. Maar wist je dat dit ook verstandig is? Een goedgetrainde hond is op meer plaatsen welkom, maar een hond leren luisteren is ook belangrijk voor de veiligheid. Een hond die niet komt als hij wordt geroepen, kan een gevaar vormen bij het oversteken van een drukke weg. Als je wilt weten waar je moet beginnen met trainen, is hier een lijst met de meest belangrijke onderwerpen!

Tips voor honden commando’s

Begin met de hond instructies leren wanneer deze nog een puppy is.
Het woord hoeft niets te maken te hebben met de actie, het is wel praktisch voor de omgeving.
Wanneer jullie vaak reizen kun je kiezen voor Engelse termen.
Gebruik woorden die heel anders klinken.
Wees consequent en spreek duidelijk.
De toon is ook van belang, spreek met autoriteit.
Misschien bestaat niet, bied jouw hond zekerheid.
Iedere hond kan instructies leren opvolgen, ook jouw hond!

Tip: Koppel gesproken commando’s met gebaren voor extra duidelijkheid. Wanneer jouw hond doof wordt zal je hier veel profijt van hebben!

Maar ik wil niet streng zijn tegen mijn hond!

Het gaat er niet om streng te zijn, het gaat om duidelijkheid. Honden zijn roedeldieren die behoefte hebben aan leiding, wanneer je geen gebruik maakt van duidelijke honden commando’s weet het dier niet waar het aan toe is en dan leidt tot frustratie en onvoorspelbaar gedrag. Als je zelf niet de baas bent over jouw hond, zal jouw huisdier de taak als leider op zich nemen.

20 commando’s die jouw hond moet kennen

Zit: Ga zitten.
Af: Ga liggen.
Down: Ga liggen met je kop op de grond (dit komt uit de jacht).
Braaf: Dat heb je goed gedaan!
Volg: Loop strak naast me.
Luid: Ga blaffen.
Stil: Stop met blaffen.
Apport: Ga iets voor me halen.
Los: Laat iets los.
Vast: Houd iets vast.
Zoek: Ga iets wat niet direct zichtbaar is zoeken.
Klaar: We stoppen met deze activiteit.
Riem: Kom hier en ik maak je riem vast.
Plat: Ga op je rug liggen.
Naast: Kom naast me zitten.
Voet: Loop achter me langs en kom naast me zitten.
Mand (of plaats): Ga naar jouw mand of vaste eigen plek.
Hoog: Maak een sprong.
Door: Ga ergens doorheen.
Fout: Dit is verkeerd, niet doen.

Lees ook: Top 20 keer de beste puppyren

Product advies

Oogcontact

Oogcontact of “staren” wordt vaak gebruikt om de aandacht van een hond te trekken. U kunt het aanleren door het lekkers in uw hand te houden en voor de hond te houden. De hond krijgt de beloning pas als hij naar je gezicht kijkt in plaats van naar je hand. Door dit te doen, verlengt u uw kijktijd steeds meer. Geef dan het commando “Kijk” voordat je je hand uitsteekt.

Dan zal de hond begrijpen dat het commando “Kijk” betekent kijk naar jou. Als je dit in huis oefent, zal de hond het waarschijnlijk niet overal meteen doen. Oefen dus eerst thuis, met minder afleiding. Laat de hond dan in de tuin, op straat, tijdens een wandeling, etc. leren generaliseren. Begin opnieuw met de eerste stappen op elke locatie.

Zorg ervoor dat u de oefening gemakkelijk maakt voor uw hond, zodat hij snel kan scoren. Dit zorgt ervoor dat hij sneller leert en jij als eigenaar minder gefrustreerd raakt. Sport niet te vaak, maar zeg vier keer vijf minuten per dag, drie dagen per week. U kunt meer leren over oogcontact met honden (inclusief naamtraining) in dit trainingsartikel.

Leren zitten

“Zitten” is een oefening die de meeste hondenbezitters hun honden hebben geleerd. De eenvoudigste manier om uw hond te leren zitten, is door het lekkers in uw hand te houden, “zit” te zeggen en het lekkers naar boven te bewegen. De neus van de hond volgt de beloning, hij laat automatisch zijn achterwerk zakken en de hond gaat zitten.

Er zijn ook trainers die honden leren zitten door op de billen van de hond te drukken of de riem om de nek te trekken. Hoewel de hond uiteindelijk zal leren zitten, zijn dit geen hond vriendelijke manieren om hem te leren zitten. De hond gaat rechtop zitten van pijn of angst. Daarom worden deze middelen niet aanbevolen.

Ga liggen

“Liggen” of “liggen” is een houding waarbij de hond op de grond ligt. Het zal gemakkelijker zijn om te leren als de hond al kan zitten. Als de hond zit, kunt u een snoepje voor zijn neus tussen zijn voorpoten leggen. De hond zal de beloning volgen en op de grond gaan liggen. U kunt uw hond ook leren om rechtop te gaan liggen. Je kunt hier dezelfde tactiek gebruiken. Lees het artikel “Je hond leren liggen” voor een uitgebreide uitleg en aanvullende tips.

Blijven of blijf

Velen leren “blijf” of “wachten” als afzonderlijke commando’s. U kunt uw hond echter ook leren zitten of liggen totdat er weer een commando wordt gegeven. Door uw hond in een zittende of zittende positie te zetten en de tijd te verlengen voordat uw hond iets lekkers krijgt, kunt u uw hond gemakkelijk leren dat “zitten” of “zitten” betekent dat u in die positie blijft totdat hij of zij er klaar voor is. iets anders horen. Bijvoorbeeld “gratis” of “go for it”. Dit artikel bevat alle stappen om je hond te leren blijven.

Aan de riem lopen

Netjes aan de lijn lopen is erg prettig voor zowel de hond als het baasje. U kunt uw hond dit aanleren door een simpele riem en halsband of tuigje voor uw hond te dragen. Ga met de hond wandelen en beloon hem telkens als het goed gaat. Is de hond gaan trekken? Zorg er dan voor dat je er niet mee gaat wandelen, maar stil blijft staan en wacht tot de hond uit zichzelf terugkeert, of gebruik een “klok” om de hond terug te halen.

Beloon je hond met een beloningssnoepje als hij goed loopt. In het begin zal deze beloning heel vaak en heel snel moeten gebeuren om ervoor te zorgen dat de hond altijd op de eigenaar let. Je kunt deze tijd dan verlengen door nog een paar seconden te wachten met de beloning. Klik hier voor meer informatie over het aan de lijn leren lopen van uw hond.

Basis clickertraining

Een clicker is een plastic apparaat dat een metalen strip bevat. Als je de strip naar beneden drukt, klinkt er een klikgeluid. U kunt uw hond leren dit als beloningssignaal op te vatten. Begin altijd door de clicker op een eenvoudige manier te leren – klik en beloon de hond in een mum van tijd. Herhaal dit meerdere keren en vraag de hond dan om het commando uit te voeren, zoals zitten of liggen.

Klik en beloon direct. De hond weet dat de klik aangeeft dat hij een commando correct heeft uitgevoerd en een beloning heeft gekregen. We hebben een uitgebreid artikel gepubliceerd over clicker training (inclusief interessante oefeningen), klik hier om het artikel te bekijken.

Kom hier

Een van de belangrijkste commando’s die je een hond kunt geven, is om hier te komen. Begin altijd gemakkelijk met leren, bijvoorbeeld thuis of in de tuin. Wacht op de aandacht van de hond, vraag hem om te komen door bijvoorbeeld “hier” of zijn naam te roepen en beloon hem zodra hij bij je komt. Generaliseer dit door deze gebiedende wijs overal te oefenen.

Zorg er wel voor dat de hond slaagt, dus maak het niet te moeilijk. Verwacht niet dat de hond meteen arriveert als hij buiten alleen maar lekker ruikt en niet gewend is om “hier” te zijn. Zorg er ook voor dat het plezier nooit ophoudt als je de hond roept.

Dus bel hem vaak, keten hem vast en laat hem een paar meter verder gaan. En straf nooit een hond omdat hij laat thuiskomt. Hoe minder leuk het is om terug te keren, hoe minder de hond zal luisteren. Maak daarom altijd een klein feestje van hier komen!

Laat los

Heb je je hond iets zien eten wat je niet wilt? Of de hond heeft de bal en weigert los te laten? Train dan zeker “lafaards”! De gemakkelijkste manier om los te laten is door klassieke conditionering te gebruiken. Je begint met een grote zak koekjes waar je hond dol op is. Zorg ervoor dat hij naast je gaat zitten, zeg “ga weg” en beloon hem meteen.

Herhaal dit meerdere malen. Doe deze sessies meerdere keren per dag gedurende meerdere dagen. Dit zal ervoor zorgen dat de hond onmiddellijk reageert op het openen van zijn mond wanneer hij het woord “laf” hoort voor een beloning. Je kunt dan een speeltje gebruiken bij deze opdracht. Geef je hond een speeltje of voorwerp, laat hem het in zijn bek stoppen en zeg “loslaten”.

De hond zal zijn bek openen en het speeltje laten vallen. Doet hij dat niet? Ga dan terug naar stap één en zorg ervoor dat hij zijn mond opent als hij zegt “loslaten”. Oefen “weggaan” op verschillende plaatsen en met verschillende voorwerpen, zodat uw hond leert dat “weggaan” op alles van toepassing kan zijn.

Plaats

Als de hond op commando goed kan gaan liggen, is het vrij eenvoudig om hem “plaats” of “in je mandje” aan te leren. Zeg “plaats”, lok de hond een paar stappen naar de juiste locatie, vraag om “neer” en beloon. Vergroot geleidelijk de afstand tussen de hond en de mand. Omdat de hond heeft geleerd dat “liggen” ook “blijf” betekent, zal hij daar blijven tot hij een nieuw commando krijgt.

Staan (van liggen of zitten naar staan)

Rechtop staan is iets wat een hond niet snel leert. Hij zal meer worden beloond voor zitten of liggen, dus de automatische reactie van de hond op een stop zal zijn om weer te gaan zitten of liggen. U kunt uw hond leren staan op commando. Dit kunt u doen door uw hond vanuit een voorover zittende houding te lokken met iets lekkers. Liggen is iets moeilijker en de meeste honden zullen eerst moeten leren zitten voordat ze gaan staan.

Plassen

Je kunt je hond ook leren plassen op commando. Door elke keer dat de hond naar de wc gaat hetzelfde te zeggen (bijvoorbeeld “plassen”) en hem dan te belonen, zal de hond de associatie maken dat “plassen” betekent dat hij moet plassen. Zorg ervoor dat u uw hond niet te snel of te agressief beloont, anders zal hij niet helemaal plassen. Dit kan ertoe leiden dat u een extra wandeling met de hond moet maken. Voor meer informatie kun je ons artikel “Zindelijkheidstraining” lezen.

Moet mijn hond ook luisteren naar andere mensen?

Wat betreft de basis 20 commando’s op deze pagina kunnen we stellen dat jouw hond deze ook moet opvolgen wanneer een gezinslid of zelfs een vreemde deze uitspreekt. Daarom is het van belang om zoveel mogelijk standaard termen te gebruiken.

Wanneer je zelf niet aanwezig bent of wanneer er iets met je gebeurt moet iemand anders controle over kunnen nemen, en dan is het wel prettig als je met standaard honden commando’s werkt. In theorie kun je aanleren dat “los” betekent vastpakken, maar dat kan heel vervelende situaties opleveren.

En hoe zit het met leuke trucjes?

Als jullie het leuk vinden om trucjes te leren zoals “pootje”, “spring” of “dans” moeten jullie dat vooral oefenen. Sommige mensen en dieren vinden dit prachtig, andere mensen en dieren vinden dit frivole gedrag helemaal niets. In principe kun je stellen dat de bereidheid van jouw hond om een trucje te leren aangeeft dat het voor jouw trouwe viervoeter ook leuk is om te doen. Over de belangrijke honden commando’s kan niet getwist worden, de rest is optioneel.

Veelgestelde vragen

Hoe snel leert een hond nieuwe commando’s?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van hoe vaak u traint en hoe snel uw hond leert, kunt u meestal binnen twee weken met de follow-up beginnen met het commando “liggen”. U moet snel gaan liggen terwijl u doorloopt zonder achterom te kijken, zich om te draaien of iets te doen. andere manier.

Hoe leer je een hond om high five te geven?

Houd je handpalmen plat en naar voren gericht. Til met je andere hand de voorpoot van de hond op en houd hem in je hand om een ​​”high five” te geven. Beloon wat uw hond doet: Nou, het is een high five.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt dan horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie