Top 20 kleine honden

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Benieuwd naar de populairste kleine honden? Kleine honden zijn om allerlei redenen heel populair in Nederland en er is veel vraag naar. Allereerst omdat ze gemakkelijk mee te nemen zijn, omdat kleine honden in een leuke hondentas kunnen en overal mee naartoe kunnen gaan!

Ze hebben niet veel ruimte nodig en zijn geschikt voor kleine huizen of appartementen. Nog een voordeel is dat kleine honden minder hondenvoer nodig hebben. Kleine honden kunnen echter net zo energiek en leuk zijn als elke andere viervoeter. En misschien wel meer dan dat! Ze hebben een grote persoonlijkheid, die niet altijd gemakkelijk te beheersen is.

In dit artikel vertel ik je alles over deze kleine honden! Bij de meeste hondenrassen kan je doorklikken, zo kan je meer lezen over het specifieke hondenras. Veel plezier met lezen, en als je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt, stel ze dan gerust onderaan deze pagina!

Populaire kleine honden

Lees ook: Top 20 keer de beste puppyren

Product advies

Affenpinscher

affenpinscher hond

Op de eerste plaats in onze lijst staat de schattige Affenpinscher. In Duitsland, waar deze kleine hond oorspronkelijk vandaan komt betekent het woordje affen aap. Dat komt doordat deze kleine hond met een vreemde snuit die meer op een aap lijkt dan op een hond.

Het is een grappig hondenras dat even koppig als wijs kan zijn. Ze houden van aandacht en zijn erg aanhankelijk. Ze wegen tussen de 3 en maximaal 4 kilo. Een goede keuze!

Australische Silky Terriër

australische silky terrier

De Australische Silky Terriër heeft en vacht die zo zacht is als zijde, met hetzelfde temperament als we kennen van andere kleine honden. Het betekent vol leven, sterk karakter, intelligent maar een beetje eigenwijs. De Australische Silky Terriër kan goed overweg met kinderen en is meestal speels maar niet agressief.

Bedlington Terriër

bedlington terrier

Op de derde plaats staat de Bedlington Terriër die er van een afstandje meer uitziet al een lammetje dan een kleine hond. Oorspronkelijk werden deze honden door zigeuners gehouden. Qua karakter is het een echte terriër, laat je dus niets wijsmaken door het schattige uiterlijk!

Bichon Frisé

Bichon Frise

De vierde kleine hond heeft een grappig gekrulde kapsel en staat vol in het leven. Qua uiterlijk heeft deze kleine hond veel weg van de Maltezer. De Bichon Frisé komt oorspronkelijk uit België, denk eraan om de vacht goed te verzorgen, deze krullen kunnen snel vuil worden. Ze wegen tussen de 5 en 9 kilogram.

Bolognezer

kleine honden bolognezer

Leuker of socialer ga je ze niet tegenkomen. Als je wilt spelen, staat de prachtige kleine Bolognezer voor je klaar. En als je geen zin hebt om te veel te spelen, wordt deze kleine pup niet moe. Ze wegen tussen de 3 en 4 kilogram.

Lees ook: Top 15 keer de beste kleine hondenmand

Product advies

Boston Terriër

boston terrier

Door een sterke Bulldog te kruisen met een Terriër is in Amerika de Boston Terriër ontstaan. Deze herkenbare snuit is in Boston vaak te zien, niet alleen in het echt, maar ook als symbool voor lokale merken.

De snuit is ruw maar straalt nog steeds een zeer zachtaardig karakter uit, dus het is een zeer gezinsvriendelijke hond, ze zijn erg sterk ondanks hun kleine formaat. Ze wegen gemiddeld tussen de 7 tot 11 kilogram.

Cavalier King Charles Spaniël

cavalier king charles spaniel

Natuurlijk mag deze leuke kleine Spaniël niet ontbreken in de lijst, het is niet een van de meest populaire kleine rassen in Nederland. Er zijn vier vachtkleuren. Helaas heeft zijn populariteit geleid tot het teveel fokken van deze honden, met de daarbij behorende medische problemen.

Zorg er dus voor dat de Cavalier King Charles Spaniël goed gefokt is en regelmatig wordt gecontroleerd door jouw dierenarts. Deze honden wegen tussen de 6 en 8 kilogram.

Chihuahua

chihuahua

Als u op zoek bent naar een zeer kleine hond, is er geen kleiner ras dan de beroemde Chihuahua. Ze staan ​​​​ook bekend om hun sterke persoonlijkheden, ze moeten goed worden opgeleid om de chihuahua sociaal te laten blijven. Ze kunnen waakhonden zijn, zolang je ze maar leert waar de grenzen liggen. Ze wegen slechts 1 tot 3 kg.

Coton De Tulear

coton de tulear

De Coton de Tulaer is een kleine hond met een donzige witte vacht. Het is dan ook geen verrassing dat de Coton De Tulear vernoemd is naar het katoen.

Het is een levendig lieve kleine hond vol van plezier, niets beters dan te amuseren. Ze kunnen goed overweg met kinderen die de energie van deze kleine entertainer niet kunnen bijhouden. Ze wegen ongeveer 6 kilogram.

Dwergkeeshond

dwergkeeshond

Oorspronkelijk was Keeshonden bedoeld om als boerderijbewaker te dienen. Maar omdat ze maar bij het minste blaffen, zijn ze niet ideaal voor het werk. De herders namen deze zoektocht over en deze kleine honden werden gebruikt als speelkameraadje. Ze wegen ongeveer 2 kilogram, dat zijn echt kleine honden!

Dwergschnauzer

Schnauzer

De kleinste Schnauzer van de drie is een geweldige beschermer zonder angst. Ze hebben een sterke persoonlijkheid, die je goed kunt sturen door ze van jongs af aan goed te trainen. Ze wegen tussen de 5 en 7 kilogram.

Griffon Bruxellois

kleine honden griffon Bruxellois

Deze Brusselse Griffon komt oorspronkelijk uit België, in tegenstelling tot de Belgische Griffon, die een rode vacht heeft. Hun levendige en actieve persoonlijkheid komt voort uit hun wortels in het vrijhouden van schuren van ongedierte. Het zijn speelse en zeer aanhankelijke metgezellen. Ze wegen 3,5 tot 6 kg.

Havanezer

Havanezer

Ook de Havanezer mag niet in onze lijst met kleine hondenrassen ontbreken. Deze honden gaan het liefst alle confrontaties uit de weg. Het zijn echte speelkameraadjes zowel met kinderen als met katten. Maar als je boos wordt, gaan ze meteen in hun schulp. Ze wegen 3 tot 6 kilogram.

Jack Russell Terriër

jack russel

Als je twijfelt of deze Jack Russell Terriër speels en actief is, dan heb je helemaal gelijk. Je moet hem belonen, want als je hem niet genoeg aandacht geeft, kan hij erg wispelturig worden. Ze zijn ontzettend sociaal en houden ervan om buiten plezier te hebben. Kun je ze volgen? Ze wegen ongeveer 6 kilogram.

Japanse Spaniël

japanse spaniel

Deze kleine honden staan ook wel bekend als de Japanse Chin, het is een keizerlijk ras van Japan. Ze zijn intelligent, gemakkelijk te trainen, maar hebben koppige persoonlijkheden.

De persoonlijkheid is vergelijkbaar met die van katten, dus als je niet kunt kiezen tussen een kat of een hond, kan dit de middenweg zijn. Ze hebben een maximaal gewicht van 2 tot 5 kg.

Leeuwhondje

leeuwhondje

Deze leuke kleine honden zijn eigenlijk verwant aan katten, en niet aan honden. De vacht van deze kleine Leeuwenhondjes is echter nog steeds leeuwachtig.

Qua karakter is het niet bepaald een jager maar een heel vriendelijke hond. Ze zijn slim en daarom behoorlijk eigenwijs. Ze horen je, maar ze luisteren niet altijd! Ze wegen tussen de 5 en 8 kilogram.

Lhasa Apso

lhasa apso

Sommige kleine hondenrassen komen uit Tibet, dit geldt ook voor de Lhasa Apso. De vacht is zo dik dat het soms lijkt alsof de staart een reservekop is. Ze hebben een beetje een afwachtende houding en zullen je pas in de armen springen als ze je wat beter leren kennen. Dan ben je vanaf nu onafscheidelijk. Ze wegen van 6 tot 7 kilogram.

Maltezer

maltezer

De Maltezer komt waarschijnlijk van het eiland Malta, dat ooit Melita heette. Het is een typische gezelschapshond, sociaal en sociaal met mensen. Het maakt deel uit van de Bichon Frise, Bolognese, Havenezer en Yorkshire terriër familie van terriërs. Ze wegen ongeveer 4 kilogram.

Mopshond

mopshond

Als je in reïncarnatie gelooft, woont er misschien een boeddhistische monnik uit Tibet in je hond. Ze waren duizenden jaren geleden populair bij monniken in Tibet, en gezien hun sociale karakter is het gemakkelijk in te zien waarom ze zo geliefd zijn. Deze platte snuit kan medische problemen veroorzaken. Ze wegen tussen de 6 en 8 kilogram.

Shih Tzu

shih tzu

Deze gezelschapshond heeft een vorstelijke uitstraling en is vooral populair aan in China. Maar tegenwoordig is deze kleine hond ook populair in Nederland. Het is een levendig knuffeldier dat goed is voor volwassenen en kinderen. Hou je van een speelse vriend met een behoorlijk formaat, dan is de Shih Tzu een goede keuze. Het gewicht varieert van tussen de 5 en 7 kilogram.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad, mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust hier onderaan deze pagina!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie