Top 20 middelgrote honden

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Benieuwd naar de populairste middelgrote honden? Niet te klein, niet te groot, maar een middelgrote hond. Er is een perfecte hond voor iedereen. Op zoek naar een trouwe hond met een maximale schouderhoogte van zo’n 40 centimeter? Dan hebben wij de perfecte lijst met middelgrote honden voor je.

In dit artikel vertel ik je alles over deze honden! Al decennia lang zijn middelgrote honden zeer populair in Nederlandse huishoudens. Bij de meeste hondenrassen kan je doorklikken, zo kan je meer lezen over het specifieke hondenras.

Veel plezier met lezen, en als je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt, stel ze dan gerust onderaan deze pagina!

Populaire middelgrote honden

Lees ook: Top 15 keer het beste hondenmatras

Product advies

Australische Herder

australische herder rustig

Op de eerste plaats in onze top 20 middelgrote honden staat de Australische Herder. Deze hond kan in de meeste gevallen met iedereen opschieten. Het kan zijn dat hij bij vreemden even moet wennen. Hij is zorgzaam en wil het liefst altijd voor je aan het werk.

Deze honden kunnen doorgaans goed overweg met andere huisdieren, denk hierbij aan konijnen en cavia’s. Deze middelgrote hond heeft behoefte aan lange wandelingen en mentale stimulans. Bijvoorbeeld door er regelmatig een leuke hondenpuzzel of andere uitdagende activiteit mee te doen. Een hele fijne hond, mits goed getraind!

Australische Cattle Dog

australian cattle dog

De tweede plek is voor de Australian Cattle Dog. Deze trotse hond is net zoals de middelgrote hond hierboven een echte veedrijver. Dit maakt ‘m zeker niet minder geschikt als lieve huishond! Hij is wat terughoudend als het gaat om vreemden, maar naar zijn baasjes is hij erg loyaal.

Van nature zijn dit rustige honden en zijn ze niet agressief. Vanwege het natuurlijke karakter hebben deze middelgrote honden veel beweging nodig en mentale stimulans. Ze zijn gek op uitdagende hondenspelletjes en als ze vermoeid zijn kunnen ze ook heerlijk met je knuffelen!

Basenji

basenji

De derde middelgrote hond in onze lijst is de Basenji. Deze honden staan erom bekend dat ze vrijwel nooit blaffen. Hij maakt wel andere geluiden, met name als hij enthousiast is of er iets aan de hand is.

Ze zijn over het algemeen vrij schoon van zichzelf en worden ook wel als hypoallergene hond beschouwd. Een echte aanrader als je wel graag een hond wilt, maar allergisch bent, of niet goed tegen een heftige hondengeur kunt!

Bedlington Terriër

bedlington terrier

De Bedlington Terriër is een middelgrote hond die vroeger vooral werd gebruikt voor de jacht, tegenwoordig vind je ze steeds vaker in een huishouden. Deze terriër kan goed overweg met andere dieren als hij vroeg wordt geïntroduceerd.

Wees voorzichtig met kleine dieren, want het jachtinstinct blijft bestaan. Het is een actieve hond en moet altijd gerend worden. Qua verzorging is het raadzaam om af en toe te trimmen.

Border Collie

border collie

De Border Collie is een middel grote hond die erg leergierig en erg intelligent is. Door zijn gehoorzaamheid is het de ideale gezinshond. Hij is erg alert, loyaal en gevoelig.

Hij heeft graag een andere hond om zich heen, maar het liefst een ander ras. Houd daar als echte herder rekening mee. Het onderhoud is vrij eenvoudig, af en toe borstelen en kammen met een goede hondenborstel is voldoende.

Bretonse Spaniël

middelgrote honden bretonse spaniel

Deze middel grote hond is een echte gezinshond. Hij kan goed overweg met kinderen, is zachtaardig, zachtaardig en buitengewoon intelligent. Dit ras is ontwikkeld voor de jacht en heeft daardoor een oneindige hoeveelheid energie, waardoor je met de Concrete Spaniël veel zult moeten wandelen.

Je moet het af en toe borstelen en indien nodig wassen. Aangezien Bretagne Spaniël fysiek actief is, heeft hij een gezond en uitgebalanceerd dieet nodig.

Engelse Bulldog

engelse bulldog

Door zijn uiterlijk wordt de Engelse Bulldog vaak gebruikt als waakhond. Het is niet verwonderlijk, omdat het zijn territorium tot in de kern zal verdedigen. Hij is een erg jaloerse hond. Zijn persoonlijkheid is echter heel vriendelijk. Hij trekt graag de aandacht van zijn baasje en laat waar mogelijk zijn zachte kant zien.

De Engelse Bulldog is geen gemakkelijke hond als het om trimmen gaat. U moet het dagelijks schoonmaken en minerale olie aanbrengen om barsten en schilferen te voorkomen.

Franse Bulldog

franse bulldog

De Franse Bulldog heeft een vrolijk karakter. Hij is erg slim, dapper en zachtaardig. Genoten van het gezelschap, vooral de eigenaar. Een zeer goede hond voor het gezin omdat hij graag onder mensen is.

Hij heeft een korte en gladde vacht, dus er is weinig verzorging nodig. Hij verliest één keer per jaar. Zoals alle honden met een korte snuit, kan het last hebben van ademhalingsproblemen.

Golden Retriever

golden retriever

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze hond gefokt om spullen op te rapen. Vroeger was het vooral een spel en een vogel, tegenwoordig is het een bal of ander speelgoed. Hij heeft een zeer vriendelijke uitstraling, is actief, goed aangepast en heeft ook een zachtaardig karakter.

Ondanks zijn dikke vacht is de Golden Retriever makkelijk te verzorgen. Borstel regelmatig en controleer af en toe op teken, vlooien of andere huidirritaties. Een vlooienband is bij deze middelgrote hond geen overbodige luxe!

Ierse Water Spaniël

De Ierse Water Spaniël is een grappige en intelligente gezinshond. Dat is de beste manier om de Ierse waterspaniël te omschrijven. Hij wil heel graag bij het gezin horen en dus een echte aanwinst voor het gezin.

De middelgrote honden kunnen goed overweg met andere dieren als ze goed gesocialiseerd zijn. Zijn vacht heeft niet veel verzorging nodig. Een keer per week een grove kam gebruiken is voldoende. Dit ras vervelt niet.

Keeshond

dwergkeeshond

De Keeshond kan een beetje eigenwijs zijn en dat zal je na verloop van tijd wel merken. Het is echter een gezinshond die er echt bij wil horen. Je kunt Keeshond een paar trucjes leren, hij zal ze snel oppikken.

Ze zijn erg schoon en hebben daarom weinig verzorging nodig. Bij warm weer is het aan te raden om verkoelende honden producten aan te schaffen. Denk hierbij aan een honden koelband. Ook tijdens het rui proces is speciale aandacht vereist.

Kooikerhondje

kooikerhondje

Het kooikerhondje is en echte werker, beschermer en verdelger van ongedierte. Het Kooikerhondje heeft wat problemen met nieuwkomers, maar zodra de groep sluit krijg je er een vriend voor het leven bij.

Hij houdt van spelen en water en kan goed functioneren in een gezin. Kooikerhondje vervelt continu, teefjes verharen iets meer dan reutjes.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

nova scotia duck tolling retriever

De middelgrote Nova Scotia Duck Tolling Retriever, afgekort Toller is een zeer intelligent en makkelijk te trainen hondenras. Binnen zijn ze meestal rustig en tegelijkertijd erg levendig buiten als ze met bijvoorbeeld apporteer speelgoed spelen. Hij is speels en zachtaardig in het gezin, maar gereserveerd tegenover vreemden. Het wordt niet uitgedrukt door agressie.

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever houdt van water en kan dankzij zijn vacht goed tegen water. Dit zorgt ervoor dat je een extra baan hebt op het gebied van verzorging. Wekelijks poetsen is het beste en goed drogen na een grondige duik is belangrijk.

Petit Basset Griffon Vendéen

Deze Franse hond heeft een vriendelijk en betrouwbaar karakter. Hij is graag overal, onderzoekt en neemt overal de leiding in. Voor Petit Basset geldt: hoe meer ziel er is, hoe meer plezier er is. Voor hem maakt het niet uit of het andere honden of mensen zijn. Petit Basset moet wekelijks worden gekamd.

Puli

puli

Een Puli valt meteen op met zijn looks. Het is een intelligente hond die je goed kunt trainen. Hij wil bij zijn gezin zijn en kan daarom niet alleen zijn. Puli aanbidt zijn meester.

De zorg voor een Puli is veel werk. Natuurlijk moet je Puli’s haar niet borstelen, maar wassen met een goede hondenshampoo. Zijn vacht wordt snel heel vuil en het zal je veel moeite en tijd kosten om het goed te verzorgen.

Schnauzer

schnauzer hond

Er zijn drie ras standaarden voor de Schnauzer. Namelijk de Dwergschnauzer, de Middelgrote Schnauzer en de Reuzenschnauzer. Daarom hebben we het hier over de gemiddelde Schnauzer. Hij heeft een goed karakter en is zeer trouw aan zijn eigenaar.

Zeer attent op zijn gezin, maar blaft niet en kan goed overweg met kinderen. Schnauzer moet regelmatig worden gekamd en gekamd. De meeste fokkers raden aan om minimaal 3 of
keer per jaar te snoeien.

Shetland Sheepdog

collie

Deze middelgrote hond beoefent graag hondensporten zoals behendigheid, dogfrisbee en andere honden sporten. Het is een intelligent en trouw hondenras. Hij lijkt verlegen en gereserveerd tegenover vreemden.

Je kunt de Shetland herdershond goed trainen, maar hij moet wel een eigen wil hebben. Een goede socialisatie is, zoals bij elke hond, belangrijk. Ondanks zijn uiterlijk heeft hij weinig verzorging nodig, één keer per week borstelen zou voldoende moeten zijn.

Skye Terriër

skye terrier

De Skye Terriër werd vroeger vaak gebruikt voor de jacht. Het is een rustige, waardige en dappere waakhond. Hij kan zich isoleren in het gezin, maar met een goede opvoeding kan hij zich volledig aangetrokken voelen tot de aandacht van het gezin.

Hij is gereserveerd tegenover vreemden. In tegenstelling tot wat men zou denken, is het zeer geschikt voor het trainen van gehoorzaamheid en/of behendigheid. De verzorging van Skye Terriër valt mee, één keer per week poetsen is voldoende.

Tibetaanse Terriër

tibetaanse terrier

De Tibetaanse Terriër komt uit Tibet. Het is gemakkelijk om met bekende kinderen, mensen en andere huisdieren om te gaan. Voor vreemden is hij op zijn hoede en gereserveerd.

Deze hond kun je beter niet alleen thuis laten, daar houdt hij niet van. De Tibetaanse Terriër is een van de hypoallergene hondenrassen. De vacht moet regelmatig worden geborsteld met een goede hondenkam of hondenborstel.

Welsh Springer Spaniël

middelgrote honden springer spaniel

We sluiten onze lijst af met de Welsh Springer Spaniël. Deze middelgrote honden kunnen soms een beetje koppig zijn. Maar deze hond heeft veel positieve eigenschappen!

Ze zijn volgzaam, intelligent en vooral heel erg lief en aanhankelijk. Binnen zijn het rustige honden, maar buiten kunnen ze echt tot leven komen en veel spelen. Ze houden van zwemmen en doen het heel goed. Met de juiste socialisatie is het goed mogelijk om een ​​Welsh Springer Spaniël in een gezin met kinderen te plaatsen.

We zijn aan het einde van dit artikel gekomen. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust hier onderaan deze pagina!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie