Top 6 keer sporten met jouw hond!

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Sporten met jouw hond is natuurlijk hartstikke leuk! In dit artikel vertel ik je graag wat op dit moment de 6 favoriete sporten zijn van hondenliefhebbers. Je kan natuurlijk zelf lekker met jouw hond spelen, wandelen of werpen met een hondenfrisbee. Deze sporten zijn echt specifiek voor jouw hond, en sommige ook een beetje voor jezelf!

Watersporten

Als jouw hond één jaar oud is, mag hij een opleiding watersport volgen. Hij leert daarbij voorwerpen, poppen of duikers (namaakslachtoffers) uit zoet water of uit zee te halen, op een afstand van de oever of de kust die verschilt al naargelang de leeftijd van de hond en zijn zwemvaardigheden.

Om aan al deze disciplines te kunnen deelnemen, moet uw hond een hondenchip dragen, zodat hij geïdentificeerd kan worden. Hij moet ook een volledig ingevuld vaccinatieboekje hebben en moet zijn ingeënt tegen kennelhoest.

Dogdancing

Samen met je hond op muziek dansen, is een sportdiscipline die momenteel in veel landen officieel erkend wordt en in het leven geroepen werd door de Amerikaanse World Canine Freestyle Organisation. De vereniging telt intussen verschillende dansclubs voor honden verspreid over de wereld.

Bij dogdancing leer je om jouw hond troeteldier met behulp van beloningen danspasjes aan. Het resultaat van uw creativiteit mag u laten zien op een officiële wedstrijd dogdancing.

hondensporten

Flyball

Bij deze originele estafettewedstrijd zijn de honden verdeeld in twee ploegen van minstens vier dieren. De honden van elk team moeten om beurten een parcours met vier hindernissen afleggen. Aan het eind van het parcours staat een toestel dat is uitgerust met een pedaal. Als de hond met zijn voorpoten op het pedaal drukt, springt er een tennisbal 60 cm hoog uit het toestel op.

De hond moet de bal in de vlucht vangen en die zo vlug mogelijk naar zijn baasje brengen. Dan mag de volgende hond aan het parcours beginnen. Het team dat de beste tijd laat optekenen en het minst fouten maakt, is de winnaar. Deze spectaculaire en snelle sport is toegankelijk voor honden van alle rassen.

Lees ook: Top 15 keer de beste honden clicker

Product advies

Trekking met honden

Deze discipline staat open voor sledehonden en is een ideale manier om samen met de hond tochten te maken in de vrije natuur. Jouw viervoeter is getuigd en met een lijn van enkele meters lang aan jezelf verbonden. Terwijl hij voor jou uit loopt en u voortrekt, geeft u hem leiding met bevelen en tekens. Zo kunt u lange afstanden afleggen zonder moe te worden. In een streek met sneeuw kunt u deze sport ook beoefenen in de vorm van langlaufen.

Canicross

Bij een canicross wordt niet alleen de hond, maar wordt ook jijzelf op de proef gesteld. Je bent met elkaar verbonden met een twee meter lange jogginglijn, die bij jouw vastzit aan een heupgordel, en bij de hond aan een tuigje. De opdracht is om samen in de kortst mogelijke tijd een vooraf vastgelegd parcours af te leggen. Voor fietsliefhebbers bestaat er een variant op deze discipline: de canicyclocross.

Agility

Zodra jouw hond twaalf maanden is, kan hij de zogeheten ’toelating tot agility’ afleggen. Als hij slaagt voor deze proef, krijg je een getuigschrift als bewijs dat hij gehoorzaamt. Eenmaal dit getuigschrift op zak kan je met hem beginnen te trainen voor de zogeheten agility- of behendigheidswedstrijden. Hierbij moet uw vriend een reeks hindernissen nemen (horden, loopbruggen, slaloms…), terwijl hij aan uw zijde stapt of loopt.

Als jouw hond te ver bij je vandaan loopt of de hindernis niet correct neemt, worden er strafpunten toegekend. Er zijn wedstrijden voor de 1ste, 2de en 3de graad agility. Honden die de wedstrijden in de eerste graad afleggen én slagen (d.w.z. het parcours foutloos afleggen), gaan over naar de tweede graad en zo verder. Voor honden die ouder zijn dan zeven jaar bestaat er een speciale veteranenklasse.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie