Top 7 Turkse hondenrassen

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 30 januari 2023 door Kimberly

Turkije staat bekend om zijn rijke culturele geschiedenis, exotisch eten en prachtige kunst en archeologie. Maar het is ook de thuisbasis van enkele van de meest unieke hondenrassen ter wereld! Voordat je een hond in huis haalt, is het verstandig om meer te weten over deze soorten.

Zo kan je de hond vinden die het beste bij jouw huidige situatie past. Elk ras heeft namelijk zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Zo zijn niet alle Turkse honden geschikt voor gezinnen met kinderen en hebben sommige honden meer beweging nodig dan de andere.

Ook hebben alle honden hun oorsprong ergens en dit artikel beschrijft de meest bekende Turkse hondenrassen. Deze lijst bevat grote, kleine en middelgrote honden. Laten we eens kijken naar zeven van de inheemse hondenrassen van Turkije en wat ze zo speciaal maakt.

Dit zijn de Turkse hondenrassen

akbashu

Akbashu

Als u op zoek bent naar een loyale voogd voor uw gezin, is het moeilijk om een ​​hond te vinden die toegewijder is dan de Akbash . Ze kunnen zo beschermend zijn voor hun gezin, vroege socialisatie is een absolute must bij deze pups om ervoor te zorgen dat je geen problemen hebt met mensen of andere honden buitenshuis. Ze zijn ook een vrij energiezuinig ras en geven er de voorkeur aan om rond te lummelen in plaats van te rennen en te spelen.

anatolische herdershond

Anatolische herdershond

De Anatolische herder is een andere grote waakhond uit Turkije. Deze pups zijn directe afstammelingen van een van de oudste hondenrassen op aarde, en ze blijven trouw aan hun roots. Er is niets te veel anders dan de huidige Anatolische herder dan die je 6000 jaar geleden zou vinden.

Anatolische herders zijn een kalm en nuchter ras dat geduld en voorzichtigheid toont totdat ze worden uitgelokt. Net als de Akbash is dit ras een ultieme waakhond. Ze zijn extreem loyaal aan hun families en zullen hen – zelfs de familiekat – tot het bittere einde bewaken.

kangal

Kangal

De Kangal lijkt erg op de Anatolische herdershond. Oorspronkelijk gefokt in Sivas City, Turkije, hebben deze hoektanden een van de engste records in alle hondenrassen. Ze hebben de sterkste beet van alle rassen ter wereld. Bij 743 psi wordt hun enorme beet pas een probleem als hun families worden bedreigd.

Behalve dat ze geweldig zijn met hun baasjes en kinderen die vaak een lieve, aanbiddende oppasrol op zich nemen. Maar alleen omdat ze geweldig zijn met kinderen, wil nog niet zeggen dat ze goed zijn met andere huisdieren.

Lees ook: Top 10 keer het beste Anny x tuig

Product advies

Als je van plan bent een Kangal te bezitten, is het waarschijnlijk het beste dat ze het enige huisdier in je leven zijn en dat ze zo snel mogelijk worden gesocialiseerd.

Catalburun

Als u op zoek bent naar een echt uniek hondenras, gaat er niets boven de Catalburun. Ook bekend als de Turkse wijzer, ze zijn slechts een van de drie hondenrassen op de planeet met een gespleten neus (de andere twee zijn de Pachon Navarro en de Andes-tijgerhond).

En als je er ooit een van dichtbij en persoonlijk hebt gezien, beschouw jezelf dan als buitengewoon gelukkig. De Catalburun is een zeer zeldzaam ras en wordt zelden gevonden buiten hun geboorteland Turkije. In tegenstelling tot de meeste rassen op deze lijst, is de Catalburun geen waakhond, maar een jachthond – en een van de beste die er is.

Hun gespleten neuzen zijn buitengewoon scherp in het oppikken van geuren en net als elk groter Pointer-ras kunnen ze perfect stil blijven terwijl ze hun jachtpartner laten zien waar de prooi zich verbergt.

Aksaray Malaklisi

Deze kolossen zijn ook bekend als de Turkse Mastiff of Anatolische leeuw. En dit zijn welverdiende namen. Historisch gezien werden ze door de Assyriërs gebruikt als oorlogshonden die getraind waren om het pantser van vijanden te herkennen om ze in de strijd neer te halen.

Hoewel ze hun enorme beet niet delen, delen de Malaklisi een gemeenschappelijke voorouders met de Kangal-hond. Tegenwoordig vind je de meeste Aksaray Malaklisi honden die als veehoeders werken, zoals de meeste andere Turkse hondenrassen.

Anatolische sultanische hond

Deze windhond heeft vele namen, waaronder de Turkse windhond en Anadolu Sultan Tazizi. In vergelijking met veel andere windhonden is de Turkse windhond relatief klein van gestalte. Maar laat je daar niet door voor de gek houden.

Het zijn snelle en behendige jagers die vaak op prooien jagen, zoals konijnen, vossen en patrijzen. Ze danken hun naam aan hun eerste geregistreerde verschijning in de geschiedenis, waar een van deze honden is afgebeeld aan de zijde van Sultan Suleiman de Grote.

Rize Koyun

De Rize Koyun is een Turkse variant van de Molosserhond. Ze zijn een groot en krachtig ras dat voornamelijk wordt gebruikt als bewakers van vee. Deze honden worden echter niet noodzakelijkerwijs gebruikt voor het hoeden.

In plaats daarvan dienen ze in de eerste plaats als beschermers voor hun kudden in het geval van aanvallen of ongewenste invallen. Rize Koyun-honden staan ​​ook bekend om hun felle blaf om hun baasjes te waarschuwen voor gevaar.

Exotische Turkse hondenrassen

Hoewel Turkije misschien niet zoveel inheemse hondenrassen heeft als de Britse eilanden, behoren hun unieke en angstaanjagende rassen tot de meest onveranderde in de gedomesticeerde geschiedenis.

Elk ras is zeer loyaal en beschermend voor hun families. Het is gemakkelijk om door deze Turkse exotische rassen te zien hoe de titel van “man’s best friend” tot stand kwam.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie