Utonagan

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Utonagan is vernoemd naar een oud Chinook-indianenverhaal dat “geest van de wolf” betekent. Het allereerste paar honden werd eind jaren tachtig in het Engeland geïntroduceerd. In Nederland zijn deze honden niet zo populair.

Gefokt om eruit te zien als wolven, maar met het karakter en temperament van een huishond, wordt de Utonagan vaak gezien als therapiehonden in scholen, ziekenhuizen en hospices en staat bekend als zeer flexibel en intelligent.

Hoewel Utonagans op wolven kunnen lijken, zit er geen ‘wolf’ in hun DNA en zal een hond zelden agressief gedrag vertonen. Ze zijn niet de beste keuze voor beginnende eigenaren, omdat een Utonagan gesocialiseerd moet worden getraind en behandeld door mensen die bekend zijn met hun specifieke behoeften en die een actief buitenleven leiden. Met dit gezegd zijn Utonagans geweldige huisdieren en in de juiste handen zijn ze gemakkelijk te trainen.

Leuke weetjes over de Utonagan

Is de Utonagan een kwetsbaar ras? Nee, hoewel iedereen die een huis met een Utonagan wil delen, zijn interesse bij fokkers moet registreren voor het plezier om dit te doen.

De Utonagan en de noordelijke Inuit hebben dezelfde voorouders, maar zijn 2 aparte rassen.

Ze zijn zeer intelligent en dankzij hun vriendelijke en betrouwbare karakter zijn ze gemakkelijk te trainen.

Hoewel hij qua uiterlijk lijkt op een wolf, vertoont de Utonagan geen enkel teken van agressie.

Geschiedenis van de Utonagan

De Utonagan is gefokt om eruit te zien als een wolf, hoewel er helemaal geen “wolf” in hun DNA zit. De rassen die werden gebruikt om ze te maken waren de Alaskan Malamute, de Siberische Husky en de Duitse Herder, dus in feite zijn ze het resultaat van het kruisen van drie gedomesticeerde rassen. De honden die we tegenwoordig zien, zijn in feite het resultaat van het kruisen van vijf honden die in 1987 vanuit Amerika in Engeland werden geïntroduceerd. Deze honden waren reddingsacties en als zodanig blijft hun oorsprong onbekend.

Lees ook: Top 20 keer het beste hondentuigje

Productadvies

Het was toen dat fokkers in het Engeland Alaskan Malamute German Shepherd en Siberian Husky in de mix introduceerden met als einddoel om een ​​specifieke look voor het ras te creëren. Deze originele Utonagans werden gefokt door een dame genaamd Edwina Harrison en ze bood de nakomelingen van haar kruisingen te koop aan en noemde ze “Wolf-Dogs”, maar de naam was niet populair, dus noemde ze ze een paar jaar later Northern Inuits om de naam van het ras nog te veranderen opnieuw naar Utonagans verderop in de rij.

Door zorgvuldig en selectief fokken om de risico’s van gezondheidsproblemen te verminderen, verzamelden fokkers nauwkeurige gegevens van alle honden die in fokprogramma’s werden gebruikt, wat met name het geval was voor de British Utonagan Association. Honden werden routinematig en nauwgezet op hun gezondheid getest met als einddoel niet alleen de gezondheid van de Utonagan te verbeteren, maar ook als een manier om erkenning te krijgen.

Uiterlijk van de Utonagan

Schofthoogte
Reu 63 – 84 cm
Teef 61 – 71 cm

Gemiddeld gewicht
Reu 32 – 50 kg
Teef 25 – 41 kg

De Utonagan is een grote gespierde sterke maar atletisch ogende hond dankzij hun lichtere bouw. Ze zijn buitengewoon goed uitgebalanceerd en dit weerspiegelt hun behendigheid, snelheid en kracht. Hun algemene eerste indruk is die van een wolf, hoewel er geen wolf in hun DNA zit.

Hun hoofden zijn mooi in verhouding met de rest van hun lichaam en nooit te breed. Ze hebben een lichte stop die nooit overdreven is. Muilkorven zijn sterk omdat ze iets langer zijn dan de schedel van een hond en hun lippen zijn strak. Neuzen zijn ofwel donkerbruin of zwart. Ogen zijn amandelvormig en de kleur kan variëren van donkerbruin tot licht amberkleurig, maar de gewenste oogkleur is geel.

Hun oren zijn ver uit elkaar geplaatst met licht afgeronde uiteinden. De mond is sterk bij honden met lange taps toelopende snuiten met krachtige, goed ontwikkelde kaken en perfecte schaarbeten. De nek is sterk, lang en mooi gespierd bij honden met manen waardoor het lijkt alsof hun nek aan de zwaardere kant is. De kisten zijn smal met matig hellende schouders. De voorpoten zijn lang en recht en zijn nauw uit elkaar geplaatst met de elle bogen dicht bij het lichaam van een hond.

Temperament van de Utonagan

De Utonagan is een intelligente, vriendelijke hond met een uitgebalanceerd, gelijkmatig temperament. Als zodanig staan ​​ze bekend als geweldige huisdieren en metgezellen die niets liever willen dan in een huiselijke omgeving zijn en betrokken zijn bij alles wat er om hen heen gebeurt.

Ze zijn vooral goed in de buurt van kinderen en wanneer ze goed gesocialiseerd zijn vanaf een leeftijd die jong genoeg is, kunnen ze over het algemeen ook goed overweg met andere huisdieren en dieren. Ze zijn nooit gelukkiger dan wanneer ze met andere honden leven, omdat ze een zeer sterke “roedel” mentaliteit hebben die diep in hun aard is verankerd.

Utonagan

Ze moeten echter hun plaats in de roedel kennen en weten wie de alfahond in een huishouden is, wat betekent dat ze met stevige, eerlijke en zachte hand moeten worden behandeld en getraind. Deze honden gedijen op het weten naar wie ze kunnen kijken voor richting en begeleiding of ze kunnen de rol van de meer dominante hond op zich nemen. Met dit gezegd is het niet bekend dat de Utonagan enige agressiviteit over hen heeft.

Ze vormen een sterke band met hun baasjes en in het bijzonder met de persoon die ze meestal verzorgt en voedt. Het nadeel hiervan is dat ze er niet van houden om voor langere tijd alleen te zijn. Als zodanig zijn ze het meest geschikt voor gezinnen waar ten minste één persoon thuis blijft als alle anderen het huis uit zijn, zodat een hond nooit te lang aan zijn lot wordt overgelaten.

Het is belangrijk dat deze honden vanaf jonge leeftijd goed worden gesocialiseerd, zodat ze opgroeien tot zelfverzekerde, uitgaande volwassen honden. Hun socialisatie moet inhouden dat ze kennismaken met veel nieuwe situaties, geluiden van mensen, andere dieren en honden zodra ze volledig zijn ingeënt. Het is ook van cruciaal belang dat hun training vroeg begint en het moet consistent zijn gedurende het hele leven van een hond.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie