Vanaf welke leeftijd kan je een puppy trainen?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 20 oktober 2023 door Kimberly

We krijgen wel eens de vraag wanneer je moet beginnen met je hond af te richten. Een kleine puppy die net in je gezin is toegekomen ziet er meestal zeer lief, onhandig en een beetje hulpeloos uit.

Veel mensen vinden het dan ook moeilijk om meteen kordaat of zelfs streng uit de hoek te komen tegen het kleine diertje. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk te starten met de opvoeding van je hond.

Puppy’s worden meestal uit het nest gehaald als ze de leeftijd van 8 weken hebben. Op dat moment is hun gedrag al sterk beïnvloed door zijn moeder en zijn broers en zussen. Stel je voor dat de moeder een hond was die regelmatig blafte om aandacht te trekken.

Een puppy’s zullen zich dan waarschijnlijk op dezelfde manier gedragen. De ervaringen die de hond opdoet tussen drie en twaalf weken oud zijn cruciaal in de ontwikkeling van de persoonlijkheid van de hond.

Lees ook: Top 20 keer de beste puppyren

Product advies

Je puppy is nooit te jong om leren!

  • Het is ideaal als je een puppy kunt krijgen als hij ongeveer acht weken oud is. In die periode staat de hond open voor zeer gevarieerde ervaringen. Je kan dan gemakkelijker de grondslag leggen voor een latere en meer doorgedreven training.
  • Het is in de eerste periode alvast belangrijk dat je puppy zoveel mogelijk mensen ontmoet. Laat de puppy dus niets voortdurend thuis. Als het kan, neem hem mee naar je werk, haal hem zoveel mogelijk uit de auto en ga ermee op vriendenbezoek. Ken je mensen die een hond hebben die zacht aardige van karakter is? Laat de puppy dan met die hond spelen. Zo ontwikkelt de puppy een sociaal karakter.  Een hond die sociaal is van aard zal ook gemakkelijker luisteren naar zijn baasje. Hij is niet angstig en zal veel meer inspanningen doen om zijn eigenaar plezier te doen.
  • Soms nemen mensen een klein hondje en laten dat een groot deel van de dag alleen. Dit is helemaal fout. Er wordt op die manier niet gewerkt aan zijn ontwikkeling. De hond leert niet wat goed is en wat fout is. Omdat de hond ook dikwijls niet kan spelen riskeert dat hij bijtgedrag gaat ontwikkelen. Om de tijd te passeren gaat hij kauwen op allerlei voorwerpen. Aangezien ook niemand in de buurt is om zijn gedrag te corrigeren kweekt het hondje al snel onaangepaste gedragingen. Het is een stuk moeilijker om die op latere leeftijd nog te corrigeren.

Vandaar dat de vraag wanneer je moet beginnen met de opvoeding van je hond eigenlijk heel eenvoudig te beantwoorden is. Zo vroeg mogelijk. Houdt natuurlijk rekening met de mogelijkheden en de capaciteiten van een hond.

Maar zoals gezegd kan je zelfs bij een puppy van acht weken al een mooie basis leggen om later de hond een goede opvoeding te kunnen geven.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie