Verveling bij honden herkennen

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Voor sommige hondeneigenaren is het lastig om te zien dat de hond zich verveelt. Toch komt verveling bij honden veel voor. Wanneer gaat een hond zich vervelen, wat zijn de symptomen en wat kun je er aan doen en wanneer verveelt een hond zich?

Als voorbeeld nemen we een hond genaamd “Rakker”. Hij verveelt zich enorm en hij gaat zelfs niet elke dag wandelen. En als hij gaat wandelen aan een hele korte lijn en slipketting omdat hij zo onstuimig is naar andere honden. Een hond verveelt zich als hij niets te doen heeft.

Net als mensen. Als wij ons vervelen, zetten we de tv aan en gaan zappen. Of internetten op onze telefoon. Een hond kan dat niet. Het klinkt als een open deur en dat is het ook. Toch denken hondeneigenaren soms dat het geen probleem is. “Hij ligt toch rustig te slapen?”

In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, is een hond graag bezig. Fysiek en mentaal. Sterker nog, er zijn mensen die het zielig vinden dat een hond moet werken. Maar wat wij werken noemen is spelen voor de hond. Hij slaapt vaak de hele dag omdat hij niets anders te doen heeft. Niet omdat hij moe is van al het werk.

Lees ook: Top 10 keer de beste honden bijtring

Product advies

Een hond verveelt zich als hij geen contact kan maken met soortgenoten of mensen. Dus als jij de hele dag van huis bent en hij is alleen dan slaat de verveling toe. Wat niet betekent dat je er meteen een andere hond bij moet nemen. Honden kunnen zich met zijn tweeën ook vervelen.

Symptomen van verveling bij honden

De ene hond toont het eerder dan de andere. Of op een andere manier. Sommige honden worden echt vervelend. Die gaan aandacht vragen. In je gezicht blaffen. Of midden in de kamer staan plassen. Soms gaat het veel verder.

Honden kunnen stereotiepe gedrag gaan vertonen. Staartjagen, pluisjes fixeren of voorpoot likken. Dwangmatig gedrag wat vaak niet herkend wordt als verveling. Het wordt zelfs grappig gevonden. YouTube staat vol met dit soort filmpjes.

Sommige honden worden apathisch. Die liggen alleen maar en willen niets (meer). Zijn moeilijk te motiveren en hebben een korte concentratieboog. Vaak willen ze zelfs geen voer aannemen. Verveling kan dan verlatingsangst worden.

Verveling bij honden voorkomen

Een hond leest graag de krant. De regionale krant. Dat doet hij tijdens zijn wandeling. Snuffelen. Plassen waar de buurhond geplast heeft. Wellicht heb je weleens gezien dat een hond likt aan de urine van een andere hond. Een hond wil graag weten wat er in zijn buurt gebeurd is. Geef hem de ruimte (lange lijn) en tijd om dit te doen. Minstens eens per dag.

Honden houden van spelletjes. Bedenk dat wat wij gehoorzaamheidstraining noemen, een spelletje is voor de hond. Sommige honden houden van apporteren, anderen van speuren en weer anderen vinden het leuk om trekspelletjes te doen. Vaak een combinatie van alles. Hoe beter je hond wordt in spelletjes, hoe moeilijker je het kunt maken. Dit wordt ook wel hersenwerk genoemd.

Laat jouw hond contact maken met soortgenoten. Een rijk sociaal leven voorkomt ook verveling bij honden. Dat is niet altijd makkelijk als jij een hond hebt die moeilijk is met andere honden. Misschien is het inzetten van een hondengedragstherapeut een goede start om hem te leren (weer) om te gaan met andere honden.

Tips en voorbeelden

Je hoeft jouw hond echt niet elke dag hersenwerkjes te geven. Op een andere manier aanbieden van voer kan voor sommige honden al genoeg zijn. Zeker als ze niets gewend zijn. In onderstaand filmpje kun je goed zien dat deze hond het spelletje kent en heel snel weet hoe hij het voer moet krijgen.

Iets moeilijker maar wel praktisch is jouw hond leren zijn eigen speelgoed op te ruimen. Als hij weet wat apporteren is, kan hij ook leren zijn speelgoed in een bak te gooien in plaats van het jou te brengen. Of jouw sloffen te brengen, de afstandsbediening of een biertje (de koelkast dichtdoen is nog wel lastig voor sommige honden).

Zelfs het aanleren van nutteloze handelingen zoals ‘doodliggen‘ zorgen voor minder verveling bij honden. Of gebruik jouw doos met oud papier om jouw hond te laten zoeken voer. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Ben je zelf niet creatief, ga dan maar eens zoeken op YouTube. Er is genoeg te vinden om jouw hond bezig te houden. Ook als jij zelf niet thuis bent. Verveling bij honden: onderschat het niet!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie