Vlooien bij de hond behandeling

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Vlooien bij de hond zijn een ware kwelling, in dit artikel vertel ik je alles over het voorkomen van vlooien en hoe je ze kan behandelen. Er is niet alleen kans dat uw hond last krijgt van vlooienallergie, maar vlooien kunnen ook een lintworminfectie overbrengen. Wat kun je doen om te voorkomen dat je hond vlooien krijgt. Een vlooienband, sprays, spots, shampoo of een pilletje?

Het antwoord is dat geen enkel middel helemaal zekerheid kan geven dat uw hond geen vlooien krijgt, wel kan men met deze vlooienmiddelen het vlooienprobleem onder controle houden. De reden dat het zo moeilijk is om vlooien te bestrijden is dat de cyclus van de vlo erg complex is. Daarom is het belangrijk om iets te weten over de biologie van de vlo, want dan weet je hoe je het beste kunt handelen.

De levenscyclus van een vlo

Er zijn vele honderden soorten vlooien, die gezamenlijk worden gecategoriseerd onder de naam Siphonaptera. De kattenvlo (Ctenocephalides Felix) is de meest voorkomende vlo en komt voor bij katten, honden, mensen, andere zoogdieren en vogels.

Vlooien gedijen het beste in een warme en vochtige omgeving. Hun belangrijkste voedsel is het bloed van de gastheer. Het speeksel van de vlo bevat een stof die de huid van de gastheer zacht maakt (of verteert) zodat de vlo makkelijker door de huid kan steken en zo zichzelf kan voeden. Dit speeksel is erg irriterend en zorgt voor allergische reacties die jeuk veroorzaken.

Volwassen vlo

De volwassen vlooien hebben 3 paar poten, waarvan de achterste paar zijn ontworpen voor het springen. Volwassen vlooien leven bij voorkeur op dieren en hun dieet bestaat uit bloed van hun gastheer. De vrouwelijke vlo legt witte, rondachtige eieren. Zij kan wel 50 eieren per dag leggen.

De eieren zijn niet plakkerig zoals de meest parasieten en vallen daarom makkelijk van de gastheer af waarna ze op het tapijt, beddengoed enz. terecht kunnen komen. Hoe lang het duurt voordat de eieren uitkomen varieert, dit kan binnen 2 dagen gebeuren of pas na enkele maanden. Wanneer de larve uit het ei komt is afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

Lees ook: Top 15 keer de beste vlooienband

Product advies

Vlooienlarve

De vlooienlarven zijn ongeveer 6,35 mm lang en transparant wit. Ze hebben kleine haartjes langs hun lichaam die actief bewegen. Ze eten de uitwerpselen van de volwassen vlooien, die meestal bestaan uit gedroogd bloed en anderen organische resten die worden gevonden in het tapijt, beddengoed e.d. Afhankelijk van het aanwezige voedsel en de milieuomstandigheden duurt dit stadium ongeveer 5 tot 18 dagen (in sommige gevallen langer), dan is de vlooienlarve een spint, een zijden cocon, en verpopt.

Vlooienpop

De pop is de laatste fase voor volwassenheid. De volwassen vlo kan uit de cocon komen na 3 tot 5 dagen, maar kan ook een jaar of langer in de cocon blijven wachten op het juiste moment. Wanneer is het juiste moment? Dit moment wordt gestimuleerd door verschillende factoren, zoals hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid. Maar ook door trillingen en uitstoot van kooldioxide, veroorzaakt door een passerend dier die zijn toekomstige gastheer kan zijn. Op dit moment wordt de vlooienpop een volwassen vlo.

Honden cyclus vlooien

Zoals je hebt kunnen lezen is tijd van de levenscyclus van de vlo erg variabel. De totale cyclus kan al binnen 2 weken voltrokken zijn, maar kan ook 2 jaar duren. Daarom is het erg belangrijk om waakzaam te blijven, zelfs wanneer je denkt het vlooienprobleem onder controle te hebben. Met de kennis van de verschillende stadia in de levenscyclus van vlo is behandeling makkelijker toe te passen. Hierna wordt beschreven wat men kan doen om een vlooienplaag onder controle te houden.

Vlooien hond

Als eerste richten de meeste hondeneigenaren zich er op om de vlooien van de hond af te krijgen. Het constante krabben, bijten, likken is niet alleen erg hinderlijk, maar ook erg schadelijk voor de huid van het dier. Vlooienallergie is een erg veel voorkomende reden voor een dierenartsbezoek, want zelfs 1 vlo op uw hond kan al veel overlast veroorzaken. Een veelgemaakte fout is dat men denkt beter iets meer van een vlooienbestrijdingsmiddel te gebruiken dan te weinig.

Maar het is bij chemische stoffen of medicijnen zeker niet aan te raden meer gebruiken dan wordt aangegeven. Het is van essentieel belang dat men goed de gebruiksaanwijzingen bij de producten leest. Koop alleen producten die ook voor de hond bestemd zijn. Verkeerde producten of het verkeerd toepassen van deze middelen kan veel schade aan het dier veroorzaken. Zelfs wanneer de instructies goed worden opgevolgd kunnen bijwerking optreden, wanneer dit gebeurt, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts.

Vlooienshampoo

Een vlooienshampoo is een goede eerste aanval op de vlooien die in grote getallen in de vacht van je huisdier zichtbaar zijn. Shampoos zijn niet geschikt om de vlooien blijvend onder controle te houden. Veel mensen zijn verbaast wanneer ze zien dat de hond na een behandeling binnen een week alweer onder de vlooien zit.

Shampoos zijn alleen effectief voor een dag, zij laten niet genoeg chemische stoffen op uw huisdier achter voor een langdurige werking. Belangrijk bij het wassen met shampoos is dat men deze tot goed op de huid in de vacht masseert. Shampoos zijn effectief voor volwassen vlooien.

Vlooienbanden

Deze banden werken op twee manieren

Zij scheiden een gas af die de vlooien vergiftigen, dit werkt alleen als de vlo in de buurt van de band is.

De band scheidt een stof af die door de vlo via zijn huid wordt opgenomen, de laatste manier heeft het beste effect. Vlooienbanden zijn geschikt tegen volwassen vlooien, maar er zijn ook banden die de ontwikkeling van vlooieneieren en larven voorkomen.

Vlooienpoeders en vlooiensprays

Deze middelen bieden op korte termijn (2-3 dagen) bescherming tegen vlooien. Sommige producten werken ook tegen teken en mijten. Deze middelen zijn een beetje uit de gratie geraakt door de nieuwere ‘spot-on’ behandelingen. Net als de vlooienbanden zijn de meeste poeders en sprays alleen effectief tegen volwassen vlooien. Sommige middelen bieden wel extra bescherming door het ontwikkelen van vlooieneieren en larven tegen te gaan.

Spot-on behandeling

Bij spot-on behandeling krijg de hond enkele druppels vlooienmiddel tussen de schouderbladen, meestal door middel van een pipet. Deze behandeling is meestal 1 of 2 maanden werkzaam tegen volwassen vlooien. Sommige middelen remmen de ontwikkeling van de larven die uit het ei zijn gekomen. Veel van deze middelen werken ook tegen teken en mijten.

Vlooienpil

Deze wordt door de hond oraal ingenomen. De werkzame stoffen worden opgenomen in het bloed van uw huisdier, vlooien krijgen deze medicijnen binnen wanneer zij bloed uit uw hond zuigen. Wanneer de vrouwelijke vlooien eitjes leggen zijn die niet in staat om uit te komen, dit is dus een soort anticonceptiepil.

Dit middel doodt geen vlooien of larven, maar is essentieel om de vlo cyclus te doorbreken. Om de hinder van vlooien te verhelpen moet dit middel in combinatie met andere middelen gebruikt worden die volwassen vlooien doden.

Vlooienbestrijding in huis

Vlooienbestrijding stopt niet na het behandelen van uw huisdier, slechts 1% van de vlooienpopulatie bevindt zich op uw huisdier. Die andere 99% (eitjes, larven, poppen en enige volwassen vlooien) bevinden zich in uw vloerbedekking, beddengoed en de rest van uw huis. Wanneer u dit negeert zullen zij zich binnen korte tijd weer op uw huisdier begeven.

Was daarom regelmatig uw beddengoed en de hondendekens. Stofzuig het liefst dagelijks. Tot slot een laatste tip: Omdat de eitjes, larven en poppen zich ook kunnen ontwikkelen in de stofzuigerzak en daar weer uitkruipen als volwassen vlooien, is het raadzaam om stukjes vlooienband in de stofzuigerzak te doen.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie