Waarom blijft mijn hond krabben?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Overmatig krabben van uw hond kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder vlooien, allergieën of infecties, elk met verschillende behandelingsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan vlooien en insecten. Als u merkt dat uw hond overmatig krabt, kan hij vlooien hebben. Controleer hun vacht op zichtbare tekenen van vlooien of andere parasieten die huidirritatie kunnen veroorzaken.

Deze kunnen worden behandeld met reguliere vlooienbehandelingen. Regelmatig stofzuigen en anti-mijtmatrassen voor uw hond kunnen ook helpen bij huisstofmijt en uitwendige parasieten.

Allergieën

Honden kunnen omgevings- of voedingsallergieën hebben. Ze zijn vaak allergisch voor bepaalde schimmels, mijten, seizoen gras, boompollen, rundvlees, zuivel en tarwe. Als u het gezicht en de voeten van uw hond afveegt nadat u met hem hebt gewandeld, kan dit helpen bij zijn omgevingsallergieën door het contact met het stuifmeel te verminderen.

Als u denkt dat uw hond een voedingsallergie heeft, kan uw dierenarts een allergietest uitvoeren of u kunt een uitsluitingsdieet proberen om te zien of uw hond allergisch is voor bepaald voer.

Lees ook: Top 15 keer de beste vlooienband

Product advies

Infecties

Twee van de meest voorkomende huidinfecties bij honden zijn schimmelinfecties en ringworm. Gistinfecties worden aangetroffen in warme en vochtige gebieden, vaak de oren, tenen of het vaginale gebied.

Ze zijn herkenbaar aan plaatselijke roodheid en kenmerkende geur. Gistinfecties kunnen plaatselijk worden behandeld met door dierenartsen voorgeschreven medicijnen, appelciderazijn, schimmeldodende shampoo en probiotica. Een mogelijke oorzaak voor schimmelinfecties kan een koolhydraatrijk dieet zijn, dus uw dierenarts kan een verandering in het dieet van uw hond aanbevelen.

Honden kunnen ringworm ontwikkelen door direct contact met de schimmel. Tekenen van ringworm worden vaak gevonden op de hoofdhuid, voeten en lies. Ringworm creëert rode vlekken op de huid, met een ring eromheen, en kan blaren vormen. Deze aandoening wordt vaak behandeld met medische shampoo, zalf of orale medicatie.

Behandelingen

Veranderingen in het dieet en de hygiëne van uw hond kunnen overmatig krabben, veroorzaakt door een geïrriteerde huid, verminderen. Sommige voedingsmiddelen zijn rijk aan voedingsstoffen en oliën die specifiek de gezondheid van huid en vacht ondersteunen. Visolie bevat veel omega 3 vetzuren en kan ontstekingsremmend werken. Praat met uw dierenarts voordat u wijzigingen aanbrengt in het dieet van uw hond.

Er zijn veel manieren om de hygiëne van uw hond te verbeteren om huidirritatie te verminderen. Door uw hond om de paar maanden te wassen en te borstelen na wandelingen, kan de vacht schoon en vrij van vuil of stuifmeel worden gehouden. Hondenshampoos met vitamine A, D, E, aloë vera, colloïdale havermout of ceramiden ondersteunen de gezondheid van de huid. Er zijn ook orale supplementen die dezelfde voedingsstoffen bevatten.

Het trimmen van overtollig haar rond de oren van uw hond kan het risico op schimmelinfecties verminderen. Doe dit wel met een hondenkam, en niet een borstel die wij mensen gebruiken!

Het is belangrijk om overmatig krabben te verminderen, omdat krabben kan leiden tot een beschadigde huid, waardoor uw hond vatbaarder wordt voor andere infecties. Door indien nodig de nagels van uw hond te knippen, kunt u verwondingen door krabben voorkomen.

Huidirritatie kan verschillende oorzaken hebben en er zijn veel verschillende soorten behandelingen beschikbaar, zowel vrij verkrijgbare therapieën als door dierenartsen voorgeschreven medicijnen. Als u denkt dat uw hond een ernstige huidinfectie of allergie heeft, maak dan een afspraak met uw dierenarts om de juiste diagnostiek en behandelingsopties te bespreken.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie