Wandelen met asielhonden

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 20 oktober 2023 door Kimberly

Als je van honden houdt is het altijd leuk om ontspannen met een hond te wandelen. Heb je zelf geen hond? Weet dan dat er heel wat honden zijn die in een dieren- of hondenasiel wachten op een nieuw baasje. Ondertussen hebben deze honden weinig beweging. Veel van deze viervoeters waren in hun vorige thuis wel gewoon om regelmatig buiten te gaan.

Sommige honden hadden de gewoonte om een blokje rond te gaan terwijl anderen hun hartje ophaalden tijdens een lange wandeling. Je kan je dan wel voorstellen dat het voor veel van deze dieren niet evident is om opgesloten te zitten in een kleine ruimte.

De mensen van het asiel doen al het mogelijke om er voor te zorgen dat hun bewoners het zo goed mogelijk naar hun zin hebben. De verzorging van de dieren neemt al heel wat tijd in beslag. Daarnaast staan de vrijwilligers van het hondenasiel op regelmatige tijdstippen ook de bezoekers te woord die op zoek zijn naar een nieuwe huisgenoot.

Het is immers belangrijk om te kijken of het potentiële nieuwe baasje en de hond wel bij elkaar passen qua karakter en levensstijl. Daarom kruipt er ook veel in het goed ontvangen van de bezoekers. Het resultaat is natuurlijk dat er voor de mensen die in asiel werken geen tijd overblijft om de honden uitgebreid uit te laten. Veel asielen geven je daarom de mogelijkheid om een hond mee te nemen om een wandeling te doen.

wandeling met asielhond

Een wandeling met een asielhond?

Op bepaalde dagen en uren is het asiel open voor vrijwilligers die de honden willen uitlaten. Er zijn wel een aantal principes die worden gehanteerd. Wandelen met de honden is doorgaans gratis. Vraag wel na of er een verzekering is mocht de hond onderweg schade aanrichten of bijvoorbeeld in zijn enthousiasme een fietser omverlopen.

Uiteraard wordt niet elke hond met om het even wie meegegeven. De verantwoordelijk van het dierenasiel zal nagaan of het temperament en fysieke conditie past bij de persoon die de hond wil meenemen. Op stap gaan met een Duitse Herder is heel wat anders een blokje omgaan met een Maltezer. Het zijn allebei rassen met een eigen karakter, maar de kleine Maltezer is toch net nog iets gemakkelijker onder controle te houden.

Lees ook: Dit zijn de 20 beste hondenmanden

Product advies

Het doel is om de hond een aangenaam moment te bezorgen. Wandelen is goed voor de conditie en verlaagt de stress. Belangrijk, aangezien een verblijf in een asiel voor veel dieren een behoorlijk stressvolle periode is. Breng de hond dan tijdens zijn wandeling ook niet in situaties waar hij zich niet comfortabel bij voelt. Merk je bijvoorbeeld dat het dier onrustig wordt van druk verkeer of lawaai? Zoek dan een rustiger plaats op om een ommetje te doen.

Als je regelmatig tijd hebt om honden van het asiel uit te laten is dat natuurlijk een goede zaak. Je moet wel opletten dat je je niet te veel gaat hechten aan een bepaald dier. Op een dag heeft je favoriete viervoeter een nieuw baasje gevonden en is hij weg uit het asiel.

Je vindt op onze website meer gegevens van alle hondenasielen in Nederland. Kijk dus vooraf even na wat de mogelijkheden zijn. Eén ding is zeker: als je op stap gaat met een hond geeft het een goed gevoel omdat je weet dat je met iets goeds bezig bent. En de hond? Die zal je zeker dankbaar zijn!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie