Wanneer en hoe zijn honden gedomesticeerd?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 30 januari 2023 door Kimberly

Het is moeilijk te geloven dat de voorouders van je verwende hond die naast je op de bank ligt ooit in het wild hebben moeten overleven. Dit betekent niet dat Chihuahua’s en toy Poedels vroeger in het wild rondliepen en herten voor een maaltijd achternazaten.

Nee, het waren de voorouders van de honden die we vandaag kennen, wolven, die toentertijd het domein hadden en zonder hulp van mensen overleefden. Maar wat is er veranderd? Waarom heeft een krachtig dier als de wolf mensen toegestaan ​​om dicht genoeg bij hem te komen om zijn metgezel te worden, en wanneer is dit gebeurd?

De tijdlijn van hondedomesticeer is erg omstreden. Wetenschappers zoeken altijd naar nieuwe dingen over onze wereld, zowel uit het verleden als het heden. Hoewel veel van hen ervan overtuigd zijn dat honden voor het eerst ongeveer 40.000 jaar geleden zijn ge domesticeerd, wijst nieuw bewijs erop dat honddomesticeer mogelijk al 135.000 jaar geleden heeft plaatsgevonden.

Hoewel veel onderzoekers het erover eens zijn dat honden zijn ge domesticeerd om de eenvoudige reden dat mensen zagen hoe fel ze op jacht gingen en wisten dat ze door hun zijde zouden staan, zou het leven gemakkelijker en handiger voor hen maken, laten we eens kijken naar de geschiedenis van honden, wanneer het wordt gedacht dat ze zijn ge domesticeerd en hoe ze de oermensen hebben geholpen te overleven in zo’n wrede wereld.

In het begin

We gebruiken de meest algemeen aanvaarde tijdlijn van honddomesticeer, namelijk 20.000 tot 40.000 jaar geleden, omdat het nieuwe bewijs nog steeds aan het verzamelen en debatteren is. Voordat we naar de domesticeer kijken, moeten we een beetje van de afstamming begrijpen. Grijze wolven worden beschouwd als de dichtstbijzijnde levende voorouder van onze moderne hond. De meeste van ons denken onmiddellijk dat honden uit grijze wolven zijn gedomesticeerd.

Dat hoeft echter niet het geval te zijn. Sommige wetenschappers geloven dat honden afstammen van een oude wolfensoort die inmiddels uitgestorven is. Hoe je het ook bekijkt, de domesticeer is begonnen met de wolven en hun interactie met de jagers en verzamelaars rondom hen tussen 30.000 en 40.000 jaar geleden.

Hoe is het gebeurd?

Wolven in het wild zijn fel. De wolven die bijna 40.000 jaar geleden over de aarde trokken, zouden nog veel feller zijn geweest. Deze dieren moesten grote bizons en andere zoogdieren aanvallen om te overleven. Terwijl ze zich over hun territorium verspreidden, zouden ze gemakkelijk jagers en verzamelaars kunnen zien die probeerden te overleven. Het zou ook logisch zijn dat de wolven de voedsel zouden opmerken of ruiken die de mensen aten.

De meeste wetenschappers geloven dat het deze restjes en restjes waren die de meer tamme wolven naar hen toe brachten. Zouden dit de mensen enige voordelen opleveren? Nee, niet in het begin. Maar naarmate de relatie zich ontwikkelde, zou het logisch zijn dat de wolven die zich comfortabel voelden bij de oermensen op jachtuitstapjes zouden gaan, misschien wel warmte zouden bieden binnen de kampen en zelfs een beetje bescherming.

Binnen 10.000 jaar, het markeren van de tijd 20.000 jaar geleden, toont bewijs aan dat deze vroege honden begonnen te bewegen samen met de mensen. Deze beweging en domestication verspreidde zich over de hele wereld, waardoor honden in verschillende locaties. Houd er echter rekening mee dat deze niet de honden die we vandaag de dag kennen. In plaats van de verschillende rassen, zien we nu, waren dit vrij-fokken honden. Ze deelden allemaal een gelijkaardige uitstraling.

Ze kregen de luxe niet van het wonen binnenshuis zoals de huidige huisdieren. In plaats daarvan gingen ze waar ze wilden, maar bleven dicht bij de mensen en hun woningen dankzij hun gedeelde belangstelling en behoefte aan voedsel. Het archeologische record toont de overblijfselen van de eerste onbetwiste hond die naast zijn mensen werd begraven, dateert uit 14.200 jaar geleden. Er zijn echter overblijfselen die betwist worden en dateren uit 36.000 jaar geleden.

Verschillende locaties

Zoals we al hebben besproken, vinden wetenschappers nog steeds informatie om ons te helpen beter begrijpen het verleden. Dit is de reden waarom je verschillende overtuigingen en verschillende tijdlijnen zult vinden wanneer het gaat om de domestication van de hond, vooral wanneer het onderwerp van waar honden werden gedomesticeerd komt in het geding. De meest aanvaarde versie van waar dit plaatsvond is in Eurasia.

Tijdens de periode die we besproken hebben, zijn vijf ancestral lines ontdekt. Dit zijn de Levant, Karelia, Lake Baikal, oude Amerika en New Guinea singing dog. Nieuw bewijs kan echter aantonen dat de domestication ook plaatsvond in Siberië tegelijkertijd met wat er in Eurasia gebeurde. Het onderwerp wordt nog steeds besproken door wetenschappers en archeologen tot op de dag van vandaag.

Een kijkje op de tijdlijn

Nu we hebben besproken hoe domestication plaatsvond en je een korte blik hebben gegeven op wanneer, laten we een tijdlijn bekijken om je te helpen beter begrijpen hoe dit proces heeft kunnen plaatsvinden.

4 miljoen jaar geleden voor Christus – onze voorouders, bekend als hominiden, begonnen te ontwikkelen.

1,8 miljoen tot 18.000 jaar geleden voor Christus – Homo sapiens begon te ontwikkelen.

17.000 jaar geleden voor Christus – een gedomesticeerde hondenfossiel werd gevonden in wat nu bekend staat als Yorkshire, Engeland.

15.000 tot 10.000 jaar geleden voor Christus – de schedels van twee gedomesticeerde honden werden gevonden in Rusland.

12.500 jaar geleden voor Christus – de mens begon opzettelijk half gedomesticeerde wolven te fokken voor gebruik bij campings met jacht.

12.000 jaar geleden voor Christus – resten van gedomesticeerde honden werden gevonden op mesolithische sites in Europa, Azië en Amerika.

10.000 jaar geleden voor Christus – de resten van een gedomesticeerd hondje werden begraven bij zijn mensen op een begraafplaats, waaruit bleek dat honden toen al werden beschouwd als een metgezel en onderdeel van de familie.

8.000 jaar geleden voor Christus – in Irak werden gedomesticeerde hondenbotten gevonden die de eerste echte veranderingen van de wolf lieten zien. De botten en tanden waren kleiner dan die van eerdere vondsten.

5.900 jaar geleden voor Christus – de domestikatie van honden begint in China.

3.000 jaar geleden voor Christus – voorouders van de rassen die vandaag bekend staan ​​als bloedhonden, dachshonden en fokhonden verschenen.

2.000 jaar geleden voor Christus – verwanten van de teckel, windhond en zelfs mastiff werden door mensen gebruikt voor jacht. Jackals werden echter tijdens deze periode als heilig beschouwd.

750 jaar geleden voor Christus – de verandering van jachtpartner en ondergeschikt wezen begon tijdens deze periode. Honden werden steeds meer als huisdieren behandeld. Ze werden nog steeds gebruikt voor jacht, maar kregen meer zorg van hun mensen.

Conclusie

Zoals je kunt zien, zijn honden al duizenden jaren een belangrijk onderdeel van ons leven, of hun wolvenvoorouders ons vergezelden bij de jacht of dat ze als lapjeshonden werden gebruikt in oude Rome.

Het begrijpen wanneer en hoe de huisdomestication van honden is ontstaan, laat ons zien hoe belangrijk deze dieren in ons leven zijn. Ze zijn niet alleen onze beschermers en beste vrienden, maar waren ook aan onze zijde toen de mensheid groeide tot wat we vandaag de dag zijn.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie