Wat als je hond geen adem kan halen?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 20 oktober 2023 door Kimberly

Er zijn maar weinig dingen beangstigender dan te beseffen dat je hond niet kan ademen! Onze eerste hond snuffelde en snurkte zijn hele leven en deed soms wat hondenliefhebbers het ‘omgekeerde niezen’ noemen. Hij leefde een lang, gelukkig leven, en ik moet toegeven dat hij een partij kon snurken!

Maar ik wou dat ik geweten had dat het ademhalingsproblemen waren zodat ik mijn hond kon helpen. Als je de trotse huisdiereigenaar bent van een hond met een korte neus, heb je je op een gegeven moment misschien afgevraagd of het snurken en snuiten van je hond normaal was, of dat het teken van iets ergers was. Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen normaal snurken en een groot ademhalingsprobleem van een hond.

Honden met korte snuiten, kunnen last van ademhalingsproblemen krijgen

De technische term voor een dier met een korte snuit is brachycephalic. Veel voorkomende brachycephale rassen zijn mopshonden, maar ook buldoggen, pekinees, boxers en bepaalde soorten chihuahua’s. Andere soorten honden kunnen ook ademhalingsproblemen krijgen, maar bij kortharige rassen is het bijna gegarandeerd dat je een gekke ademhaling zult opmerken.

Deze honden zijn gefokt met relatief korte muilkorven en neuzen en daardoor zijn de keel en ademhalings passages bij deze honden vaak ondermaats of afgeplat.” Die gecompromitteerde ademhaling passages zijn de oorzaak van het snuiven, hijgen en andere grappige geluiden die honden met een korte snuit maken.

Lees ook: Top 10 keer de beste hondenkam

Product advies

Bijna alle honden met een korte snuit zijn gevoelig voor mild snurken en snuiven, maar soms leiden korte snuiten tot ernstige ademhalingsproblemen. De algemene term voor ademhalingsproblemen bij rassen met een korte snuit is “Kortschedelige luchtweg obstructie syndroom”, dat een reeks problemen met de bovenste luchtwegen omvat die de keel, neus en mond van onze kortgemuilde vrienden aantasten.

Ze hebben mogelijk een kleine luchtpijp, kleinere neusgaten of een langwerpig zacht gehemelte dat de ademhaling in de achterkant van hun keel belemmert. Dit is natuurlijk slechts de technische verklaring waarom sommige kortgemuilde honden moeite hebben met ademhalen. De volgende stap is om te weten hoe je ademhalingsproblemen bij je eigen hond kunt identificeren.

Hoe weet je of je hond niet kan ademen?

Het komt vaak voor dat een Franse bulldog of mopshond van tijd tot tijd snuift, dus als je hond gelukkig en gezond lijkt en niet is omgekomen van kortademigheid, is er waarschijnlijk niks aan de hand. Maar als je hond met een plat gezicht snel ademt, kokhalst of constant hoest, heeft ze mogelijk een ernstiger ademhalingsprobleem.

In ernstige gevallen kunnen dieren uitgesproken geluiden maken wanneer ze ademen, lijken ze sneller moe te worden tijdens het sporten en kunnen ze flauwvallen of bezwijken na inspanning. Door het dagelijkse gedrag van je hond te observeren en veranderingen in zijn ademhaling op te merken of herstel te oefenen, kun je deze problemen identificeren.

Als je hond een slechte ademhaling heeft, of als haar geluiden duidelijk erger lijken te zijn, aarzel dan niet om haar naar de dierenarts te brengen. Zuurstoftherapie en ontstekingsremmers kunnen op korte termijn helpen, en je dierenarts kan je helpen met een plan om je beste vriend gemakkelijker te laten ademen in de toekomst. Voor honden met ernstige ademhalingsproblemen kan een operatie nodig zijn om de neusgaten te verwijden of langwerpige patella’s te verkorten.

Help je hond makkelijk te ademen

Hoewel ademhalingsproblemen het meest voorkomen bij honden met een korte snuit, kunnen rassen met meer langwerpige hoofdvormen ademhalingsproblemen ontwikkelen als gevolg van obesitas, infectie en meer. Voor alle honden helpt het handhaven van een gezond gewicht door middel van voeding en lichaamsbeweging om een ​​gezonde ademhaling te behouden.

Een gematigd dieet en beperkte activiteit bij koeler weer zullen je hond helpen gezond te blijven. Je kunt je hond helpen om gemakkelijk te ademen door haar uit de hitte en vochtigheid te houden en stress in haar leven te verminderen.

Onthoud dat jij je hond het beste kent, en als de ademhaling van je hond een probleem aan het worden is, zal je het weten. Voor de overgrote meerderheid van honden met een korte snuit zijn milde ademhalingsproblemen gewoon een onderdeel van het leven, dus maak je geen zorgen.

Als zich ernstige problemen voordoen, zijn er behandelopties om je hond te helpen een lang, zuurstofrijk leven te leiden.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie