Wat is een goed voedingsadvies voor de hond?

hond voedingsadvies

Je hebt een hond waarvoor je een goed voedingsadvies wilt hebben. Dan ga je naar de dierenarts, een dierenwinkel of een voedingsdeskundige. Je vraagt het in het park aan iemand met een hond of je bezoekt allerlei Facebookgroepen. Ben je dan tevreden met de uitkomsten?

Een echt goed voedingsadvies is het advies wat goed is voor jouw hond en past binnen de mogelijkheden van je eigen omstandigheden. Stel je komt in een dierenwinkel en daar adviseert men je een merk wat vrij duur is maar niet past in je budget. Dan is het zaak om een merk te vinden wat wel past bij je hond en ook bij je budget. De zaak is dan om een speciaalzaak te vinden waar niet de zaterdaghulp het advies gaat proberen te geven. Of een eigenaar die alleen dat voer met de meeste marge wil verkopen.

Kom je bij de dierenarts, waarvan er in de hele opleiding weinig aan voedingsleer is gegeven, zal deze je sturen naar het merk wat ze hebben behandeld tijdens de opleiding. Bijvoorbeeld Hill’s of Royal Canin. Vind dan maar een dierenarts die wel voldoende kennis over voeding in huis heeft. Dan het park of Facebook. Daar komen adviezen vandaan die eigenlijk verboden zouden moeten worden. Kort gezegd: neem ze nooit voor waarheid aan. Immers elk probleem is anders dan de andere.

Lees ook: Dit zijn de 20 beste hondenmanden
Product advies

Waar wel een goed voedingsadvies?

Bij een voedingsdeskundige. Deze heeft een pittige opleiding gehad en is steeds bezig met bijscholing en houdt alle trends in de gaten. Voedingsdeskundigen kunnen:

Een duidelijk advies geven waarbij de hond centraal staat
De juiste voeding zoeken binnen het budget van het baasje
Doorverwijzen naar een specialist indien nodig

Voedingsdeskundige zijn immers geen dierenartsen en mogen daarom nooit een diagnose stellen.

Voorbeeld van een goed voedingsadvies

In de dierenspeciaalzaak komt een klant met de vraag: “Doe ik het goed voor Fikkie?”. Er volgt een kort gesprek en in eerste instantie is het goed wat er in de dierenspeciaalzaak gekocht wordt. Toch wil de klant meer voorlichting en spreekt een consult af. Dat wordt bij de klant thuis afgenomen.

Tijdens het consult wordt het verleden en het heden van Fikkie doorgenomen. De conclusie is dat er niets veranderd moet worden, behalve stoppen met teveel snacks, een hond heeft tenslotte z’n eigen hondenvoer nodig. Daar zitten de essentiële voedingsstoffen in die hij nodig heeft. Het advies heeft men besproken met de dierenarts en deze is het er volledig mee eens.

Conclusie

Een goed voedingsadvies is afgestemd op de hond, de juiste voeding binnen de mogelijkheden van de eigenaar en het resultaat hiervan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige artikel
hond barbet

Barbet

Volgende artikel
hondengedrag begrijpen

Hondengedrag beter begrijpen