Wat is kennelhoest?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Kennelhoest is een besmettelijke kriebelhoest. Deze hoest komt vooral voor als honden in grote aantallen bij elkaar komen zoals in pensions, kennels en op shows. Maar ook bij het begroeten van een hond tijdens de dagelijkse wandeling kan je hond deze ziekte oplopen.

Kennelhoest wordt veroorzaakt door zowel een virus (para-influenza) als een bacterie (bordetellla bronchiseptica). Het is een acute ontsteking van de bovenste luchtwegen met plotseling optredende hoestbuien, vooral bij opwinding en bij trekken aan de lijn. Je hond heeft een luide droge hoest, alsof hij een graatje in de keel heeft.

Mijn hond maakt gekke geluiden

Je denkt: heeft mijn hond zich verslikt? Na de hoestbui moet de hond vaak kokhalzen, waarbij soms wat wit slijm geproduceerd wordt. Ook kan je hond wat niezen en waterige rode oogjes hebben. Later kan de droge hoest een slijmerige productieve hoest worden met gelige neusvloei. Je hond heeft dan al een zakdoek nodig.

Dit gesnotter ziet men het meest bij pups. Veel kennelhoest-infecties verlopen mild, maar in een aantal gevallen kan de kennelhoest chronisch worden. Bij honden met te weinig weerstand kan kennelhoest zelfs leiden tot een ernstige longontsteking.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondenmand

Product advies

Honden met kennelhoest worden behandeld met een antibioticakuur (vaak voor langere tijd). Als je hond een droge prikkelhoest heeft, krijgt hij ook nog een hoest-onderdrukker zodat de luchtwegen de kans krijgen om te herstellen. Is het een productieve hoest dan krijgt hij een slijmoplossend product . De hond moet het ook wat rustiger aan doen.

Zeker niet naar de hondenschool gaan. Contact met andere honden vermijden. Loopt je hond netjes aan de riem zonder te trekken dan is er geen probleem. Maar heb je een hond die trekt aan de riem dan kun je beter een borsttuigje of zo aanschaffen zodat er geen druk op de keel komt.

Behandeling en oorzaken

Als je hond wat minder goed eet, kun je het eten wat vochtiger maken, zodat het voer een papje wordt. Als je zelf een keelontsteking hebt, eet je ook liever zachte dingen zoals yoghurt. Kennelhoest kan voorkomen worden. Als je hond het pension in gaat, regelmatig op hondenclubs of shows verschijnt, veel wandelingen maakt, dan is het verstandig om een extra bescherming te geven. Dit kan door je hond jaarlijks te laten vaccineren met een neusenting.

Dit is een vaccin dat langs de neus wordt toegediend. Na 72 uur is je hond beschermd tegen Bordetella Bronchiseptica en na 3 weken ook tegen para-influenza. Dus als je hond naar een pension moet, denk dan tijdig aan de vaccinatie.

Er bestaat ook een vaccin via injectie, een spuitje, dit moet dan halfjaarlijks toegediend worden. Het kan altijd wel zijn dat de bescherming niet 100% is. Dan kan je hond een lichte infectie doormaken maar hij zal er wel sneller overheen zijn. Net zoals bij het griepvaccin bij de mens.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie