Wat is loopsheid precies?

wat is loopsheid

Wat is loopsheid precies? Teven worden in het algemeen twee keer per jaar loops, dus om de zes maanden. Ik zeg in het algemeen want er zijn ook teefjes die om de acht maanden loops zijn.

Als er bij een teefje over loopsheid gesproken wordt, bedoelt men de periode waarin het teefje vruchtbaar is. In deze periode heeft ze de neiging op zoek te gaan naar reutjes en doet ze er alles aan om voor nageslacht te zorgen.

Hoe kun je merken dat je teefje loops wordt?

Het moment dat je teefje vruchtbaar is komt in verschillende fasen. Eén van de eerste dingen die kunnen opvallen is het opzwellen van het uitwendige geslachtsdeel. Na een paar dagen verschijnt er een heldere afscheiding die later bloederig wordt.

Het verliezen van bloed is bij de ene teef al wat meer dan bij de andere. Het meeste kan je voorkomen door een loopsheidbroekje te kopen voor jouw hond. Dit scheelt veel opruim werk!

Heb je een tegelvloer in huis dan is het geen ramp maar een tapijt of bank met bloed is minder leuk. Daarom kun je in de handel speciaal voor loopse honden een soort slipje kopen dat je kunt aandoen als je merkt dat het nodig is.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondendeken

Product advies

Zelf zul je niet veel ruiken, maar een loopse teef geeft voor reuen een onweerstaanbare geur af waardoor je last kunt krijgen van opdringerig bezoek. Reutjes willen graag kennis maken met het loopse teefje en zullen bijvoorbeeld je voordeur markeren om haar dit te laten weten. Hiervoor kun je speciale sprays in huis halen om deze ‘aantrekkelijke geur’ te verdoezelen.

Houd trouwens even in de gaten wanneer de eerste dag was dat je teefje bloed verloor. Tien dagen later zal je teefje namelijk de reu die reageerde op haar avence, toelaten haar te dekken. Dus als je haar in deze periode uitlaat, zorg dan zeker dat ze aangelijnd is als je niet van plan bent een nest puppy’s in huis te krijgen.

Ongeveer een week na deze periode zal de teef van zich afbijten als een reu poging doet haar het hof te maken en kun je weer veilig de straat op. Loopsheid kun je als hondeneigenaar als naar ervaren. Veel eigenaren nemen het er gewoon bij. Zie je er echt tegenop dan kun je een loopsheidsprik laten geven of eventueel sterilisatie van de teef overwegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige artikel
hond pilletje geven

Hoe geef ik mijn hond een pilletje?

Volgende artikel
waarom blaft een hond

Waarom blaffen honden eigenlijk?