Wat is schofthoogte en waarom is het belangrijk?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

De schofthoogte is de afstand tussen de grond en de schoft bij viervoeters. De schoft is het uiteinde van de voorste poot tot aan de bovenste rand van de wervelkolom, op de hoogte van de schouder. De schofthoogte wordt gebruikt om de hoogte van een volwassen hond te bepalen, dat geldt ook voor andere diersoorten.

Op deze pagina lees je meer over schofthoogte bij honden, en waarom deze hoogte van belang is bij de aanschaf van producten voor dieren.

Waarom is de schofthoogte belangrijk?

Je kunt een hond meten van kop tot teen, maar het is lastig om de nek in precies de juiste positie te krijgen. De schofthoogte is voor de meeste viervoeters het hoogste punt van het lichaam met uitzondering van nek en kop. De enige dieren waarvoor dit niet geldt zijn kamelen en dromedarissen die een hogere bult hebben. Ook voor paarden geldt deze manier van meten, met als verschil dat we daarbij spreken van hoofd en benen.

Wanneer je accessoires wilt kopen voor jouw hond zoals een bench voor in de auto of een transportbox is het van belang om de hoogte van de schoft te meten. Je kunt deze hoogte opzoeken, of gewoon zelf meten vanaf de grond tot aan het hoogste punt van de schouder. De schofthoogte is dan de minimale hoogte bij de aanschaf van accessoires.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondenmand

Product advies

Wanneer je hier geen rekening mee houdt, en de hond langdurig laat verblijven in een bench die niet overeenstemt met de schofthoogte kan dit tot lichamelijke klachten leiden en zelfs tot onomkeerbare afwijkingen.

Schofthoogte van honden

Ieder hondenras heeft een andere schofthoogte, waarbij reuen gemiddeld genomen groter zijn dan teven. Net als bij mensen zal iedere hond iets verschillen, afhankelijk van het ras zal er één tot vijf centimeter speling zijn. Dit zijn de gemiddelde schofthoogtes van de vijf meest populaire hondenrassen in Nederland:

Labrador Retriever: Voor de reu 56 tot 57 cm, voor de teef 54 tot 56 cm.

Duitse Herder: Voor de reu 60 tot 65 cm, voor de teef 55 tot 60 cm.

Golden Retriever: Voor de reu 56 tot 61 cm, voor de teef 51 tot 56 cm.

Berner Sennenhond:Voor de reu 64 tot 70 cm, voor de teef 58 tot 66 cm.

Franse Bulldog: Voor de reu 32 tot 36 cm, voor de teef 26 tot 32 cm.

Mijn hond is te klein, wat nu?

Met name bij puppy’s kan het voorkomen dat niet alle hondjes uit het nest precies even groot zijn. Dit kan een gevolg zijn van meer of juist minder voeding. Bij rashonden trekt dit doorgaans wel bij omdat ze gefokt zijn op zeer specifieke kenmerken. Wanneer je een duidelijk verschil in schofthoogte waarneemt bij jouw rashond, is het verstandig om dit even te laten controleren bij een specialist om uit te sluiten dat er geen onderliggend probleem aan ten grondslag ligt.

Hoe zit het met gemengde rassen?

Sommige hondenrassen zijn zo ‘zuiver’ dat er nagenoeg geen afwijkingen zijn in de lichaamsbouw, bij gemengde rassen kun je niet uitgaan van een standaard schofthoogte. Meet het in dit geval zelf op. Daarbij wordt de hoogte altijd als minimum genomen voor de aanschaf van een bench, wanneer je nog een pup hebt kan dat lastig te bepalen zijn. Probeer in dat geval te achterhalen welke rassen aanwezig zijn in jouw hond, en ga uit van het grootste ras.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie