Wat kost een gebitsreiniging bij honden?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Als je wilt dat de tanden en het tandvlees van je hond gezond blijven, overweeg dan om hun tanden professioneel te laten reinigen. Net als bij mensen kunnen honden aanslag op hun tanden krijgen, wat kan leiden tot tandbederf. Het regelmatig borstelen van de tanden van je hond verbetert hun tandheelkundige gezondheid, zolang ze af en toe ook een professional tandenreiniging ondergaan.

Een professional tandenreiniging wordt gedaan door een dierenarts. Je hond moet onder narcose gebracht worden voor hun eigen veiligheid en comfort, en het stelt de dierenarts in staat om hun tanden grondig te controleren.

Helaas is het gereedschap en de behandeling die gebruikt wordt duur, vooral als je hond meer tandheelkundige werk nodig heeft dan alleen een reiniging. We hebben alle kosten hieronder opgesomd zodat je zonder gokken een budget kunt opstellen.

Een gebitsreiniging bij honden is belangrijk

Een eng feit is dat tandvleesontsteking, ook wel bekend als parodontitis, een tandheelkundig probleem is dat ongeveer 90% van de honden in hun leven zullen ervaren, meestal met tekenen vanaf de leeftijd van 2 jaar.

Deze ziekte veroorzaakt ravage in de mond van je hond, maar wordt vaak niet opgemerkt in de vroege stadia, omdat de bacteriën eerst de ondersteunende structuren beschadigen die onder het tandvlees van je hond liggen. Helaas kan de ziekte alleen in het eerste stadium worden omgedraaid voordat er ernstige schade is aangericht.

Als je de tanden van je hond niet borstelt, verandert het aanslag in tartar. Tartar is makkelijk aan te brengen, waardoor meer aanslag aangemaakt wordt. Een dikke aanslag van aanslag veroorzaakt ontsteking van het tandvlees, waarmee parodontitis begint. Met de tijd zal er meer en meer schade optreden als er niets aan wordt gedaan.

Tandbederf klinkt al erg en pijnlijk genoeg, maar als die geïrriteerde tandvliezen niet worden behandeld, kan de situatie veel slechter worden en mogelijk zelfs fataal. Onbehandelde parodontitis kan leiden tot kaakfracturen, fistels tussen neus en mond, abcessen, mondkanker, oogproblemen en het risico op schade aan organen.

Vanaf stadia 2 van parodontitis bij honden is een professional tandenreiniging cruciaal. Preventieve tandenreinigingen, evenals dagelijkse tandenborstel, is echter de beste manier om parodontitis te voorkomen.

hond gebitsreiniging

Symptomen van een tandvleesontsteking

Als je recent hebt geleerd over parodontitis en niet erg streng bent geweest met het borstelen van de tanden van je hond, overweeg dan om een afspraak te maken voor een professional tandenreiniging. Ondanks dat je de tekenen misschien niet kunt zien, kan parodontitis al op jonge leeftijd beginnen, en je hond kan stilletjes lijden.

Als je hebt opgemerkt dat je hond slechte adem heeft, bloedend tandvlees, verkleurde tanden, langzamer eet dan gewoonlijk, niet eet of moeite heeft met eten, moet je ze naar de dierenarts brengen voor een tandheelkundig onderzoek. Je dierenarts kan adviseren dat de tanden van je hond gereinigd moeten worden, of ze kunnen een tand trekken aanbevelen.

Hoeveel kost een gebitsreiniging bij honden?

Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat de kosten van een professional tandenreiniging van honden verschillen. Een ervan is de locatie van de dierenartsenpraktijk in Nederland. De prijzen verschillen sterk van één gebied in Nederland tot het andere.

Afhankelijk van je locatie, kan de kosten van het schoonmaken liggen tussen € 70,- en € 200,-. Het gemiddelde bedrag is € 150,-. Andere factoren zijn de grootte en het gewicht van je hond. Hoe groter je hond, hoe hoger je kosten zullen zijn, omdat ze meer narcose nodig zullen hebben om tijdens het schoonmaken in slaap te blijven.

De leeftijd van je hond kan ook van invloed zijn op de kosten, omdat oudere honden bloedonderzoek moeten doorstaan ​​om de gezondheid van hun nieren en lever te bepalen om te controleren of ze gezond genoeg zijn om onder narcose te gaan.

Natuurlijk, als je hond parodontitis heeft, moet de dierenarts uitgebreider werk doen, wat langer zal duren en duurder zal zijn. Als de dierenarts een röntgenfoto van de tanden van je hond nodig heeft of een tand moet trekken, zal de kosten toenemen.

Rekening houden met extra kosten

Soms is de tandheelkundige gezondheid van uw hond erger dan u had verwacht, en kunnen ze tijdens hun tandenreinigingsprocedure extra behandeling nodig hebben.

Zoals we eerder hebben vermeld, als u een oudere hond heeft, wil de dierenarts waarschijnlijk geen enkel risico nemen en bloedtests bestellen om te bepalen of uw hond gezond genoeg is om algehele anesthesie te ondergaan om hun tanden professioneel te laten reinigen. Bloedtesten zullen een extra kostenpost zijn die u mogelijk moet meerekenen.

Om een duidelijker begrip te krijgen, kan de dierenarts röntgenfoto’s maken om onder de tandvlees van uw hond te kunnen kijken en ze goed te kunnen beoordelen en te bepalen welk niveau behandeling ze nodig hebben. Sommige dierenartsen sluiten de röntgenfoto’s in hun prijs in, en anderen niet. Vraag uw dierenarts voor een offerte en een overzicht van alle kosten van tevoren, zodat u kunt budgetteren.

Geavanceerde tandvleesziekte leidt vaak tot tandextracties. Elke tand die moet worden getrokken, zal een extra kostenpost opleveren, omdat het extra tijd kost om het te verwijderen. Als de tand van uw hond een wortelkanaal nodig heeft, zal dat ook een extra kostenpost zijn.

Wat normaal gesproken ongeveer 45 minuten zou duren voor een professionele tandenreinigingsprocedure, kan uiteindelijk veel langer duren wanneer extracties en wortelkanaalbehandelingen vereist zijn.

Hoe vaak moet ik de tanden van mijn hond laten reinigen?

De ras van uw hond, of ze tandvleesziekte hebben, hoe geavanceerd het is en hoe strikt u bent met het borstelen van de tanden van uw hond met honden tandpasta en een goede honden tandenborstel, bepaalt hoe vaak u ze mee moet nemen naar een dierenarts voor een professionele tandenreiniging.

Kleine hondenrassen hebben vaak verdraaide, overlappende of verplaatste tanden, omdat er niet genoeg ruimte is voor al hun tanden op hun kleine kaak. Hoe strakker de tanden naast elkaar staan, hoe groter de aanslag zal zijn, en daarom komen kleine rassen vaker voor met tandvleesziekte en hebben ze vaker een professionele tandenreiniging nodig dan grotere rassen.

Hoewel grote rassen een keer per jaar met een professionele tandenreiniging wegkomen, hebben kleine rassen het elke 6 maanden nodig. Maar uw dierenarts kan u adviseren hoe vaak uw hond zijn tanden moet laten reinigen, omdat ze op de hoogte zijn van de hygiënische toestand van uw hond.

U moet hun tanden vaker laten reinigen als u niet vaak de tanden van uw hond kunt borstelen. Hun leeftijd en dieet zijn ook belangrijke factoren.

Als het tandvlees van uw hond bloedt of als ze moeite hebben met eten, moet u ze eerder dan hun volgende geplande afspraak naar de dierenarts brengen.

Zit een gebitsreiniging in een hondenverzekering?

Tenzij uw hond tandvleesziekte heeft, is het niet waarschijnlijk dat uw dierenartsverzekering de kosten van tandenreinigingen zal vergoeden, omdat het onder preventieve zorg valt. Het enige moment dat het mogelijk wordt gedekt, is als het als een vorm van behandeling wordt vereist.

Als u wilt dat uw dierenartsverzekering de kosten van uw hond voor routine-tandenreinigingen vergoedt, kunt u overwegen een welzijnsplan aan uw beleid toe te voegen. Dit zal echter een extra kostenpost zijn.

Om de tandheelkundige gezondheid van je hond te behouden, moet je niet alleen vertrouwen op hun frequente professionele tandenreinigingen. Er zijn manieren om hun tandvlees en tanden gezond te houden tussen de reinigingen, zodat ze geen tanden hoeven te trekken en aanvullende behandeling nodig hebben.

Ten eerste is het essentieel om elke dag je hondentanden te borstelen. Helaas gaan oudere honden meestal niet goed mee en worden ze gestrest als je begint met het borstelen van hun tanden, omdat ze er onbekend mee zijn. Begin met het borstelen van de tanden van je puppy vanaf 6 maanden om te wennen aan het borstelen. Zorg ervoor dat je tandpasta gebruikt die veilig is voor huisdieren, want mensen tandpasta bevat ingrediënten die giftig zijn voor honden.

Als je hond je niet toestaat om hun tanden te borstelen, kun je overwegen om tandenwipes, mondspoelingen en watertoevoegingen voor huisdieren te gebruiken. Hoewel deze alternatieven misschien niet zo effectief zijn als het borstelen van de tanden van je hond, zijn ze wel effectiever dan niks doen.

Naast het borstelen van de tanden van je hond, kun je ze ook tanden speelgoed geven dat helpt tijdens het kauwen plaque te verwijderen. Je kunt ook overwegen om hun dieet te veranderen en ze over te schakelen op speciale hondenvoer die is ontworpen om de tandheelkundige gezondheid te verbeteren. Je kunt ook sommige van hun normale snacks vervangen door tandenchews, zodat ze kunnen genieten van een snack terwijl ze profiteren van zijn reinigende effecten.

Conclusie

Tandvleesontsteking is heel gewoon bij honden. Het is noodzakelijk dat je elke dag de tanden van je hond borstelt en ze meeneemt voor routine tandenreinigingen om te voorkomen dat de ziekte zich in hun tandvlees ontwikkelt.

Hondentandenreinigingen kunnen duur zijn, omdat dierenartsen anesthesie moeten gebruiken om je hondentanden te onderzoeken en ermee te werken, en er zullen aanvullende kosten zijn als je hond tanden nodig heeft of wortelkanaalbehandeling.

De kosten van de behandeling worden bepaald door het ras van je hond, het gewicht, de leeftijd en de tandheelkundige toestand, evenals de locatie van de dierenartsenpraktijk.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie