Wat mag een hond niet eten?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Als hondeneigenaar wil je natuurlijk graag weten hoe je jouw hond zo gezond mogelijk kunt houden. Daarvoor is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten hoeveel beweging je hond nodig heeft, en welk voedsel onmisbaar is voor je trouwe viervoeter.

Helaas zijn honden geen kieskeurige eters, en zullen ze vrijwel alles oppeuzelen wat je voor hun neus zet. Let daarom goed op, en kies uitsluitend voor producten die de juiste vitamines en bouwstoffen bevatten. Ben je benieuwd welke voedselwaren je absoluut buiten het bereik van je hond moet houden? Lees dan vooral verder.

Chocolade

De meeste hondeneigenaren weten wel dat hun hond geen chocolade mag eten. Maar waarom eigenlijk niet? Chocolade bevat theobromine. Dit is een stofje dat giftig is voor honden, en voor veel lichamelijke problemen kan zorgen. Theobromine zit in alle soorten chocolade, maar over het algemeen geldt de regel: hoe puurder de chocolade, hoe giftiger.

Helaas zijn honden wel dol op het consumeren van chocolade, en daarom is het zeer belangrijk om hier als baasje alert op te zijn. Heeft je hond toch chocolade gegeten? Waarschuw dan direct de dierenarts!

Prei

Je zult misschien denken: maar groenten zijn toch goed voor je? En dat klopt. Groenten zijn heel goed voor je, en ook een hond kan veel verschillende groentes mee-eten zonder hier ziek van te worden. Maar pas op met prei!

Deze groente bevat namelijk stofjes die de rode bloedlichaampjes van je hond kan beschadigen. Dit kan zorgen voor vervelende problemen zoals futloosheid en kortademigheid. Dit geldt overigens niet alleen voor prei, maar ook voor groenten zoals uien, avocado’s en knoflook.

Lees ook: Top 15 keer de beste honden nagelvijl

Product advies

Druiven

Is jouw hond dol op fruit? Geen probleem. Je hond kan bijvoorbeeld prima een appeltje mee-eten, maar pas op met druiven! Druiven bevatten namelijk natuurlijke stoffen die zeer giftig zijn voor je hond. Deze stoffen kunnen vervelende lichamelijke klachten veroorzaken, zoals sloomheid en diarree.

Dit geldt overigens niet alleen voor druiven, maar ook voor rozijnen. Voer je hond daarom ook nooit rozijnenbrood of krentenbollen. Heeft je hond toch druiven binnengekregen? Eén enkele druif kan meestal geen kwaad, maar bij meerdere druiven is het van groot belang om de dierenarts te waarschuwen en je hond goed in de gaten te houden.

Lijst met producten die honden niet mogen eten

 1. Amandel
 2. Chocolade
 3. Bier
 4. Abrikoos
 5. Broccoli
 6. Alcohol
 7. Champignon
 8. Avocado
 9. Brood
 10. Bieslook
 11. Druiven
 12. Knoflook
 13. Roomijs
 14. Kauwgom
 15. Walnoot
 16. Graan
 17. Kersen
 18. Drop
 19. Rozijnen
 20. Zout
 21. Saté
 22. Krenten
 23. Nectarines
 24. Macadamia noten
 25. Uien
 26. Prei
 27. Koffie
 28. Rabarber
 29. Kippenbotten
 30. Spinazie
 31. Rabarber
 32. Rauwe aardappel
 33. Kaneel
 34. Pinda’s
 35. Perzik
 36. Aspartaam
 37. Paddenstoelen
 38. Sjalot
 39. Rauw varkensvlees
 40. Paracetamol
 41. Aubergine
 42. Spruiten
 43. Paprika
 44. Gefrituurd eten
 45. Leverworst

Let dus goed op met de bovenstaande voedingsmiddelen! Deze zijn echt ongezond voor jouw hond, en het kan zijn dat je zelfs de dierenarts moet bezoeken op het moment dat hij wel één van de bovenstaande voedingsmiddelen heeft gegeten.

Ook is het slim om altijd de dierenarts te informeren als je een situatie niet vertrouwd, deze weet altijd het beste wat je moet doen!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie