Blog

Wat te doen bij oververhitting bij honden

2 Minuten

De warmere dagen zijn weer in aantocht. De meeste mensen vinden dit fijn. Lekker gaan fietsen, wandelen, zwemmen of luieren in de zon. Wij denken dan dat onze honden dit ook leuk vinden. Maar elk jaar zijn er weer verhalen van honden die aan een oververhitting overleden zijn. Onze honden kunnen niet zweten zoals ons. Een hond moet hijgen om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.

Dus een hond zweet eigenlijk via zijn mond en een beetje via zijn voetzooltjes. Hun normale lichaamstemperatuur ligt tussen 38 en 39°C. Sommige rassen zijn zeer gevoelig aan oververhitting zoals de Engelse en Franse bulldog. Ook oudere honden en zeker de hartpatiënten. De ideale buitentemperatuur voor een hartpatiënt is zo’n 16°C.

Hoe kan ik zien dat mijn hond een hitteshock aan het ondergaan is?

Je hond gaat beginnen met zeer erg te hijgen en te kwijlen. Door al dat gehijg, gaat de keel zwellen en kan er minder lucht binnen komen. Je hond gaat nog feller hijgen met zeer veel geluid. Hij gaat zich onwel voelen, begint eventueel zelfs te braken en krijgt fel bloederige diarree. Je hond gaat zeer sloom worden en na verloop van tijd niet meer kunnen rechtstaan.

Hij gaat volledig plat op zijn zij liggen. Zijn tandvlees en tong gaan grauw en bleekblauw worden. Er wordt bijna geen zuurstof meer rondgepompt in het lichaam. De bloedvaten storten ineen. Je hond reageert dan helemaal niet meer op jouw. Als je niet ingrijpt dan sterft de hond.

Lees ook: Top 15 keer het beste hondenzwembad

Product advies

Wat kan je alvast doen? Eerste hulp?

Allereerst verplaats je de hond naar een koelere omgeving. Meet zijn lichaamstemperatuur door een thermometer in zijn anus te steken. Je zal dan merken dat je thermometer zegt dat hij de temperatuur niet kan meten of die geeft 41°C of meer aan.

Laat koud water over hem stromen tot de lichaamstemperatuur onder de 39.5°C is gedaald. Deze afkoeling moet wel geleidelijk aan gebeuren. De temperatuur mag ook weer niet te snel zakken onder de 39.5°C.

Ben je niet te ver van een dierenarts dan kan je beter je hond in natte doeken wikkelen en direct doorrijden naar je dierenarts. Die kan dan voor de verdere afkoeling zorgen.

De dierenarts dient ook een anti-shocktherapie toe. Je hond krijgt volop zuurstof toegediend en zijn vochtbalans wordt terug op peil gebracht door infusen. Je hond zal dan vermoedelijk bij je dierenarts moeten gehospitaliseerd worden. Hij of zij kan dan verder de nodige zorgen toedienen.

Als de hond het overleeft, is het nog hopen dat er geen blijvende letsels zijn aan hersenen, nieren of andere organen.

Hoe voorkom ik oververhitting?

Laat je hond nooit lange tijd in de zon of warmte zitten. Zeker niet in de auto!! Hij moet altijd over een koelere ruimte beschikken. Vergeet niet als je jouw auto in de schaduw parkeert, kan deze binnen een uurtje misschien wel in de volle zon staan. De temperatuur in de auto loopt dan al gauw op tot 50-60°C. Je hond zit dan in een oven. Laat steeds het raam open.

Zorg steeds voor fris en vers water.

Beperk de lichaamsbeweging van je hond. Ga niet wandelen, fietsen of spelen in de volle zon. Opletten voor het hete wegdek als je hond wandelt of mee fietst. Dit kan blaren veroorzaken op de voetzolen. Gebruik vooraf een crème zoals paw wax om de voetzolen te beschermen.

Zorg voor afkoeling. Spuit hem regelmatig nat. Laat hem zwemmen in een hondenzwembad. Wel opletten voor stilstaande waters die bevatten al eens ziektekiemen.

622 Artikelen

Over de auteur
Ik ben het trotse baasje van Evie, een Nova Scotia Duck Tolling retriever en Noa, een Boxer. Ik deel graag mijn passie en liefde voor honden met de lezers van Hondendeal. Het uitproberen, testen en een kritische blik werpen op honden producten en het delen van informatie over hondenrassen.
Artikelen
Vergelijkbare artikelen
Blog

Hondenrassen die het meest kwijlen: Top 7 slijmerige honden

5 Minuten
Als hondenliefhebber weet je dat sommige honden kwijlen. De ene alleen net iets meer dan de ander. Maar welke hond kwijlt het…
Blog

Mag een hond banaan eten: Is het gezond of giftig?

4 Minuten
Benieuwd naar het antwoord op de vraag “mag een hond banaan eten?” In dit artikel vertel ik je er alles over! Veel…
Blog

Kindvriendelijke hondenrassen: Top 15 keer honden voor gezinnen

13 Minuten
Dit zijn de meest kindvriendelijke hondenrassen! Honden zijn al eeuwenlang een trouwe metgezel voor mensen, vooral voor kinderen. Het hebben van een…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *