Wat zijn de voordelen van rauw hondenvoer?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Er zijn tegenwoordig zóveel verschillende soorten voeding voor honden beschikbaar! Het vinden van de juiste voeding voor je hond kan een enorme uitdaging zijn. Hoewel het aanvankelijk simpel lijkt, wordt het kiezen van een voeding heel complex zodra je het aantal mogelijke keuzes gaat uitzoeken!

Bovendien is de markt voor huisdiervoeding uitgebreid, op basis van de huidige dieettrends in de menselijke gezondheid – waaronder voeding zonder granen en minder verwerkte voeding – zijn er veel meer keuzes dan vijf jaar geleden.

Een populaire dieettrend die in deze categorie valt, is rauwe voeding voor honden. Rauw vlees voeden betekent het voeren van ingrediënten die weinig of geen bereiding hebben gehad, dus ze zijn in feite rauw.

Dit kan vlees, groenten, fruit en verschillende vitaminen- en mineralensupplementen omvatten. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen en risico’s van deze dieet.

Waarom zouden mensen rauw vlees willen geven?

Er is geen onderzoek dat de veelgehoorde claims ondersteunt dat rauwe voeding de vacht van een hond zou kunnen verbeteren of de algehele gezondheid. Maar omdat we als mensen de voorkeur geven aan dingen die gezond lijken voor onze honden – omdat ze vaak een uitbreiding van ons gezin zijn en we het beste voor onze harige vrienden willen – komen we vaak op zoek naar opties om dit te bereiken.

Voeding voor honden is de laatste tijd dus een heet hangijzer. Vergeet alleen niet dat er vaak een commercieel aspect aan zit, en dat veel van de marketing is gericht op wat mensen aanspreekt, in plaats van wat eigenlijk gezonde opties voor een hond zijn. Rauw vlees kan besmet zijn met bacteriën en parasieten – sommige daarvan kunnen levenslange gevolgen hebben

Net zoals je geen rauw, onbereid vlees zou eten vanwege het risico om salmonella of andere parasieten op te doen, moet je bedenken dat je hond in dit opzicht hetzelfde is. Dit is één van de grootste problemen met rauwe dieet: het risico dat wordt veroorzaakt door bacteriële en parasitaire besmetting. Studies hebben aangetoond dat rauwe diëten vaak besmet zijn met bacteriën, waaronder salmonella, listeria en E. coli.

Bovendien kunnen parasieten zoals toxoplasma onmiddellijke en aandoeningen veroorzaken die je leven lang kunnen achtervolgen bij huisdieren en mensen. Deze parasieten kunnen in rusttoestand gaan in gebieden zoals de hersenen of spierweefsel en later problemen veroorzaken. Er is een verscheidenheid aan onderzoek dat dit als één van de belangrijkste risico’s van rauw voedende diëten aangeeft.

Rauw vlees kan pathogenen dragen die ook mensen kunnen infecteren

Dezelfde bacteriën die hierboven zijn genoemd (salmonella, listeria en E. coli) zijn veel voorkomende contaminanten die voedselvergiftiging bij mensen veroorzaken. Helaas is het nodig om gereguleerde temperatuur- en kooktijden aan te houden om deze pathogenen effectief te doden. Zelfs licht gekookte of geblancheerde rauwe diëten voldoen niet aan die parameters.

Wat is er aan te doen tegen voedingsgebreken?

De meeste honden eten dag in dag uit dezelfde hondenvoerbak op standaard. Dit betekent dat, als het voedsel dat ze eten niet voedzaam genoeg is, er problemen kunnen ontstaan. Wat betekent voedzaam genoeg?

Een evenwichtige voeding is voedzaam genoeg als het de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen bevat om een gezond lichaamsfunctie te kunnen handhaven. En verschillende levensfasen hebben verschillende eisen – dus een puppy zal andere behoeften hebben dan een volwassene of een oudere hond.

Omdat dierenvoeding op een heel andere manier wordt gereguleerd dan gewone voeding, zijn niet alle dieetplannen voedzaam genoeg – en dat geldt ook voor rauwe voeding. Zelfs kleine tekortkomingen kunnen leiden tot grote problemen, hoewel sommige pas na jaren tot uiting komen. Bovendien is het lastig om aan hoogwaardige ingrediënten te komen.

En omdat het geld kost om niet alleen de grondstoffen, maar ook de testbatches van dieetplannen te verkrijgen. Afhankelijk van de financiële beperkingen van het bedrijf dat het dieet maakt, kan dit aanzienlijk variëren.

In dit geval geldt in het algemeen: hoe groter, hoe beter – en dat betekent meestal commerciële, gekookte dieetplannen die worden geproduceerd door traditionele bedrijven die dierenvoeding maken. Zij hebben de ruimte, de financiële middelen en de mogelijkheid om elke batch dieetplannen te testen op juiste samenstelling en bacteriële verontreinigingen.

En ze kunnen de dieetplannen gedurende maanden of langer bewaren, zodat als er problemen worden geconstateerd, ze kunnen teruggaan naar de bron om het oorspronkelijke probleem te achterhalen.

Wat zeggen dierenartsen over rauw hondenvoer?

Dierenartsen en hun beroepsorganisaties adviseren over het algemeen sterk tegen het voeren van rauwe voeding. Dit komt grotendeels door de risico’s die deze voeding met zich meebrengt – niet alleen voor honden, maar ook voor andere huisdieren en zelfs voor mensen.

Zijn er goede opties?

In zeldzame gevallen kan een dierenarts bij bepaalde medische problemen, als conventionele therapieën zijn mislukt, besluiten een ​​rauw dieet te gebruiken. Meestal is dit slechts voor een korte periode en zal er zorgvuldig toezicht worden gehouden.

In deze gevallen is het vaak met behulp van de richtlijnen van een gecertificeerde dierenarts-diëtist dat een specifiek dieet wordt afgestemd op de behoeften van die specifieke hond – inclusief welke aandoeningen er al aanwezig zijn, evenals de leeftijd van de hond, levensstijl en de algehele caloriebehoefte.

Vaak zal dit overleg betekenen tussen uw dierenarts, de diëtist en uzelf. Er zullen ook regelmatig controles worden ingepland om te zorgen dat alles volgens plan verloopt.

Een andere optie is simpelweg om over te stappen op een hoogwaardiger commercieel voer, als u op zoek bent naar andere opties. Praat met uw dierenarts over de voedingsmiddelen die hij/zij geschikt vind voor honden met een vergelijkbare levensstijl en kijk of er iets nieuws is dat u uw hond kunt geven!

Conclusie

In eerste instantie kan een rauw dieet aantrekkelijk klinken voor uw hond. Maar als je dieper gaat lezen over het voeren van rauwe voeding, blijkt dat het niet waarschijnlijk is dat de voordelen groot genoeg zijn om de significante risico’s te overwegen.

Een enkele rauwe groente of hapje fruit is echter onwaarschijnlijk schadelijk, dus dit is een goed alternatief voor een volledig rauw dieet – net als het aanvullen van hondensnoepjes met menselijk voedsel. Bedenk wel dat er voedingsmiddelen zijn die mensen kunnen eten, maar giftig zijn voor honden – zoals druiven!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie