Weimaraner

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Weimaraner kent zijn oorsprong in Duitsland, en werd gefokt als jachthond. Deze honden waren waardevolle metgezellen voor jagers om op groot wild te jagen. Ze zijn sterk en hebben een groot uithoudingsvermogen. Eigenaren moeten dit overwegen voordat ze deze prachtige hond mee naar huis nemen.

Deze honden hebben speciale aandacht en zorg nodig. Daarom worden deze honden niet aanbevolen voor nieuwe hondenbezitters. Ze zijn vriendelijk en snel tevreden, dus ze integreren gemakkelijk in een gezin. Ze zijn loyaal en vinden het leuk om deel uit te maken van het gezin. Deze honden zien eruit alsof ze gemaakt zijn van zilver, maar hun hart is van goud.

Ben je van plan om een Weimaraner in huis te nemen? In dit uitgebreide artikel leer ik je alles over dit prachtige en unieke hondenras. We behandelen de geschiedenis, het gedrag, de gezondheid, het uiterlijk, en tot slot het gedrag van Weimaraner.

Maar ook alles wat jij moet weten over hun gezondheid en zorg. We zullen ook uitleggen hoe je een geschikte hondenfokker kunt vinden, en natuurlijk de prijs van deze honden. Veel plezier met lezen, en mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust onderaan deze pagina!

weimaraner hond

Uiterlijke kenmerken

AfkomstDuitsland
GroepStaande honden
HoogteReuen: 59-70 centimeter
Teven: 57-65 centimeter
GewichtTussen de 25 – 35 kg
Levensverwachting12 tot 15 jaar
KleurZilvergrijs, muisgrijs en ree grijs

Geschiedenis van de Weimaraner

Er wordt aangenomen dat deze honden in de 18e eeuw zijn ontstaan, maar er zijn kunstwerken die ons vertellen over honden die veel op Weimaraners lijken. Maar zijn dit ook dezelfde honden?

Weimaraners, of hun voorouders, worden sinds het begin van de 14e eeuw beschreven in de samenleving. Het Weimaraner ras werd honderden jaren later door een Duitse aristocraat gecreëerd, dus zijn populariteit onder de aristocratie is vanaf die tijd interessant.

Dit hondenras is ontstaan ​​in Weimar, Duitsland in de 19e eeuw. De hofadel van Weimar had jachthonden nodig voor hun jachttochten. Deze honden konden groot wild aan, zoals herten en wolven. Om dit te doen, hadden ze honden nodig met buitengewone moed, intelligentie, loyaliteit en volgvermogen.

De oorsprong van dit ras wordt betwist, maar het is mogelijk dat het een grijze Duitse kortharige wijzer was of gekruist met een ouder Duits ras. Interessant is dat deze willekeurige grijze kleur het handelsmerk van het ras is geworden. In die tijd heette deze honden de Weimar Setter.

Zo is er de theorie waarbij de Fransen beweren dat Frankrijk de bakermat is van dit ras. Later zou het hof van de Groothertog van Weimar alleen het recht hebben om de Weimaraner te fokken.

Men meent dat dit ras invloeden heeft van jachthonden, de Bloedhond en Zuid-Europese staande honden. Hieruit ontstond de Weimaraner, een veelzijdige jachthond die geschikt was voor de meest uiteenlopende jachtpartijen.

weimaraner karakter

Karakter van de Weimaraner

De vrolijke en temperamentvolle Weimaraner is een aangename kameraad in huis. Het is een kindervriend die het ook goed met andere huisdieren kan vinden. Hiervoor moet men de hond reeds vanaf jonge leeftijd gewend laten worden met kinderen en dieren.

De Weimaraner is een jachthond, een beetje hyperactief en klaar om elk moment op te staan ​​en te gaan. Eigenaren van deze honden moeten voorbereid zijn om aan de energetische behoeften van dit ras te voldoen. Met andere woorden, het is geen hond om de hele dag thuis op de bank te laten liggen.

Daarom zijn deze honden geschikt voor gezinnen met veel vrije tijd, omdat de Weimaraner veel tijd nodig heeft om voldoende te bewegen. Weimaraners zijn niet geschikt voor mensen met een drukke levensstijl, en evenmin zijn ze geschikte rassen voor onervaren hondenbezitters.

Je zal versteld staan ​​hoe lief, vriendelijk en aanhankelijk deze honden kunnen worden. Ze zijn geweldige huisdieren en spelen graag buiten. Ze kunnen goed overweg met kinderen. Laat honden echter nooit alleen met een hond! Toch zijn ze graag in de buurt van kinderen en kan het moeilijk zijn om ze uit elkaar te halen!

Lees ook: Top 15 keer de beste ballenwerper

Product advies

Hij is graag bij de familie en geeft hen dan ook liefde in ruil voor hun aandacht. Het is een goed af te richten hond, maar men moet voorzichtig zijn. De opvoeding vereist een ervaren eigenaar die zelf een stevig karakter heeft. Een duidelijke aanpak is nodig voor een hond die soms dominant kan zijn. Toch leert de Weimaraner zeer snel en doet hij er alles aan om zijn baas te plezieren.

Vanwege hun grote honger naar prooien, kunnen Weimaraners het moeilijk vinden om een ​​huis te delen met andere kleine huisdieren, zoals konijnen en cavia’s. Als ze goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze echter goed overweg met andere honden en katten.

Het is belangrijk om de Weimaraner op de juiste manier aan andere huisdieren te introduceren en ze de kans te geven elkaar te leren kennen. Dit is een geweldige manier om huisdieren rond jouw huis te combineren.

De Weimaraner is een dappere en sterke hond met scherpe zintuigen. De ras standaard beschrijft de Weimaraner als “vriendelijk, onverschrokken en alert”, waardoor het een uitstekende waakhond is. Je kunt ze alleen leren blaffen als dat nodig is. Hij is erg slim en gemakkelijk te trainen, dus het zou niet te moeilijk moeten zijn. Bij iemand zijn is belangrijk voor de Weimaraner.

Deze honden zijn meer dan jagers en knuffelaars. Het zijn vaak honden die betrokken zijn bij politiewerk. Met de juiste training kunnen ze zelfs worden getraind als geleidehonden. Mensen die hulp nodig hebben, moeten hen voldoende kunnen laten bewegen. Dat is belangrijk voor hem of haar, zodat de Weimaraner zijn baasje optimaal kan helpen om zijn werk goed te doen.

weimaraner kopen

Uiterlijk & Formaat van de Weimaraner

De Weimaraner is een middelgrote hond, maar kan ook behoorlijk groot worden. Reutjes hebben een schofthoogte van ongeveer 66 centimeter, teefjes zijn gemiddeld 61 centimeter. Ze wegen over het algemeen tussen de 25 en 35 kilogram, waarbij de reutjes vaak meer wegen dan de teefjes.

Van deze honden is beschreven dat hij dappere en sierlijke gelaatstrekken heeft die de uniformiteit van het ras aangeven. Het gezicht straalt vriendelijkheid en intelligentie uit. De Weimaraner heeft een matig lange kop met een strakke en gladde vacht. Hun oren zijn lang, hoog op hun hoofd en hangen net boven de kin.

Bovendien staan ​​hun ogen ver uit elkaar en hebben ze een licht amberkleurige, grijze of blauwgrijze tint. Wanneer een Weimaraner opgewonden is, lijken hun ogen bijna zwart. De neus van de Weimaraner is altijd grijs en zijn lippen zijn bijna altijd roze.

Deze honden hebben een atletische bouw en zijn goed gespierd. De rug is recht en van gemiddelde lengte. Zijn voorpoten zijn lang en recht, waardoor hij met hoge snelheden kan rennen. Ze hebben ook gespierde dijen.

De poten hebben een sterke, compacte vorm met grijze klauwen. Vanwege hun vergelijkbare uiterlijk en bouw kunnen Weimaraners worden vergeleken met Labradors en Vizlas.

Kleuren & Vacht van de Weimaraner

De vacht van deze honden is kort en glad. De vacht is glanzend, zacht en stevig. Verzorging is daardoor eenvoudig omdat ze geen onder vacht hebben. Het is daardoor niet zo dat deze honden niet verharen, want ook deze honden verliezen een klein beetje vacht. Bovendien is het ook geen hypoallergene hond, slecht nieuws is voor mensen met allergieën.

Het wordt ook wel het grijze spook genoemd vanwege de kleur van zijn vacht. Weimaraners staan ​​bekend om hun prachtige vacht. Er zijn verschillende zilverachtige kleuren waarin ze voorkomen, genetisch een soort lichtbruin of zelfs zwart. Deze tinten variëren van zilver tot muisgrijs, variërend tot lichtere kleuren op de oren en het hoofd.

weimaraner beweging

Beweging van de Weimaraner

Weimaraners hebben veel energie en inspannende oefeningen nodig. Vanwege hun hoge energieniveau moeten ze minimaal twee uur per dag bewegen. Je moet van lange wandelingen houden en de omgeving kunnen verkennen.

Weimaraners zijn slim en hebben een gevarieerde trainingsroutine nodig. Er moet een verscheidenheid aan activiteiten worden aangeboden om hen fysiek en mentaal gestimuleerd te houden. Je hond zou veel speelgoed moeten hebben om zelfstandig mee te kunnen spelen als je niet samen bent.

Deze honden zijn een trouwe metgezel en zou het grootste deel van jou tijd met je moeten kunnen doorbrengen. Je kunt ook gaan wandelen of met een hondenfrisbee spelen in het hondenpark.

Laat ze lekker spelen om de overtollige energie kwijt te raken. Handig als jouw Weimaraner toegang heeft tot een omheind gebied. Als je genoeg ruimte hebt, kun je agility oefeningen maken. Dit is een leuke activiteit om een ​​goede band met elkaar op te bouwen.

Leefomgeving van de Weimaraner

Vanwege hun grootte moet de Weimaraner in een gebied wonen waar veel beweging mogelijk is. Ze hebben bewegingsvrijheid nodig, dus een ruimere woning is de beste optie. Zorg voor een afgesloten ruimte om te allen tijde rond te lopen en te verkennen.

Weimaraners hebben geen onder vacht, waardoor ze prima in Nederland kunnen leven. Zorg er echter voor dat je ze voldoende water geeft en in de zomer koel houdt.

Weimaraners hebben niet de bescherming van een onder vacht die hun lichaamstemperatuur op peil houdt, dus wanneer het koud weer is, dan is het verstandig een body warmer voor jouw hond te kopen.

Training van de Weimaraner

Het trainen van een Weimaraner is niet moeilijk. Het zijn intelligente honden en staan ​​op de 21e plaats van de rassen in termen van intelligentie. Ze houden ervan om hun baasjes te plezieren en zijn erg loyaal.

Het is een goed idee om zo snel mogelijk een band met je Weimaraner te krijgen en duidelijk te maken wie de baas is tijdens de training. Dit zal ze minder koppig maken en meer geneigd zijn om naar je te luisteren. Je kunt dit doen door ze te trainen zodra ze thuiskomen en vervolgens consequent te blijven trainen.

Een positieve bekrachtiging is belangrijk bij dit ras. Verlegen en bang als er tegen wordt geschreeuwd. Positieve bekrachtiging, complimenten en traktaties zullen je brengen waar je wilt zijn! Je Weimaraner zal meer succes hebben als je niet alleen geduldig en zachtaardig bent, maar ook streng en consequent.

Laten we zeggen dat je je hond moet trainen om zo snel mogelijk te handelen rommelig van formaat zijn. Dit is de reden waarom lijntraining zo belangrijk is.

Weimaraners zijn gemakkelijk te socialiseren. Zeker als je het op jonge leeftijd doet. Weimaraners zijn vrolijke, vriendelijke honden die goed overweg kunnen met nieuwe mensen zolang ze zich niet bedreigd voelen.

Maar vooral als het de eerste keer is dat jouw hond een nieuw iemand ontmoet, is het verstandig om het rustig aan te doen. Beide partijen moeten de tijd nemen om elkaar te leren kennen.

We raden aan om je Weimaraner in te schrijven voor een puppycursus, zodat hij andere honden kan ontmoeten en vrienden kan maken. Deze lessen zijn geweldig om zelfvertrouwen op te bouwen en te leren spelen met andere honden.

Ze hebben een hoge prooidrift en moeten leren omgaan met andere honden. Dit zijn vaardigheden waar jouw hond een leven lang iets aan heeft, vooral in losloopgebieden.

weimaraner trainen

Gezondheid van de Weimaraner

Wanneer je een Weimaraner van een goede fokker hebt, ben je bewust van alle gezondheidsrisico’s waar hij vatbaar voor is. Weimaraners kunnen 12 tot 15 jaar oud worden, maar blijven vatbaar voor bepaalde aandoeningen. Het begrijpen van deze aandoeningen is belangrijk bij het plannen van een behandeling met uw dierenarts.

Hier zijn enkele gezondheidsproblemen waarvan je op de hoogte moet zijn. Onthoud dat je altijd op de hoogte moet zijn van eventuele veranderingen die jouw Weimaraner kan ondergaan. Bel bij twijfel altijd jouw dierenarts!

Heup- en elleboogdysplasie

De meest bekende gezondheidsproblemen bij honden van een gemiddelde grote is heup- en elleboogdysplasie. In het geval van deze ziekte groeien de gewrichten te snel waardoor er problemen kunnen ontstaan.

Helaas kan deze aandoening leiden tot vervelende klachten zoals pijn bij het lopen of artritis. Ook kan het zijn dat de hond moeite heeft met staan, wandelen of andere inspanningen.

Maagtorsie

Maagtorsie kan optreden wanneer de maag zich vult met lucht en begint te draaien. Deze aandoening komt vaak voor bij honden met een diepe bovenlijf. Deze aandoening wordt veroorzaakt door te snel eten of drinken, maar kan ook worden veroorzaakt door direct na het eten te gaan sporten en kan zelfs dodelijk zijn. Dit brengt hen vaak in een staat van shock.

Er zijn een aantal signalen waar je op moet letten, dit zijn onder meer een opgeblazen gevoel, overvloedig kwijlen, snelle hartslag, rusteloosheid en verstikking wanneer u niet kunt uitademen. Deze toestand is dringend. Als je deze symptomen opmerkt, breng de hond dan onmiddellijk naar de dierenarts.

Deze aandoening is van nature beangstigend, maar gemakkelijk te voorkomen. Het is belangrijk om jouw Weimaraner de juiste hoeveelheid voedsel en water te geven om deze aandoening te voorkomen. Als je de hond een uur na het eten laat sporten, helpt dit ook om een maagtorsie te voorkomen.

Voeding voor de Weimaraner

De gezondheid van een Weimaraner is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het voedsel dat jij hem geeft. Omdat dit een grote hond is, is de kans groter dat je hem veel hondenvoer geeft, maar overleg deze hoeveelheid altijd met de fokker of de dierenarts.

Het dieet moet bestaan ​​uit droogvoer, natvoer of een combinatie van beide, van hoge kwaliteit zonder kunstmatige smaak- en kleurstoffen. Een op de leeftijd afgestemd dieet zorgt voor een goede ontwikkeling tijdens de puppytijd en daarna. Zo help je hem gezond te blijven!

Deze honden hebben een flinke energie behoefte, en hebben daardoor calorierijk hondenvoer nodig. Voor een goede ontwikkeling hebben puppy’s calorierijk voer nodig voor grote honden.

De gezondheid van deze honden hangt voor een groot deel af van de voeding die je hem of haar geeft. De hoeveelheid voedsel die ze eten hangt af van hun grootte, beweging en leeftijd. Vraag jouw dierenarts om de juiste hoeveelheid voer te geven. Te veel eten veroorzaakt obesitas. Dit zorgt voor veel problemen die voorkomen kunnen worden.

Als jouw hond kieskeurig wordt over eten, overweeg dan om de maaltijden strenger te maken. Geef hem of haar bijvoorbeeld een halfuur om het eten op te eten. Als de hond gedurende die tijd niet eet, verwijder dan de voerbak tot de volgende maaltijd.

weimaraner verzorging

Een goede verzorging

Van de Weimaraner bestaan twee variëteiten. De kort- en de langharige Weimaraner. De kortharige hond is zeer gemakkelijk te onderhouden. De dode haren kunnen met behulp van een rubberen borstel verwijderd worden. De langharige variant vraagt wat meer borstel- en kam werk. De oren moeten regelmatig gekuist worden om infecties te voorkomen.

Doe de hond alleen in bad als dit absoluut noodzakelijk is. Ook dan is het belangrijk om een goede hondenshampoo te gebruiken. Dit ras houdt van rollen in de modder, dus dit is misschien niet zo gewoon als je zou denken, maar het vereist nog steeds niet vaker baden dan andere rassen.

Zorg er bij het verzorgen van de hond voor dat de oren goed worden schoongemaakt. Vuil hoopt zich namelijk snel op en dat kan tot infecties leiden. Knip je nagels regelmatig met een speciale honden nagelknipper om verwondingen te voorkomen en poets je tanden meerdere keren per week.

Het verzorgen van een Weimaraner is vrij eenvoudig, maar je moet ervoor zorgen dat jouw Weimaraner het leuk vindt om verzorgd te worden. Om jouw Weimaraner te laten wennen aan het trimmen, moet je op jonge leeftijd beginnen met oefenen.

Geef je Weimaraner veel positieve bekrachtiging. Maak ze duidelijk dat dit een hechte gelegenheid is. Zodra de verzorging is voltooid, kan je doorgaan met leukere activiteiten, zoals wandelen of spelen in de tuin.

weimaraner voeding

Conclusie

We hopen dat dit artikel alle informatie heeft gegeven die je nodig hebt om meer te leren over de zorg voor je Weimaraner. Hoewel dit ras niet wordt aanbevolen voor beginnende eigenaren, zullen ervaren baasjes het leuk vinden om deze honden ze op te voeden. Als je geef ze de kans om voldoende te bewegen of te sporten, heb je er een hele leuke en lieve hond aan!

Om het geluk en de gezondheid van een Weimaraner te garanderen, moet aan hun behoeften worden voldaan. Het zijn energieke, intelligente en aanhankelijke honden. Zolang aan al hun behoeften wordt voldaan, zal het een groot genoegen zijn om met hen samen te leven. Deze honden vormen een geweldige aanvulling op een actief gezin.

Veelgestelde vragen

Wat kost een Weimaraner puppy?

Weimaraner pups kosten gemiddeld tussen de € 1000,- en € 1500,-. Dit is de gemiddelde prijs van gerenommeerde fokker. Natuurlijk kan je ze goedkoper tegenkomen, maar koop nooit een hond bij een broodfokker!

Heeft een Weimaraner veel beweging nodig?

Het korte antwoord op deze vraag is ja, deze honden hebben dagelijks veel beweging en ruimte nodig om hun energie kwijt te raken. Gemiddeld heeft deze hond tussen de 1,5 uur tot 2 uur beweging per dag nodig, en dan het liefst zonder riem!

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie