Zo verbeter je de conditie van je hond

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 30 januari 2023 door Kimberly

Beweging voor je hond is natuurlijk vanuit meerdere perspectieven belangrijk. Dit geldt niet alleen voor onze hond, maar natuurlijk ook voor onszelf. Zo kan voldoende beweging er aan bijdragen dat de spieren en gewrichten soepel blijven en helpt het om verveling tegen te gaan.

Vooral bij bepaalde rassen is het van belang dat ze voldoende beweging krijgen. Is dit niet het geval, dan is de kans aanwezig dat ze thuis de boel op stelten zetten. Nu is dit met een kleine hond niet direct een probleem, maar met een grote hond natuurlijk wel. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je samen met je hond gezellig een eind kunt gaan wandelen.

Heb je nog niet eerder met je hond hardgelopen of een flink eind gewandeld, dan is het niet alleen belangrijk dat je zelf een sportbh met rits draagt om als vrouw te zorgen voor absorptie, maar ook om de conditie van je hond stapsgewijs op te bouwen.

Dagelijks wandelen

Net als bij mensen, is het ook bij honden belangrijk om dagelijks te gaan wandelen of te gaan hardlopen wanneer je de conditie wilt verbeteren. Wel is het belangrijk dat je weet waar je grenzen liggen. Dus niet alleen is het dragen van goede hardloopschoenen, een shockabsorber ultimate run en sportlegging van belang voor mensen, maar ook dagelijks bewegen.

Hetzelfde geldt dus ook bij honden. Waar je je hond geen speciale outfit hoeft aan te trekken, is het wel belangrijk om de houding van je hond goed in de gaten te houden. Wat je vaak ziet, is dat honden het zo leuk vinden dat ze niet aan hun eigen gezondheid denken. Ze kennen daarom dus vaak ook geen stop. De taak aan jou als baasje om dit wel te doen dus!

Zwemmen met je hond

Zwemmen is een geweldige manier om de conditie van een hond op te bouwen, vooral voor honden die gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen. Wel is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Vooral wanneer je hond nog niet eerder in het water is geweest, kan het zorgen voor een bepaalde angst.

Laat je hond daarom dus ook eerst wennen aan het water. Dit kun je het beste doen door je hond aangelijnd mee te nemen, zodat ze zich veilig voelen bij je. Heb je het gevoel dat het goed zit, dan is het belangrijk te kijken naar een geschikt hondenvest.

Dit zorgt er namelijk voor dat ze eenvoudiger kunnen blijven drijven en dus niet zo snel ondergaan op het moment dat de energie minder wordt. Als laatste is het ook belangrijk om voldoende rust te nemen. Het is natuurlijk voor je hond ontzettend intensief dat zwemmen.

Verschillende honden spellen

Je kent ze wel, de alom bekende spelletjes met je hond. Zo kun je bijvoorbeeld de bal weggooien en je hond deze terug laten brengen. Om de conditie van je hond te verbeteren, is het belangrijk dat iedere keer iets vaker of verder te doen.

Waar ze de eerste week bijvoorbeeld 10 keer 50 meter rennen, is het goed te kijken of het de week erna een aantal keren vaker lukt. Door dit stap voor stap op te hogen, zul je al snel zien dat de conditie van je hond zienderogen vooruit gaat.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie