Zwelling van het hondenoog

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Je bent een mooie lentewandeling aan het doen. Je hond heeft alle plezier in het struikgewas. Plots komt hij terug te voorschijn met zijn ene oogje dicht geknepen. Je komt thuis en ontdekt dat je nog een oogzalfje in je apotheekkastje hebt liggen en doet dit in het oog.

De volgende ochtend is het oogje nog steeds dicht. Je besluit dan toch maar om naar het spreekuur bij je dierenarts te gaan. Je dierenarts zal het oogje onderzoeken.

Bij erge zwelling en pijn zal de dierenarts het oogje verdoven door een verdovingsdruppeltje in het oog te doen. Na enkele minuten zal je hond het oogje al wat meer open doen. De dierenarts bekijkt eerst de oogleden, die zullen wel erg rood zijn. Dan neemt hij de ophtalmoscoop (speciale instrument om het oog te bekijken) om de oogbol zelf de bekijken.

Vervolgens wordt een fluoresceïne test uitgevoerd. Dit is een groene fluorescerende kleurstof die het oogje groen zal kleuren. Deze vloeistof wordt vervolgens terug uitgespoeld met fysiologisch oogwater. En dan blijft er een grote groene plek op het oog achter, die men niet kan uitspoelen.

Behandeling en genezing

De diagnose van de dierenarts is dat je hond een oogulcus, wondje op de buitenste laag van het oog of hoornvlies, heeft. Zolang het maar een oppervlakkige wonde is, kan dat met antibiotica zalf en een zalfje met vitamientjes die de heling wat bevorderen vlot genezen. Vergeet niet, zo’n letsel is heel pijnlijk, dus de dierenarts zal je ook een pijnstiller meegeven voor de eerste dagen. Na een week ga je dan nog eens op controle en wordt de test herhaald.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondenmand

Product advies

Tijdens het genezingsproces kan het oogje er soms griezelig uitzien. Het oog vertoont een blauwe waas omdat er in het oog bloedvaten gaan groeien in de richting van de wonde om stoffen aan te brengen die genezing gaan geven. Deze ulcus wordt vaak veroorzaakt doordat de hond een takje of iets dergelijks in het oog gehad heeft. Ook katten klauwen graag in de richting van de ogen. Soms zit er een grashalmpje in het oog dat schuurt.

De dierenarts bezoeken

Soms is zalf alleen niet voldoende en dan gaat de dierenarts het oogje voor een bepaalde tijd dichtmaken door het derde ooglid over de wonde te hechten. Ja, de hond heeft drie oogleden. Een bovenste, een onderste en een derde ooglid. Dit laatste is dat roze vliesje aan de binnenhoek (aan de neuszijde) van het oog.

Soms kan zo’n takje het oog diep raken en verwonden. Dit is een spoedgeval! Als het oog zelf bloedt of er loopt een vochtige substantie uit, dan moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts. De dierenarts zal er dan alles aan doen om het oogje te redden. Maar soms is het te ernstig en zal de dierenarts beslissen om het oogje te verwijderen.

Nog belangrijk om te weten! Sommige baasjes doen zelf al zalf in de oogjes. Als er nog geen fluoresceïne test is uitgevoerd is het zeer belangrijk dat deze zalf geen cortisone bevat. Indien een oogulcus aanwezig zal een cortisonezalf de genezing afremmen


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie