Slipketting kopen? Alle hondenslipkettingen online

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

De slipketting is één van de middelen die je kunt gebruiken als je jouw hond wilt corrigeren of opvoeden. Het is een controversieel product om aan te schaffen, en de meningen van hondenliefhebbers lopen vaak uiteen. In dit artikel neem ik je mee in onze zoektocht naar de beste slipketting, waar je het precies voor gebruikt en waarom je het moet kopen!

Ook vertellen we je graag hoe je de juiste maat kiest, hoe je deze bij jouw hond omdoet  en of het verboden is. Tijdens ons onderzoek naar de beste slipketting voor honden kijken we naar een aantal punten. Denk hierbij aan de prijs- kwaliteitsverhouding, de voor- en nadelen en onze persoonlijke ervaring, en die van anderen.

Zo weten we zeker dat jij geen miskoop doet! Alvast veel plezier met lezen, en mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, stel ze dan gerust onderaan deze pagina bij de reacties!

Let op: Van de meeste onderstaande producten zijn er meerdere maten verkrijgbaar, klik op de button “controleer prijs” om direct naar het artikel te gaan.

De beste slipketting

Onze vijf favoriete slipkettingen

Ik hoop dat je na het zien van de bovenstaande slipkettingen een goede keuze hebt kunnen maken! Als dat nog niet zo is dan kan je hieronder onze vijf favoriete slipkettingen bekijken. Dit op basis van onze eigen ervaring of op basis van andere hondenliefhebbers! Deze kettingen hebben zichzelf inmiddels al bewezen, en weet je zeker dat je een goede aankoop doet!

Duvo Slipketting

Het eerste product in onze top vijf is de ketting van Duvo. Dit product wordt beoordeeld met een 5 van de maximaal 5 sterren op Bol.com. Deze slipketting heeft grove schakels van 3,5 millimeter dik, en is 70 centimeter lang.

Dit maakt de ketting geschikt voor grotere hondenrassen tot ongeveer 80 kilo. Deze slip ketting doet alles wat je ervan mag verwachten!

Nobby halsband slipketting

Op de tweede plaats staat de slipketting van het bekende hondenmerk Nobby. Deze wordt beoordeeld met een 4,7 van de maximaal 5 sterren op basis van drie reviews op Bol.com. Zoals je kan zien ziet dit product er anders uit dan de enkel RVS metalen kettingen zoals we die allemaal kennen!

Dit is namelijk een halsband, maar dan met de functie van een slipketting. Deze slipketting is hiermee diervriendelijker voor jouw hond. Het product zoals deze hierboven staat heeft een lengte van 30 centimeter en is 14 millimeter dik. De slipketting is verkrijgbaar in twee kleuren, de zwarte en een beige variant.

Duvo Sliphalsband – dubbel ketting

De derde ketting is eveneens van Duvo. Dit product wordt beoordeeld met een 5 van de maximaal 5 sterren op Bol.com. Deze slip ketting werkt anders dan het bovengenoemde product van Duvo, deze kan je over de kop van de hond doen en zorgt voor een kleine correctie als je aan de riem trekt.

De lengte van dit product is 45 centimeter en de schakels hebben een dikte van 2,5 millimeter. Dit maakt deze slipketting geschikt voor middelgrote honden tot ongeveer 30 kilo.

Gebr. De Boon Correctieketting Slipketting RVS

Op de vierde plek staat de correctieketting van Gebr. De Boon. Dit product wordt beoordeeld met een 5 van de maximaal 5 sterren op Bol.com. Dit type ketting is verkrijgbaar in verschillende lengtes, het afgebeelde product heeft een lengte van 75 centimeter.

De schakels zijn 2,5 millimeter dik en is geschikt voor middelgrote honden. Klik op de button “controleer prijs” om alle beschikbare maten te bekijken!

Adori Halsketting Fijn Chroom

Het laatste product in onze top vijf is de Adori slipketting. Deze wordt beoordeeld met een 5 van de maximaal 5 sterren op Bol.com. Hij is verkrijgbaar in de maten S, M en L. Het afgebeelde product hierboven is de kleinste variant en heeft een lengte van 35 centimeter.

De schakels hebben een dikte van 2 millimeter. Het voordeel van deze slipketting is dat deze is gemaakt van fijn chroom, dat zorgt voor een lange levensduur. Een absolute aanrader!

Ik hoop dat je na het zien van de bovenstaande producten een goede keuze hebt kunnen maken. Als dat niet zo is, neem dan even een kijkje op de website van Bol.com. Daar hebben ze de keuze uit 47 verschillende slipkettingen! Er zit altijd wel een geschikt formaat tussen!

slipketting hond

Wat is een slipketting?

Ik leg je graag uit wat een slipketting is, en hoe deze werkt. Na het zien van de bovenstaande producten heb je wellicht al een idee, als dat niet zo is lees dan snel verder! Een slip ketting is in feite een halsband voor jouw hond, gemaakt van metaal in de vorm van een ketting.

Zodra je aan deze riem trekt dan “slipt” de ketting waardoor deze strakker om de hals van de hand gaat zitten. Een hond vindt dit vervelend en zal van nature stoppen met trekken. De slipketting lijkt veel op een sliphalsband, die in feite dezelfde functie heeft.

Zoals je in één van de eerste zinnen al hebt kunnen lezen zijn de meningen over de slipketting nogal verdeeld. Zo vindt de ene persoon het een handig hulpmiddel om zijn hond te trainen, een ander vind het gebruik van deze kettingen dier onvriendelijk.

Verderop in dit artikel vertel ik je graag meer over het gebruik van deze kettingen, en of het is toegestaan in Nederland. Doordat er veel verschillende soorten slipkettingen zijn kan het uitzoeken lastig zijn. Ik hoop dat ik je al een heel eind op weg heb geholpen met dit artikel!

Waarom zou je een slipketting kopen?

Je weet nu welke producten tot onze favorieten behoren, en wat een slip ketting is. In de alinea hieronder leg ik je graag dé reden uit waarom je er eentje zou moeten kopen.

Jouw hond trekt constant aan de riem

De voornaamste reden om een slipketting te overwegen is dat jouw hond steeds aan de riem trekt. Een wandeling hoort ontspannend te zijn, en met een aangelijnde hond die niets anders doet dan trekken, is zo’n wandeling een stuk minder leuk.

Het overmatig trekken aan de riem kan je tegengaan door gebruik te maken van een slipketting. Omdat het gevoel voor je hond erg onprettig is zodra hij gaat trekken, zal hij er op den duur mee stoppen. Let er wel goed op dat er niet continue spanning op de slipketting staat, jouw hond krijgt dan namelijk geen lucht!

Waar moet je rekening mee houden?

Als je hebt besloten om een slipketting te kopen voor jouw hond dan is het noodzakelijk om deze af te stemmen op de behoeften van jouw hond. Hieronder heb ik een aantal van deze punten voor je op een rijtje gezet!

De grootte van de ketting

Op de eerste plaats is de grootte van de slipketting belangrijk. De ketting moet goed om de hals passen van jouw hond, ieder product heeft zijn eigen afmeting, als je vooraf de omvang van jouw hond opmeet weet je welke je moet kopen.

Als je al eerder een “gewone” halsband voor jouw hond hebt gekocht dan weet je welke maat je moet hebben. Als je dat nog niet gedaan hebt dan leg ik je verderop graag uit hoe je deze maat op kunt nemen!

Hoe dik zijn de schakels?

Het tweede punt waar je goed op moet letten is de dikte van de schakels. Over het algemeen geldt, hoe dikker de schakels zijn, hoe sterker de ketting is. Als je een grote hond hebt dan moet je geen slip ketting kopen die dunne schakels heeft, en andersom!

De beoordelingen van anderen

Tijdens ons onderzoek naar de beste slipketting kijken we niet alleen naar onze eigen ervaringen, maar ook naar die van andere hondenliefhebbers. Zij hebben deze producten al getest, en kunnen jouw het beste vertellen of een product wel, of niet goed is. Producten die slechte reviews krijgen kan je het beste vermijden.

De prijs van een slipketting

Tot slot is de prijs vaak een doorslaggevende factor. Veel mensen vinden het geen probleem om iets meer te betalen, maar niet iedereen kan dat. De prijs van een slip ketting begint bij zo’n € 12,- en loopt op tot ongeveer € 50,-. Let er dus op dat de ketting binnen jouw eigen budget ligt!

Hoe meet ik de juist maat op voor mijn hond?

Het is één van de belangrijkste dingen die je moet weten voordat je een slipketting gaat kopen. Wat is de juiste maat? Als je al eerder een “gewone” halsband hebt gekocht dan weet je inmiddels hoe je dit moet doen, als dat niet zo is leg ik het je graag uit!

Je hebt hier eigenlijk alleen een meetlint voor nodig. Met het meetlint meet je de omtrek van de nek, meet het breedste gedeelte op. De ketting moet niet te strak zitten, daarom moet je 2 vingers tussen het meetlint kunnen houden. Zo voorkom je dat de slipketting te strak gaat zitten.

Nu weet je hoeveel centimeter de omtrek van jouw hond is, en kan je een slipketting voor jouw hond uitzoeken!

Hoe doe je een slipketting om?

Gelukkig is het omdoen van een slipketting heel eenvoudig. Het is vergelijkbaar met het omdoen van een “normale” honden halsband, op één dingetje na. Pak de slipketting vast en beweeg één van de uiteinden in het ringetje (het maakt niet uit of je dat links of rechts doet).

Dan pak je de ketting aan de andere kant van het ringetje vast, en trek je deze omhoog. Als het goed is heb je nu een ronde vorm, deze doe je om de nek van jouw hond. Dat is het! Als het nog niet helemaal duidelijk is kan je ook de onderstaande instructievideo bekijken.

Is een slipketting verboden in Nederland?

Er wordt vrij vaak gezocht of het gebruik van een slipketting verboden is, het antwoord op deze vraag is nee, het is niet verboden om een slipketting te gebruiken. Er zijn echter genoeg mensen die vinden dat je een hond beter op een andere manier kan corrigeren, als hij hard aan de riem trekt. Sommigen vinden het juist wél een fijn product.

Honden zijn gevoelig voor conditionering

Onze honden passen zich aan hun omgeving aan door middel van conditionering. Dit houdt in dat ze snel leren wanneer iets een positief gevolg heeft, en wanneer een beloning uitblijft of er zelfs een negatief gevolg is.

Zo snellen ze richting de deur wanneer we onze schoenen aantrekken, staan ze direct vol verwachting naast ons wanneer ze horen dat we de koekjestrommel open maken en verstoppen sommigen zich snel onder de tafel zodra ze aan ons gedrag zien dat ze onder de douche moeten. Dit hebben ze aangeleerd door herhaling van stimuli welke telkens dezelfde respons tot gevolg hadden.

De meeste methoden van hondenscholen zijn gebaseerd op conditionering. Gewenst gedrag heeft veelal een beloning tot gevolg, en ongewenst gedrag wordt afgestraft of er is sprake van het uitblijven van beloning. Zo wordt de kans bij genoeg herhaling groot dat gewenst gedrag vaker wordt vertoond en ongewenst gedrag steeds minder vaak voorkomt.

De slipketting is ontworpen als een negatieve respons op ongewenst gedrag. Hiermee werd bazen een middel geboden om hun hond te corrigeren waar dit vaak niet op andere wijze lukte.

slipketting

Afgekeken van de wolven

De slipketting werd gezien als een zo natuurlijk mogelijke correctie voor de hond. Bij het observeren van roedels wolven maar ook honden werd waargenomen dat zij elkaar vaak corrigeren door een beet in de nek. Zie afbeelding boven dit artikel. Een correctie die als erg stevig beschouwd mag worden en vaak ook veel indruk maakt op de ontvangende partij.

Door middel van een korte ruk aan een slipketting wordt deze nek beet nagebootst. Zo zou ongewenst gedrag als bijvoorbeeld uitvallen aan de lijn effectief aangepakt kunnen worden.

honden slipketting

Onjuist gebruik van de slipketting

Onjuist gebruik van de slipketting. Bij het wandelen aan de slappe lijn behoort de ketting los te vallen. Deze trekt juist aan. Helaas worden slipkettingen vaak niet goed gebruikt.

Je ziet sommige honden continue er in hangen en daardoor geen lucht krijgen, of de gewoonte van het rukken aan de lijn wordt te groot waardoor de hond teveel correcties krijgt op momenten waarop dit niet passend is. Bijvoorbeeld wanneer de hond even staat te snuffelen en mee moet lopen.

Er ontstaat dan een overkill aan (heftige) correcties. Hiermee loop je het risico dat je het vertrouwen van je hond kwijtraakt en je eindigt met een angstige, misschien zelfs agressieve hond die misschien wel ‘onder appel’ is, maar zich niet prettig voelt bij de baas.

Daar komt bij dat een slipketting makkelijk aangeschaft kan worden en veel bazen er geen trainer bij halen om te leren hoe ze het middel juist gebruiken.

Mensen zijn geen honden. Wat we vaak vergeten is dat er tussen honden al een hoop communicatie aan zo’n nek beet vooraf is gegaan. Honden voeden elkaar op vele manieren op. Wij mensen spreken geen perfecte hondentaal wat het moeilijk maakt om een slipketting echt goed toe te passen.

slip ketting

Is een slipketting schadelijk?

Tot slot is er regelmatig beargumenteerd dat een slipketting schadelijk kan zijn voor de hond, maar klopt dit? In de nek bevinden zich lymfeklieren, slagaders, zenuwen, wervels, de luchtpijp en de schildklier.

Deze krijgen telkens een klap. Hetzelfde gaat in mindere mate op voor de halsband. Daarom worden hondentuigjes steeds vaker aangewezen als beste keuze.

Tegenwoordig zijn er steeds meer trainingsmethoden beschikbaar die maken dat we onze honden op een prettige manier kunnen trainen, zonder een hulpmiddel als een slipketting nodig te hebben.

Dat maakt ook dat de slipketting steeds verder uit het straatbeeld verdwijnt. Toch een slipketting gebruiken? Overleg dit dan eerst met je trainer en laat je goed begeleiden bij het gebruik ervan.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik welke slipketting ik moet kopen?

Het antwoord op deze vraag is gelukkig lekker simpel. Meet met een meetlint de omtrek van de nek van de hond, en zorg ervoor dat je tenminste twee vingers tussen de nek en het meetlint kunt houden.

Hoe doe ik de slipketting om de nek van mijn hond?

Pak de slipketting vast en beweeg één van de uiteinden in het ringetje (het maakt niet uit of je dat links of rechts doet). Dan pak je de ketting aan de andere kant van het ringetje vast, en trek je deze omhoog.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Ook als je op basis van dit artikel een slipketting hebt gekocht horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie